Ízek és kultúrák: a spanyol konyha

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ízek és kultúrák: a spanyol konyha
Kapcsolódó utazások

A spanyol gasztronómia nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Aki már valaha megkóstolta a spanyol konyha fogásait, az tudja mennyire sokszínű és ízletes ételekről is van szó. Az ételkülönlegességek éghajlatonként és földrajzi egységenként igen változóak. Az ország gazdag történelme főleg mór, zsidó és római gyökerekkel bír, amelyek nagyban befolyásolták az ízeket is. A spanyol konyha hasonlít a magyar konyhára a sűrű levesek, bőséges húsok és erős fűszerezés használatában, azonban amiben látványosan eltér, az a sokféle tengeri hal felhasználása az ételek készítésekor. A spanyol konyha a hagyományok megőrzése mellett az újdonságokra is koncentrál, így Európában jelenleg a leginnovatívabb konyhának számít.
 
Igazi, vérbeli mediterrán konyhaként a világ talán legjobb ínyencségeit és borait tartogatja a látogatók számára ez az ország, így a Spanyolországbeli utazásunk során mindenképpen érdemes megkóstolni a nemzeti ételek közül néhányat.
 
Nemzeti ételek:
 
Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fő összetevői a rizs, a sáfrány és az olívaolaj, melyet tenger gyümölcseivel, húsfélékkel, zöldségekkel körítik, és sofrito-alappal serpenyőben készítik el. Nevét arról az edényről kapta, amelyben készítik: egy nagy, kétfülű, vastag falú serpenyőről, a paelláról.
 
A cocido tipikus spanyol főételnek, a paella mellett Spanyolország másik reprezentatív nemzeti ételének számít, főleg a középső és északi területeken. Általában különböző húsokat, kolbászokat, zöldségeket és babot tartalmaz.
 
Népszerű szokás még a tapas fogyasztása. A tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból és kolbászból áll. Madridban, Észak-Spanyolországban és Andalúzia néhány részén az éttermekben étvágygerjesztőként, fogpiszkálóra tűzve, ingyen kínálják. Ezt általában este kilenc és tizenegy között, vacsora előtt fogyasztják, ami mellé bort, sört vagy sherryt isznak.
 
Egy másik hagyományos spanyol szokás a churro fogyasztása desszertként. A ropogós édességet általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros).
 
A tortilla de patata, gyakran csak tortillának hívják, szintén igen elterjedt. Ez gyakorlatilag tojásból készült omlett sült paradicsommal.
 
A gazpacho Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Ez egy hidegen felszolgált leves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat. A gazpacho esetében elmondhatjuk, hogy nincs két település vagy akár két étterem sem, ahol ugyanúgy készítenék el.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   



Kapcsolódó utak








(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások