Korfu nyaralás

A Korfui nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Korfui nyaralás, a Korfui nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 259 utazás közül választhat.

Korfui nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Korfu vagy Kerkira - a görögök smaragd szigetnek nevezik. A mitológia szerint Asopa, a folyók istene lányának a nevét viseli. A sziget szépsége már régóta vonzotta maga idejének hírességeit, mint pl. Ödüsszeuszt vagy Sissit, az osztrák császárnőt. Nyaralásra Korfu ideális választás.

Korfu utazás TOP 10

Az összes Korfu nyaralás »

Az összes Korfu nyaralás »

Korfu ismertető

Aki azt hallotta, hogy Korfu az egyik legzöldebb és talán a legszebb partokkal rendelkező görög sziget, az jól értesült és garantáltan nem fog csalódni, amikor nyaralni a szigetre érkezik. 

Korfun valóban minden megtalálható, ami egy izgalmas és élményekkel teli, vérbeli görögországi nyaraláshoz szükséges. Ez egy igazi multikulturális sziget, hiszen az elmúlt évszázadok során a velenceiek és a britek is rajta hagyták a kézjegyüket a szigeten, ennek ellenére Korfu mégis hamisítatlan jón stílusú sziget, ahol a természeti szépségek mellett sok történelmi és kulturális látnivaló is található. Szerencsére már nem csak a nemesek és a felső osztály előjoga a korfui nyaralás, mert akár repülővel, autóval és busszal is megközelíthető. Sok európai célponttal szemben, a Korfura érkező turisták túlnyomó részét a brit és német turisták teszik ki, őket követik más európai nemzetek utazói, Oroszországból és Ázsiából kevesen érkeznek ide. A szigeten szinte mindenki beszél angolul, nem csak a szállodákban, hanem a bolti eladók, a piaci árusok, a buszsofőrök, a taxisok, a motor és autó kölcsönzők is és még sorolhatnám. 

Korfu a nyaralás alatt robogóval, autóval vagy akár helyi buszok segítségével is könnyen bejárható, érdemes is felfedezni a fő látnivalókat és az eldugott falvakat is. Szinte minden településen van bérlésre lehetőség, de akár az utazás lefoglalásakor itthonról is bérelhető autó. 

A sziget keleti partján található a Korfu város (Kerkyra), a menetrend szerinti és a charter járatok is itt landolnak. A város felfedezésekor kihagyhatatlan a Régi Erőd, az Esplanada tér gyönyörű parkja és természetesen a Liston, amit a kávézók utcájának is neveznek. Kötelező meglátogatni a piacot az óvárosban, ahol a helyi kumquat likőrt, olíva olajakat és ouzot kínálják minden mennyiségben. A szűk kis utcák este kivilágítva talán még hangulatosabbak és nem szabad meglepődni, hogyha felfedezünk egy-egy eldugott apró teret vagy kápolnát is. Aki éjszaka bulizni szeretne, az a kikötő környékén illetve a Liston és az Esplanada tér környékén nagyon színvonalas klubokat talál, mint például az 54 Dreamy Night, a Yard vagy a Drops és még sorolhatnánk. 

A város közvetlen közelében több kihagyhatatlan látnivaló van. Az egyik kedvenc helyem a Kanoni-félsziget, ahonnan az Egér szigetre és a repülőtér is panoráma kilátás van. Az ide látogatók általában a freddo cappucinojuk mellett üldögélve, izgulva várják, hogy alig pár száz méterre landoljon tőlük a szigete érkező repülőgép és a legjobb pillanatban tudjanak egy képet készíteni. A fővárostól szintén nem messze, Perama és Benitses között található Achilleo, Sissi királynő híres korfui palotája, ahova gyógyulni és pihenni járt. 

A sziget keleti partszakaszára általánosságban jellemző a kavicsos vagy kavicsos/homokos partszakaszok. A főbb turista települések, például Moraitika és Messonghi, Benitses, vagy a fővárostól északra Gouvia, Dassia és Ypsos szinte egybe függően terülnek el a part mentén. Ezeken a településeken rengeteg taverna, bár, étterem és egyéb szórakozási lehetőség található, talán a legjobb ezek közül a Dassiában taláható Tartaya Bár. Aki korán kel, vagy éppen az éjjeli mulatozásból hajnalban ér haza csodálatos napfelkeltét csodálhat meg a keleti partról. 

Ezek nagy előnye még az, hogy viszonylag rövid transzfer úttal elérhetők a repülőtértől. 

Aki inkább a romantikus napnyugtákra vágyik, az a nyugati vagy északi parton foglaljon szállást. Itt túlnyomó részt aranyhomokos partszakaszok bújnak meg a sziklákkal határolt öblökben. Korfu legszebb és legnépszerűbb nyaralóhelye talán Glyfada Beach és Pelekas alatt található Kontogialos strand. A strandokra keskeny, szerpentines hegyi utakon lehet lejutni, ami maga egy élmény a csodaszép panoráma miatt. Glyfada a tökéletes homokos part mellett a nap közbeni beach partykról is híres, melyek általában hétvégén vannak. Ilyenkor a part megtelik fiatal turistákkal Európa minden részéről. Az egyik legszebb naplementét a Pelekas falu felett található Kaiser?s Thron kilátóból csíphetjük el. Innen a sziget nagy része belátható. A kilátó alatt található kávézóban egy finom és hideg Mythost is kapunk a naplemente mellé. A kilátóhoz egy kanyargós és nem túl jó minőségű hegyi út vezet, itt érdemes óvatosan vezetni. 

