Belize hajóút

A Belizei hajóút Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Belizei hajóút, a Belizei hajóút legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 10 utazás közül választhat.

Belizei hajóút foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Egzotikus állatok és növények, fantasztikus tájak, korallzátonyok, vízesések – mindez a Föld egyik leghíresebb búvárparadicsomában, Belize-ben található.

Belize utazás TOP 10

Belize úti célok

Az összes Belize hajóút »

Belize

Az összes Belize hajóút »

Belize ismertető

Betegségek, oltások
A Belize-be utazóknak néhány betegség ellen érdemes védőoltást kérniük. Ilyenek a tífusz, a hepatitis A, továbbá a veszettség. A középső, partvidéki területeken kívül érdemes még valamilyen malária-ellenes oltást is beszerezni. Iható a csapvíz egyébként, de azért jobb az óvatosság, igyunk valami palackozott italt. Egyébként a helybeli sörök közül a Belikin ajánlható a leginkább, ha nem akarjuk a csapvizet kólára vagy ásványvízre cserélni.

Belize éghajlata
Belize éghajlata szubtropikus, vagyis meleg és párás, de nem egyenletesen! A száraz évszak decembertől májusig tart, ilyenkor az átlaghőmérséklet 28 fok körüli, azután viszont jön a hurrikán-szezon, vagyis a júniustól novemberig tartó időszak. Ilyenkor az átlaghőmérséklet 21 fok. A legutolsó hurrikánok egyike a Keith nevet viselte, és igen sok idegenforgalmi létesítményben tett kárt. A partvidék - amelyet áradások is fenyegetnek - általában valamivel hűvösebb, mint a belső területek. Az elsősorban az ország déli részén található hegyvidékeken is hidegebb a klíma, különösen éjszakánként számíthatunk lehűlésre. (Az ország legmagasabb pontja egyébként a Victoria-csúcs, 1160 méterrel.)


Belize lakói
Belize hivatalos nyelve az angol. A lakosság fele mesztic, negyede kreol, tizede pedig maja indián. Ők aztán a lehető legváltozatosabb nyelveket használják: az angolt, a spanyolt, a maját, vagy éppen az angol kreol változatát. A népesség rendkívül fiatal: az óriási népszaporulatnak köszönhetően mindössze 3,5 százalékot tesz ki a 65 évnél idősebbek aránya. A lakosság egyébként évente 2,65 százalékkal bővül, minden belize-i nőre négy gyermek jut átlagosan.

Belize hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Belize üdülőhelyek

Belize utazási magazin

Búvárkodás télen-nyáron

Ha mégsem a hó lenne a kedvenc csapadéka, akkor az európai télből kiszabadulva remek időtöltés lehet a búvárkodás. Az egyik búvár magazin szavazatai alapján megpróbálta összeállítani a bolygón található legjobb helyeket egy könnyűbúvár számára. 1. Galapagos-szigetekA szigetek víz alatti élővilága tükrözi azt, ami miatt Darwin itt fogalmazta meg az evolúciós elméletét. Valószerűtlen élőlények, változatos, színes állatkák alkotják a vízi világot. Az egyenlítőnél pingvinek úszkálnak. Ha egy szóval kellene jellemezni: ’különleges’ helyszín. 2. Észak-Karolina, Egyesült ÁllamokA roncsbúvárok paradicsoma. A második világháborús tengeralattjáró gyakorlóterepeként sok roncsot lehet felfedezni a víz alatt. Ezen kívül a Golf-áramalton itt elhajózó kereskedő hajók is hagytak akár egész hajókat, fémpénzeket és más tárgyakat a tengerfenéken. 3. Kajmán-szigetekAz itt található Bloody Bay Wall egy sziklafal, ami szép növény és állatvilággal több kilométer hosszan húzódik a [...]
Teljes cikk
Belize hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Belize hajóút »
 

Belize hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Belize hajóút »

Belize leírás

Egzotikus állatok és növények, fantasztikus tájak, korallzátonyok, vízesések – mindez a Föld egyik leghíresebb búvárparadicsomában, Belize-ben található.