Délebbre a sík területeken is szép, lassan mélyülő homokos strandok, mint Ag. Gordis, Halikounas és Ag. Georgios. Ezek sokkal nyugodtabbak és kevésbé zsúfoltak, mint a keleti parton találhatók, talán azért, mert viszonylag messze vannak a fővárostól, autóval kb. egy óra, helyi buszokkal pedig még több utazási idővel érhető el?.de megéri. 

Korfu nyugati partjának másik ékköve Paleokastritsa, ami szintén a kedvenc helyeim közé tartozik. Meredek sziklafalak, kisebb-nagyobb homokos kavicsos öblök és kristály tiszta víz. Itt érdemes hajóra szállni és az eldugott, csak hajóval megközelíthető öblöket felkeresni, a fő strandon sok helyi hajós kínálja ezt a lehetőséget, amit érdemes kihasználni. Itt van a legszebb vízi élővilág a szigeten, ezért a sznorkel felszerelést se hagyják otthon. Aki egy kis adrenalinra vágyik, az mindenképp menjen el a La Grotta Bárba, ami egy meredek szilafal és a tenger találkozásánál épült. Megéri a több száz lépcsőn lesétálni, ugyanis itt a helyi fiatalok és a bevállalósabb turisták is 10-15 méter magasról a sziklaoldalról ugrálnak a tengerbe. Már nézni is élmény. Paleokastritsán járva a monostor is kötelező látnivaló. Paleokastritsa közelében található a másik nagyon híres látnivaló, az Aggelokastro, ide meredek hegyi ösvényeken lehet feljutni, nehéz terepen, ezért érdemes a fizikai képességeinket mérlegelni, mielőtt nekivágnánk. Paleokastritsa autóval és busszal is könnyen megközelíthető, Korfu város felől a zöld színű távolsági buszok közlekednek ide. 

Korfu északi részén található a magyarok számára talán legismertebb település, Sidari. Nem véletlen kedvelt, hiszen homokos partja van, a mészkőszikláknak köszönhetően változatos partszakasza van, emellett pedig rengeteg bár, étterem és szórakozási lehetőség van, amiből minden korosztály tud választani. Kedvező árfekvése és homokos partja miatt nagyon kedvelt. Az itteni mészkősziklákról előszeretettel ugrálnak az adrenalin függők, viszont itt a kicsit megfontoltabbak is találnak maguknak megfelelő magasságú ugróhelyet. Aki egyszer leugrik, nem fogja tudni abbahagyni. 

Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Korfu üdülőhelyek

Korfu legjobb szállodái

4.7pont - 1 értékelés
Hotel Delfinia 4*

Hotel Delfinia 4*

Moraitika
Ár:
  332 990
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Igényes, szép szálloda, szép parkkal, remek elhelyezkedéssel (közvetlen partmenti), tiszta saját partszakasz, ingyenes napágyak és ernyők, felkészült és segítőkész idegenvezetés.

Nem tetszik:
Nagyon picik a szobák. Gyenge wifi az épület egyes részein (csak a teraszon volt jel)

Egyéb:
4.3pont - 1 értékelés
Hotel Angelina 3*

Hotel Angelina 3*

Sidari
Ár:
  259 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Kedves személyzet, figyelmes kiszolgálás. Szállás kiválo helyen .

Nem tetszik:


Egyéb:
3.9pont - 2 értékelés
Gela Apartman

Gela Apartman

Sidari
Ár:
  108 990
Ft / fő / hét-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
A medence és a tenger közelsége.

Nem tetszik:
Tulajdonos minden este eláztatta az erkélyt. Megállt rajta a víz.

Egyéb:
Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Korfu beszámolók

16423 megtekintés - 5* értékelés
Korfu, a zöld sziget 2

Korfu, a zöld sziget 2

Panorama apartmanház, Moraitika, Görögország, Jón-szigetek, Korfu
Kellemes 10 napot töltöttünk el, Moraitikán a csendes környezetü Panoráma apartman házban. Már visszatérő vendégek vagyunk, az egyszerüen berendezett, tiszta és rendezett apartmanba. Személyzete segítőkész, figyelmes. Az erkélyekről a tengerrel csodálatos a panoráma. A 800m-re fekvő partja, tiszta, lassan mélyűlő(50-60m), hullám-mentes, strandolásra, pihenésre alkalmas. Képeket itt is készítettünk és a motoros túráról is.Korfu egy csodálatos örökzöld sziget, talán Görögország [...]

A teljes bejegyzés

20253 megtekintés - nincs értékelés
Korfu, Achillion, Sissi  palota

Korfu, Achillion, Sissi palota

Achilion, Görögország, Korfu, Jón-szigetek
Címke:

Korfu városától 10km-re a dombok tetején egy kanyargós szűk helyről lehet még reggel megközelíteni. Achilleon Gastouri-ban található. Reggel 09.00-re érdemes menni, mert később már szinte lehetetlen közeledni. Sok a turista, tülekedve nyomulnak szobáról-szobára. Érdemes kivárni a sorunkat egy-két jó kép erejéig. A belépő 7EU\Fő. Ezért a látványt kapjuk cserébe, egy két régi tárgy kíséretében. Sajnos az emeletre nem lehetet felmenni. Lehet bérelni vokitokit, amit a felszámozott tárgyaknál [...]

A teljes bejegyzés

11946 megtekintés - nincs értékelés
Korfu-Kerkyra-Város képei

Korfu-Kerkyra-Város képei

Korfu, Görögország, Jón-szigetek, Korfu
Címke:

Korfu város – vagy Kérkira, ahogyan a helybeliek szokták emlegetni – a sziget keleti partján fekszik.A kicsike termékeny félszigeten álló város két részre tagolódik – a déli Garítsa városrészre, és az északira, amit Áyios Nikólaosnak neveznek. Az északi városrész legmagasabb pontján áll a velencei erőd, melyet egy sajátos, védelmi célokat szolgáló vizesárokkal leválasztottak a szigetről.Ez az északi rész az óváros, mely az évszázadok során alig-alig változott inkább [...]

A teljes bejegyzés

Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Korfu utazási magazin

Csodálatos beszámoló Korfuról

Egyik kedves utasunk megosztotta velünk saját beszámolóját, az általa készített gyönyörű képekkel, melyet a következő sorokban olvashattok és láthattok majd. Nagyon részletes és szórakoztató, tele hasznos információval.  Kellemes olvasást!   \"Sziasztok, Mi idén nagy családi nyaraláson voltunk 8-an Moraitikán. Ez a sziget keleti oldalán van, a reptérről a transzfer kb. 35 perc, ha nincs csúcsforgalom. Moratitika és Messonghi teljesen egybenőtt települések, köztük a kis Messonghi folyó a válasz vonal. Az apartman, ahol megszálltunk teljesen rendben volt, kb. 800 méter a part, 10 perc sétával elérhető. A főutcáról egy kis emelekdőn (kb 100 m) már az apartmanban vagy. A főutcán itt is kb. 1,5 km hosszan éttermek, bárok, szupermarketek sorakoznak, így bőven van választék. A Green busz megállója, ahonnan Kerkyrába, Agios Georgis és Issos beachre, illetve Kavos-ra el lehet jutni, pont szemben van az apartmannal, így jó a tömegközlekedés is ezekre a helyekre. A [...]
Teljes cikk

Charterrel Korfura, vidéki repülőterekről

Közvetlen charterjárat köti össze nyártól a napfény városát, Pécset és a “zöld” görög szigetet, Korfut. A Pécs-Pogány Airportról keddenként – június 12. és szeptember 18. között –, összesen 15 alkalommal közlekedik az Eurotigair magyar légitársaság BAe-146-300-as típusú különjárati gépe. A járatot három utazási iroda, a Tensi, az IBUSZ és a Neckermann bérli, és egyenlő arányban tölti.A Tensi Tours még két másik vidéki városból is üzemeltet Korfura charterjáratot a nyári főszezonban: Sármellékről, a FlyBalaton repülőtérről június 19. és augusztus 28. között (Eurotigair) keddi, az Airport Debrecenről pedig június 13. és szeptember 12. között (Malév – gépbérlő még az IBUSZ és az 5Kontinens, ülőhelyeket vesz a Neckermann és a TUI) szerdai napokon indulnak a charterek. [...]
Teljes cikk
Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Korfu nyaralás »
 

Időjárás

Időjárás és klimatikus viszonyok
Korfu mediterrán éghajlata a görög szigetekre jellemző módon gyakorlatilag áprilistól csaknem hét hónapon keresztül igen kellemes és meleg időjárást biztosít. Korfun már a május is egy gyönyörű hónap, a 22 Celsius-fok feletti nappali átlaghőmérsékletekkel, valamint az átlag napi 10-12 napsütéses órák számával. A tengervíz hőmérséklete egész napos fürdőzésre még májusban kevésbé alkalmas, ám ez a legkiválóbb hónap arra, ha Korfu szigetén túrázást, sátrazást, vagy extrémebb sportokat – mint például sziklamászás – szeretnénk űzni.

Júniustól szeptemberig beköszönt a kimondottan meleg, sőt forró hónapok időszaka, a 25 Celsius-fok feletti átlaghőmérséklettel egészen szeptemberig, amely időjárásával gyakorlatilag a júniust idézi. Júniusban uralkodó klimatikus viszonyai ismétlődő kisebb-nagyobb záporaival teret enged az egyedülálló növény- és állatvilág kibontakozásának. Július és augusztus kétségtelenül a legforróbb hónapok nagyon erős napsütéssel, amelynek során – főképp a déli órákban – mindenképpen érdemes árnyékban maradni.





Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Korfu nyaralás »

Korfu leírás

Korfu

Amennyire kicsi ez a Jón-tengeri görög sziget, olyan nagy a híre és közkedveltsége, persze nem véletlenül. Sajnos a Gerald Durrell gyermekkorában még hihetetlenül gazdag állat- és növényvilág mára már nem a régi, de Korfu még mindig elképesztően zöld, ennyi olajfát együtt kevés helyen lehet látni a világon – az is igaz, hogy a világon a görögök fogyasztják a legtöbb olajbogyót.  

Korfu nagyjából i. e. 750 körül vált el a szárazföldtől, a legismertebb monda szerint ez úgy történt, hogy Kronosz, a legifjabb titán bosszút esküdött apja ellen, egy sarlóval levágta apja koronaékszereit, a kicsorduló vérből pedig megszületett Aphrodité, a tengerbe esett sarlóból pedig sziget lett. A történelem során Korfu (Homérosz Odüsszeiája szerint Szkheria) többször is velenceiek kezén volt, majd 1814-től 1864-ig brit uralom alatt állt, és csak után lett Görögország része. Így hát voltaképpen hagyomány, hogy még ma is a britek érkeznek legnagyobb számban nyaralni a szigetre, sőt, sokuknak saját apartmanja vagy üzlete is van itt. 

rengeteg napsütés, a homokos és sziklás tengerpartok, a hangulatos apró falvak összessége legalább annyira vonzó, mint a görög konyha – mégiscsak más egy helyi tavernában korfui és görög specialitásokat enni, némi gyantás borral, retsinával leöblítve, mint bármely itthoni görög étteremben.