Kevés ország van Latin-Amerikában, amely olyannyira magán viselné a brit gyarmati uralom jegyeit, ahogyan Belize, az egykori Brit Honduras teszi. Az ország csak 1981-ben vált függetlenné. Azért ilyen későn, mert a szomszédos Guatemalával nem tudta rendezni Nagy-Britannia a területi vitákat. A határvonal miatti feszültségek magyarázzák, hogy Guatemala miért csak a kilencvenes években ismerte el Belize önálló államiságát.

Latin-Amerikában sohasem rendezettek tökéletesen a viszonyok, ám Belize a környékhez képest konszolidált államnak mondható: nem volt itt marxista kormány, mint Nicaraguában, nem volt futballháború (mint Salvador és Honduras között), nincsenek zapatista gerillák (mint Mexikóban), szóval egyszerűen nyugodt az élet a hatalmas korallzátonyok mögött, a Karib-tenger partján, illetve a szárazföldön a hatalmas és dús esőerdők övezte térségekben. A politikai élet amúgy sem zaklatott: az államfő az angol királynő, őt képviseli megbízottként a kormányzó, amúgy pedig parlamentáris demokrácia dúl errefelé.

Valódi túristaparadicsom
Belize valódi turistaparadicsom: a már említett korallzátonyoknál a világon csak egyetlen nagyobb kiterjedésű képződmény található, és az is csak Ausztrália partjainál, tehát a környéken valóban egyedülállónak nevezhető ez a karib-tengeri vízi látványosság, amely a több mint háromszáz kilométer hosszú belize-i tengerpartot végigkíséri. A korall-ékszereket vásárlók figyelmét azonban felhívjuk arra, hogy tilalom alá eshet bizonyos tárgyak kivitele az országból, úgyhogy előzetesen ajánlatos érdeklődni a helyi vámszabályokról…

A brit befolyás nem túl régi Belize területén: egykor a maja birodalom központi területeihez tartozott ez a vidék, és ezt nehéz is lenne letagadni, különösen a csodálatos, sokszor az erdők mélyén megbúvó, „hurrikánálló\" maja piramisok láttán… Majd csak a 17. századtól lett Brit Honduras e területből. Belize egyébként a Yucatán-félszigettől délre található, és Közép-Amerikában ez az egyetlen ország, amely ki sem ér a Csendes-óceánig.

Esőerdők és vízesések
Belize City egyébként inkább ajánlható turisták számára, természetesen nem a közigazgatás-történet érdekességei miatt, hanem a csodálatos tengerpart, a már említett vízi és víz alatti(!) látványosságok végett. Belize City környékén van az ország nemzetközi repülőtere is, tehát a magyar turisták amúgy is nehezen tudják elkerülni ezt a várost.

Az esőerdők rengetegei szintén nem elvetendőek, ha kirándulni szeretnénk, de azért valószínűleg helybéli vezetőket nem árt felfogadni egy ilyen túrára. (Az ország területének kétharmadát ilyen erdők teszik ki, tehát nem nehéz efféle tájat találni.) Egyébként Belize-nek csodálatos az állatvilága, faunája: krokodilok, egzotikus madarak, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, ugyanúgy hozzátartoznak a vidékhez, mint ahogyan a jaguárok és a bőgőmajmok. A természeti szépségek felsorolásából nem hagyhatjuk ki a folyókat, vízeséseket, barlangokat sem, s ezzel még nem is mondtunk sokat a tényleg gyönyörű tájról.

Egy viszonylag jól menő banánköztársaság
Belize korábban kifejezetten olcsónak számított a karibi térségben, ám a gazdag amerikai turisták ma már itt is igencsak felnyomják az árakat.

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy Belize a „banánköztársaságok övezetébe\" tartozik. Politikai stabilitása ugyan kimagasló a többi szomszédos országhoz képest, ám a mezőgazdaság fő terménye tényleg a banán és a cukor. Ez utóbbi adja az export felét, a banántermesztés foglalkoztatja az ország munkaerejének szintén felét. A szegénységi küszöb alatt élők Belize lakosságának egyharmadát teszik ki, ami latin-amerikai mércével nem is számít olyan rossz aránynak…

 

Belize hajóút foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követségBelize adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|