A sziget számtalan látnivalót kínál, így aki nem bírja hosszabb távon a tengerparton sütkérezést, az sem fog unatkozni. Korfu déli részén érdemes meglátogatni a homokdűnékkel körülölelt Korission-tavat, melynek környékén ritka növény- és madárfajok is megfigyelhetők, csakúgy, mint az Andinioti-lagúnánál. A sziget közepén fekvő Ropa-völgy a golfosok paradicsoma, Achilleionban pedig kihagyhatatlan Sissy, az osztrák császárné által építtettett palota. Szintén ezen a környéken található Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja, az Aquapark, Agios Ioannisban.  

Észak felé haladva a Pantokrátor-hegy jelent igazi kihívást a túrázóknak, és a közelében lévő elhagyott velencei faluban is tehetünk egy kis sétát. A keleti partvidéken fekvő főváros, Kerkira a helyi viszonyok között nagyvárosnak számít. Sikátorokkal átszőtt óvárosában a rengeteg műemlék és érdekes múzeum mellett a régi erőd és a kikötő, Paleopolis városrészben pedig egy római fürdő romjai és az Artemisz-szentély a legkedveltebb látnivalók.

Az biztos, hogy Korfun a bulira és a nyugalomra vágyók egyaránt megtalálják számításukat – akinek pedig még ez a nyugalom sem elég, az áthajózhat a számtalan olyan apró, szomszédos szigetre mint Paxi és Antipaxi. 

Látnivalók Korfun
Van néhány hely Korfun, amit feltétlenül nézzünk meg, ha a szigetre látogatunk. Néhány ezek közül közvetlenül is összefonódik magával Korfu történetével és méltán teszi híressé ezt a csodálatos szigetet. Ha szervezett nyaralás keretében látogatunk a szigetre, akkor érdemes ezeket a helyeket csoportosan meglátogatni, valamelyik Utazási Iroda által szervezett program keretén belül, hiszen a legtöbb esetben ezek magyar nyelvű idegenvezetéssel történnek. Így rengeteg hasznos dolgot tudhatunk meg az adott helyről, olykor olyanokat is, melyeket nem találhatunk meg az útikönyvek oldalain. De nézzük akkor meg, hogy mit nem szabad kihagyni... 

A többségükben napozni és pihenni vágyóknak van egy jó hírünk: a szigeten nincsenek „kötelező látnivalók”. Görögországban szokatlan módon , egyetlen jelentős régészeti lelőhellyel sem találkozhatunk. De vigyázat, akik 2-3 nap alatt akarják megnézni egész Korfut, azokon kifoghat a topográfia. A legszebb strandok, a legmegkapóbb tájak, a legérdekesebb falusi miliők elszórva és megbújva találhatók, és a partszakaszok nagyobb részén nem vezet sem út, sem ösvény. A legjobb ha autóval vagy csónakkal bolyongjuk be a szigetet.

Korfu város 
Pezsgő életű város, melynek templomai, palotái a velencei a görög és a bizánci építészet alkotásai. A városba érve rögtön feltűnik a Régi erőd (Paleo Frouri). Hosszú órákat tölthet az ember az Óváros szűk, macskaköves sikátorai között bolyongva, miközben a magas házak szoros ölelését egy-egy parányi, pálmafával övezett terecske, egy egyszerű kis templom látványát élvezi. A Szpinada teret, Európa legszebb terét övező épületek a sokféle nemzeti eredetük ellenére harmonikus együttesbe olvadnak össsze. A tér északi oldalát az 1819-ből származó Szent Mihály és György palota foglalja el, mely jelenleg az Ázsiai Művészetek Múzeumának ad otthont. A lenyűgöző méretű földszinti főterem két sor jón oszlopán az Odüsszeia ismert jelenetit fedezhetjük fel. A híres Liston árkádos épületében kávéházak és éttermek egész sora kap otthont. A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. A kastélyból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a szüntelenül fodrozódó tengerre.  Az egyik legkellemesebb séta Korfu városában a parton vezet végig. Itt emelkedik a Bizánci Múzeumnak otthont adó Panagia Antivuniotissza templom. A feltűnő, pompás Megyeháza, a XIX. században uralkodó monumentális építészet egyik jellegzetes példája, a Ion Egyetem egyik karának ad otthont. Kissé lejjebb, az út mellett található a Szent Miklós kapu, egy régebbi erődítmény maradványa, majd elérjük a püspöki palotát. A Régi kikötő a tengeri közlekedés kiindulópontja. Északi részén egy 1577-ben átadott székesegyház áll, Szent Teodóra poraival. Az Olaszországba, Igumenciába és Paxiba induló komp a kissé északabbra fekvő Új Kikötőből indul. A Az Új Erőd (Fortezza Nova) 1570-ben épült. Ugyan a világháborúk ideje alatt nagy része megsemmisült, főbejárata, Szent Márk oroszlánjaival megmaradt. A Szent Szpiridon templomot Korfu védőszentjének ajánlották fel és itt tartják a szent ereklyéit is. A hagyomány szerint Szpiridon 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól. A jellegzetes Ion templom mennyezetét 17 részre osztották, a szent életéből vett epizódokkat megjelenítő kazettáit gazdagon aranyozták. A várfalakon kívül elterülő új városrész a Szarokko térnél kezdődik. Innen indulnak a távolsági buszok a közeli helységekbe. A Szakkoró térről balra kanyarodva a fasorokkal és gazdag villákkal övezett Garicába vezető parti műúthoz érkezünk, onnan pedig a Korfui Régészeti Múzeumhoz, amelynek meglátogatása során a sziget ókori művészetével ismerkedhetünk meg. 

A Korfu városától mintegy 9 km-re, Gaszturi mellett álló Achilleoni - palotát Erzsébet magyar királyné számára építették a 19. században. A mítosz szerint Perama (7 km) községben voltak Alkinoosz király varázslatos kertjei, amelyeket Homérosz is megemlít az Odüsszeiában. Kassziopi az ókorban virágzó város volt, ahol Cicero a Kr. e. 48-ban hat napot töltött el. A Zeusz szentély valószínűleg ott lehetett, ahol ma a Panagia Kassziopitissza áll. Az 1600-as évekből származó templom falát freskók ékesítik. Ez volt a sziget legjelentősebb vallási központja, melynek az előtte elhaladó hajók ágyúlövéssel tisztelegtek. A patkó alakú kikötőből tiszta időben átláthatunk a pár kilométerre lévő Albániába. A híres Andinioti - lagúna környékén számos vízimadár fészkel, és a költöző madarak is megpihennek itt az év adott időszakában. Az azúrkék víz mentén színpompás vadvirágok illatoznak.

A sziget észak-nyugati részén Sidari (39 km) a vízisportok kedvelőinek paradicsoma. Legszebb pontján a tengerbe nyúló természetes átjáró a Canal d’Amour, a „Szerelmesek csatornája” fekszik a homokdűnék között. Az itt található, víz által megformázott két szikla a legenda szerint egy szerelmespár volt, amely kővé vált a tengerben. A szerelmesek szívesen keresik fel a csatornát, hogy az addig még beteljesületlen kívánságait belesuttogják Poszeidon, a tenger istenének fülébe.

Avliotesz mellett az Agiosz Sztefanosz világítótorny az örökkévalóság látszatát kelti. Karuszadeszben, Korfu egyik legjelentősebb családjának, a Theotokisznak ódon palotájátcsodálhatjuk meg.

Roda (37 km), a hangulatos halászfalu Régészeti Múzeuma római kincsek értékes gyűjteményét rejti. Paleokasztritsa (25 km) gyönyörű vidéke két félszigetből és öt kis öbölből áll, melyekben könnyűbúvárok és szigonypuskás halászok százai kutatják a változatos tengeri élővilágot. A település 13. századból származó kolostora figyelemre méltó árkádos udvarral rendelkezik, múzeumában késő bizánci ikonokat állítottak ki. A kolostorral szemben egy szikla áll ki a tengerből, melyet a „kővé vált hajónak” neveznek: a legenda szerint ez volt Odüsszeusz hajója, amelyet a haragvó Poszeidon kővé változtatott. 

Lakonesz (25 km) ”Bella Vista” nevű kilátójából a környék szépségében gyönyörködhetünk. 

Angelokasztro vára egy 160 m magas szikla tetején állva őrködik a tenger felett, pompás külsejével tovább fokozva a vidék fenséges hangulatát. Nevét építtetőjéről Mikhaél Angeloszról, az uralkodóról kapta. Ez volt az Épeiroszi a Bizánci Birodalom szellemében működő despotátus nyugati fellegvára. A csúcsán az Arkangyalok templomát, míg északi részén Szt Kiriaki kápolnáját vehetjük szemügyre. Mielőtt a kastélyt elhagynánk, tekintsük meg a lépcsősoron megközelíthető remetelakot és zarándokhelyet.

Kerkira nyugati partvidékén Gardikihoz közel található a sziget egyetlen tava, ahol néhány órát érdemes eltölteni a korfui madárvilág megfigyelésével. Korfu legnépszerűbb természetes strandja Arjiradesz alatt terül el. Noha a parton mindig nagy a forgalom, észak felé találunk magányos és csendes részeket. A vulkanikus sziklákkal és kiterjedt szőlőültetvényekkel tarkított tájon barangolni igazi élvezet. Arjiradesz szűk utcái, boltíves épületei a velencei kort idézik.

Lefkimi a sziget második legnagyobb városa egy nagy az azonos nevű öblöt veszi körül. Sok temploma közül a Szent Teodor a legjelentősebb. 

Kavosz (46 km) a sziget déli csücskében fekszik. Az itt található Mária –kolostort 1700-ban alapították. Benitsessel (12 km) együtt a sziget talán legforgalmasabb üdülőhelye mely diszkókkal, bárokkal, éttermekkel várja a mozgalmas éjszakai élet kedvelőit. A tizen és huszonévesek a világ minden tájáról érkeznek ide, hogy itt kieresszék a gőzt a fáradságos iskolaév után. Egy - egy eseménydús éjszaka után a hosszú, aranyhomokos parton pihenhetünk. A községből indul ki az Aszprokavosz - fokra vezető út. Az itt található, impozáns Mária-kolostort Kapodisztriasz Varlaam fiai alapították. Kavoszból nyaranta egynapos hajótúrákat szerveznek Paxi festői szigetére. Benicesz (12, 5 km) legnagyobb attrakciója a vízvezeték és a mozaikpadlós római fürdő. 

Moraitika (20 km) és Meszongi falvacskák a Meszongisz -folyó torkolatának két oldalán fekszenek. Az itt talált leletek arról tanúskodnak, hogy a területet már az őskorban benépesítette az ember. Moraitikában (18 km) egy forrás és egy fürdő maradványaira bukkantak. Meszongiban egy Kr. e. III. században létesített templom romjai láthatók. A Meszongitól néhány kilométerre lévő Hlomosz falucska régi kőházai egy dél felé néző dombtetőn állnak.

Korfu legdélebbi csücske az Aszprokavosz - félsziget, ahol a kis, középkori erődítménynek is beillő Panagia Arkudilla kolostor áll.

A palokastritsai férfi monostor
Az épületegyüttes Paleokastritsa központjában egy dombon áll, ahova egy kiépített aszfalt úton juthatunk fel. Állítólag a legrégebbi monostor a szigeten és a mai napig is szerzetesek lakják, akik itt élnek és alkotnak. A monostor korabeli feljegyzések alapján 1228-ban épült, ám mai formáját csak a 18. században nyerte el. A monostorban megcsodálhatunk egy gazdagon díszített templomocskát, melyet Máriának szenteltek, illetve egy ikonfestő múzeumot is berendeztek, amelyben rengeteg korabeli tárgyat nézhetünk meg. A monostor kertje meseszép virágokkal és növényekkel tarkított, és innen látni az alattunk elterülő  paleokastritsai öblöket és sziklákat is.  Fontos szabály: a monostor területére csak fedett vállakkal és fedett térdel szabad belépni, erre figyeljünk oda! 

Aqualand
Korfu híres látványossága Aqualand, a sziget csúszda parkja. Több, mint 40 különböző csúszda, élménymedence és vízi attrakció várja a kikapcsolódni vágyókat. Aqualandban található a világ harmadik legnagyobb hullám medencéje, melyben két méter magas hullámok tetején hánykolódhatun, hatalmas felfújt gumigyűrűkben. A park nagyon szépen kialakított és rendezett, rengeteg növény és szépen parkosított terület vár minden idelátogatót. Természetesen a parkban a napágyak és napernyők is birtokba vehetők, ugyanis a napi belépőjegy megvásárlása után, mindent korlátlanul és szabadon használhatunk, amíg bírjuk szusszal! Ha esetleg megéheznénk a nagy lubickolás közben, akkor sincsen baj, hiszen rengeteg étterem, Hot-Dog árús, Gyros sütő, sült krumplis és fagyis vár minket egész nap. A park szolgáltatásai között találunk még széf bérlési lehetőséget, profi élményfotóst, baba játszóteret és még sok-sok érdekes dolgot. Ezt nem lehet kihagyni! A park önfeledt szórakozást kínál minden korosztály számára, 1 éves kortól akár 80 éves korig is!
További információk: http://www.aqualand-corfu.com/

 

 A „görög csoda” Kelet és Nyugat határán - Korfu

Az útikönyvek Görögországról szóló fejezeteiben szinte kivétel nélkül azt olvashatjuk: „Korfu az ország az egyik legfelkapottabb nyaralási úti célja”. Görögország régi varázsa – csodálatos tengerpartja és természeti adottságai ellenére – részint a tömegturizmus jelenségének hatására kissé feledésbe merült, ám az ország vitathatatlanul tartalmaz meglepetéseket és kiaknázatlan élményeket. Az egyik ilyen kihagyhatatlan lehetőség kétségtelenül a csodálatos, illetve még a huszadik század első felében is királyok, főurak kizárólagos nyaralóhelyének számító Korfu.

Az olajfák szigete – vagyis görög nyelven „Kerkyra”, – igen kedvelt turistaparadicsomként számtalan nyugodt és csöndes helyszínnel szolgál. Ez az a közkedvelt görög sziget, ahol valóban minden görög jellegzetesség megtalálható, de egyben az a miliő is, amely a családi nyaralásra, vagy magányos kikapcsolódásra vágyó utazó számára – a mediterrán városkák különleges látnivalóival, a leírhatatlan kristály-kék tenger hullámaival, a végeláthatatlan homokos strandokkal, valamint jellegzetesen fehér színű görög házaival – feledhetetlen élményeket ígér.

Korfu útja a görög mitológiától Görögország szerves részéig
 
Korfu viharos történelme azt eredményezte, hogy a sziget szépségét – mivel az évezredes múlt természeti viszontagságai és főképp hadakozásai nem sok értéket hagytak hátra – elsősorban a velencei és az angol építészet remekei adják meg, illetve gazdagítják ezt a csodálatos és Görögország északnyugati határának szélét jelentő szigetet. A Jón-szigetek között, a Keletet a Nyugattal összekötő hajóutak nélkülözhetetlen állomásaként funkcionáló Korfu mindig is fő központja volt a tengeri kereskedelemnek, ezáltal fő célja is a korabeli hatalmaknak. Korfu Homérosz írásaiban még „Szkeria” néven fordul elő és közismert tény az is, hogy a Korfu elnevezés csak a bizánci kor után terjedt el a szigeten található erőd két csúcsára utalva. A csaknem 33 ezer lakost magába foglaló mai főváros szintén a Korfu elnevezést kapta.

Napjainkban a térség legnagyobb oktatási intézményeként számon tartott Ion Egyetem székhelyéül szolgáló Korfu volt az első adriai város, amely az ókorban római uralom alá került. Persze a sziget történelmét geo-stratégiai helyzetéből adódóan javarészt csaták és hódítások jellemzik. Gazdag történelmének ezeket a mozgalmas éveit ma is bizonyítják a stratégiai helyekre épített erődjei a sziget kiemelten jól szemügyre vehető pontjain. Az ókor mozgalmas éveit a középkor elsősorban velencei irányítás alatt álló időszaka követte, amelyet a kora-újkor muszlim hódításaival összefüggésben – akárcsak Rodosz, vagy más görög sziget esetében – a kisebb-nagyobb időintervallumra meghatározó török uralom váltott fel, egészen az angol fennhatóság időszakáig. A tizenkilencedik század közepén Korfu szigete a híres Londoni Egyezmény értelmében végleg Görögországhoz került. A 2007 óta Nemzetközi Világörökség részének számító Korfu ma már nemzetközi repülőtérrel, számtalan szállodával, hotellel és a feledhetetlen nyári időtöltéshez rengeteg lehetőséggel várja a szigetre látogatókat.

Látnivalók

Amennyiben a forró nyári hónapokban meguntuk a tengeri fürdőzést és másfajta kikapcsolódásra vágyunk, akad Korfun néhány olyan látnivaló, amelyet nem érdemes kihagyni. Amennyiben továbbra is vízre, de nem tengervízre vágyunk, kihagyhatatlan Korfu egyik legfelkapottabb látványossága – számos élménymedencével rendelkező – Aqualand, a sziget modern csúszda-parkja. A csodálatos paleokastritsai ortodox monostor is kétségtelenül ilyen, illetve amelyre Paleokastritsa központjában egy kiépített aszfalt úton kényelmesen feljuthatunk. Legyen szó további úti célként a százötven métert is meghaladó magasságban tornyosuló Angelokasztro váráról, vagy a Kanoni-félszigeten épült Mon Repos palotáról a tenger nyújtotta csodálatos élményen túl számos nevezetesség kínál Korfun feledhetetlen időtöltésre lehetőséget.

Helyi közlekedés


A Korfun esetleg autóval közlekedők számára kimondott könnyedség, hogy Magyarországhoz hasonlóan a jobb oldalon folyik a közlekedés. Jóllehet, a szigeten elég ritkák a balesetek, de mint általában a „görög világban” Korfun is igen hevesen vezetik a görögök járműveiket, amellyel maguk körül meglehetősen gyakran teremthetnek veszélyes szituációkat. A szigeten persze az sem meglepő, hogy sokan járnak robogóval, és ez különösen igaz a nyári hónapokra. A szigeten természetesen taxi és buszközlekedés is van. A menetrend szerinti autóbusz járatok közül a kék buszok a helyi járatok, amelyek a fővárosban és annak külterületén közlekednek. Találkozhatunk zöld buszokkal is, amelyek távolsági járatként a fővárost kötik össze a sziget távolabbi pontjaival. A buszjáratoknak jellemző az a – görög földön nem ismeretlen – tulajdonsága, hogy a kiírt menetrendhez képes a buszok hamarabb, vagy később indulhatnak. Az sem ritka eset, hogy amennyiben a buszvezető úgy véli, hogy már sokan vannak a járművön, akkor egyszerűen nem áll meg a megállóban.

Amennyiben a fenti közlekedési eszközök valamelyikével veszünk részt a közlekedésben, a hazainál némileg jobban figyeljünk oda a körülöttünk lévőkre.

Fizetőeszköz

Korfu szigetén – mint általában az Európai Unió egész területén és Görögországban – az Euró a hivatalos pénznem. Abban az esetben ellenben, ha Euró nem áll rendelkezésünkre természetesen hotelekben, éttermekben a hitelkártyák, illetve utazási csekkek is széles körben használhatóak.

                     

 

 

 

Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Görögország hívószáma: 30

A Magyar Köztársaság képviselete Görögországban:

Athén, 16, Kalvou Slr. 154 52 P. Pschico,
Tel: 30-1-67-25-994. Fax: 30-1-64-70-890

Görögország képviselete Magyarországon:

1063 Budapest, Szegfu u. 3.
Tel: 322-8004. Fax: 342-1934
Ügyfélfogadás: hétfõ-péntek 10.00-13.00

Nyitvatartás - szieszta
Postahivatalok üdülõhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelõtt is nyitva tartanak. Üzletek reggel 9-tõl 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfõn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bõrárut, ruhát is lehet kapni.

 
Idõeltolódás
Magyarországhoz képest +1 óra. Repülõgépek érkezési és indulási idõpontja, a találkozók idõpontjai mindig a helyi idõ szerint értendõk.

Múzeumok, fényképezés

A múzeumok általában 9-15 óráig vannak nyitva. Egyes területeken, katonai repülõtér, múzeumok (helyenként fizetni kell a fényképezésért) tilos a fényképezés, ezt egyértelmû tiltó táblával jelzik. (lap teteje)

Kapcsolatteremtés
Bevett szokás a kézfogás, ugyanakkor barátok és rokonok között gyakori az ölelés és a puszi is, fiatal férfiak pedig néha hátba veregetéssel helyettesítik a kézfogást. Általánosan használt kifejezés a Kaliméra sas (\"jó reggelt\") és a Kalispéra sas (\"jó estét\"). A barátok és családtagok keresztnevükön szólítják egymást, míg az idegeneket foglalkozásuknak megfelelõen szokás megszólítani (pl. \"Doktor Úr\", vagy \"Tanár Úr\"). A görögök régen azt hitték, hogy bármely idegen álruhában megjelenõ isten lehet, ezért mindenkivel kedvesek voltak, ez a szokás máig fennmaradt. A kisebb városokban a barátok és a rokonok elõzetes bejelentkezés nélkül is gyakran meglátogatják egymást.

Ünnepek

A görög év ünnepségek és események sorozatából áll: ezek között akad vallási és kulturális is, pár pedig csak jó indok egy tisztes mulatásra. Gynaikratia, január 8-án a szerepcsere napja az északi falvakban. A nõk a kávézókban (kafeneia) és más olyan társasági központokban töltik a napot, ahol a férfiak általában összegyûlnek, miközben az otthon maradt férfiak a házimunkával foglalatoskodnak.

A görög farsang februárban, márciusban zajlik, a Nagyböjt elõtti három héten át tart, jelmezekkel, lakomákkal, hagyományos táncokkal és általános jókedvvel.

Húsvét a legjelentõsebb ünnepség gyertyás felvonulásokkal, lakomákkal és tûzijátékokkal. A hangsúlyt inkább a Feltámadásra, mint a Megfeszítésre helyezik, úgyhogy nagy az ünneplés.

Az ország területén számos nyári ünnepségsorozatot tartanak, a leghíresebb az Athéni Fesztivál (júniustól szeptemberig) ami drámai és zenei elõadásoknak nyújt otthont az ókori amfiteátrumokban. Nyáron jön el a dionüszoszi részeges tivornyák ideje is, melyeket borfesztiválnak álcáznak. Ezeken, a jelképes belépõdíj megfizetése után annyit iszol, amennyit csak akarsz. A legnagyobb fesztiválokat Rethymno -ban és Alexandroupolis-ban tartják.

Menyi pénzre lesz szükségünk?

Legalább annyit, mint amennyit itthon elköltünk, de ha van rá lehetõség inkább 30-50%-kal többet. Az árak Görögországban is széles skálán mozognak, attól függõen, hogy hol vásárolunk és mely részén az országnak. A szigetek általában drágábbak, mint a szárazföld, de azt se felejtsük el, hogy a nyaralás alatt hajlamosak vagyunk kicsit lazábban kezelni a költségvetést.

Éttermekben, szórakozóhelyeken kb. 10% borravalót szokás adni és a taxik utasai is felkerekíthetik a viteldíjat. Görögország pénzneme az EURO. A magyar forintot csak a Görög Nemzeti Bank váltja be, nem túl jó árfolyamon. A bankok általában 8-13 óráig vannak nyitva. A bankokon kívül utazási irodákban szállodákban is lehet pénzt váltani, a legkedvezõbb lehetõségre az utaskísérõ felhívja a figyelmet.

Utazás saját gépjárművel
Görögországban az autópályán a maximális sebesség 120 km/h, az országúton 100km/h míg lakott területen a nálunk is kötelező 50km/h.

Az alkoholos befolyásoltságot is igen szigorúan nézik, hozzánk hasonlóan helyszíni teszttel, de ha szükséges kórházi vérvétellel is ellenőrizhetik.

Fontos, hogy ugyan az új rózsaszín kártyás jogosítvánnyal lehet közlekedni Görögországban, azonban ha nem saját gépjárművünket használjuk akkor nemzetközi jogosítvány kell. Annál is inkább, mert ha az illető közúti balesetet szenved, a hatóság úgy veszi, hogy nem volt jogosítványa, és ellene eljárást indít.

Görögországban, ha problémánk adódna keressük fel a  Turista Rendőrséget, melynek kirendeltségei az egész országban megtalálhatóak. A görög mentők telefonszáma: 166, közlekedési baleseteknél a központi rendőrséget a 100-as telefonszámon lehet elérni.

Közlekedés

Az úticél a helyi- és helyközi tömegközlekedéssel, buszjáratokkal érhetõ el a legolcsóbban. A menetrend nem mindig szentírás, a megállók is esetlegesek. A taxik általában taxiórával közlekednek, hosszabb útra viszont bátran alkudják ki az árat. A viteldíjak hasonlóak a magyarországi árakhoz, éjjel viszont magasabbak. Céltaxikba (olcsóbb) szokás egyszerre több utast is felvenni hasonló útvonalon. A sofõrnek, különösen csomagcipelés után, jól esik a borravaló.

Autóbérlés

Autót 21 évesnél idõsebb, legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkezõ vendégeink bérelhetnek. A bérautóra kötelezõ és casco biztosítás ist adnak, ez utóbbi azonban nem vonatkozik a gumi és az alváz sérüléseire. Mindig gyõzõdjön meg arról, hogy az autó biztosított, mert az egyébként olcsónak tûnõ ajánlat igen sokba kerülhet egy apróbb koccanás esetén is. Az árak nem tartalmazzák az üzemanyagköltséget, és csak legalább 3 napos bérlet esetén korlátlan a kilométer felhasználás. A KRESZ szabályai lényegében azonosak az itthoniakkal, de érdemes számításba venni a görög sofõrök mediterrán temperamentumát és a szokatlan útviszonyokat.

Motorbérlés

A kismotorok, robogók nagyon kellemes közlekedési eszközök a nyári forróságban, de ne feledjék, hogy két kerekük van és könnyen borulnak, az utasokat pedig nem védi semmi a sérüléstõl. Csak akkor kölcsönözzön motort, ha jártas a vezetésében és tartsa szem elõtt, hogy casco biztosítás hiányában Önt terheli az esetleges károk megfizetése.

Orvosi ellátás:
Jó ha tudjuk, amennyiben kisebb szigeteken töltjük a nyaralást, hogyha ott valami baj érne, és a kórházba szállítást csak vízi vagy légi úton oldható akkor annak költsége kizárólag a beteget terheli. Magyar biztosító társaságok orvosi és baleset biztosítását a görög kórházak csak abban az esetben fogadják el miután a magyar vagy nemzetközi biztosító társaság görögországi partnerével, egyeztettek.

Oltás nem szükséges, de házi patikánkat ezúttal se felejtsük otthon.

Gyógyszertárak, orvos

farmakio felirattal és zöld kereszttel jelzik. Ha orvosra van szüksége, forduljon bizalommal helyi képviselõnkhöz, ennek hiányában a szálloda recepciójához, vagy az apartman tulajdonosához! Rendszeresen szedett gyógyszereit dobozzal együtt vigye magával, mivel a külföldi orvos csak így tudja beazonosítani a terméket.

Ivóvíz
A csapvíz Görögországban szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, éppen ezért ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.

Közbiztonság
Kellemes sétáinkat nyugodtan tervezhetjük az éjszakába nyúlóan is, hisz Görögországban nem kell tartanunk a veszélyektől.  A közbiztonság nagyon jó, de ha estlege mégsem szeretnénk késő este csámborogni, válasszunk egyet a sok és nagyon olcsó taxi közül, mellyel gyorsan a szállásunkra érhetünk. 

Korfu nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Korfu adatlap





(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások