- beszámoló-

21374 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2011.03.09 - 2011.03.09

Hotel Sentido Golden Beach 4*, Aranyhomok, Bulgária, Bulgár tengerpart, Várnai régióTibeti hangtálak

-----------------

A repülőn hazafelé találkoztam egy magyar csoporttal, akik Kathmanduban egy kolostorban voltak zarándoklaton. Ők mesélték, hogy vásároltak tibeti hangtálakat. Ilyen hangtálakat mindenütt árulnak Nepálban. Ha az ember a tenyerére teszi, és egy fa egy közzel köröz rajta körbe, akkor a hangtál (angolul: singing bol)

berezonál és szép búgó hangot ad. Minden tál más hangot méreteitől függően. A hangtálakat hét féle fém ötvözetéből készítik és a meditációban tulajdonítanak neki szerepet.

Az utcán minden méretben és mennyiségben kaphatóak, az utcai ár 150 Rs-nél (450 Ft) kezdődik. A meditációs csoportban utazók azt mondták, hogy ők a legkisebbeket (jókora tenyérnyi) 50 EUR-ért, tehát ennek hússzorosáért vették. Mint mondták nagyon fontos a hangtál hangolása, amit csak sok munkával lehet előállítani. Ezek szerint az utcán árult cucc csak formájában emlékeztet arra, aminek nevezik, funkcionalitásában nem. Nem tudom, ebben az esetben csak tovább adom a hallottakat.

Túra felszerelések

---------------- -------

Nem tudva, hogy micsoda túra felszerelés-paradicsom Nepál minden külföldiek járta része, minden cuccot itthon vásároltam meg. Valószínűleg a feléből kijöttem volna helyben. A Thammelben minden sarkon árulnak trekking felszerelést. A java része Nepálban készült NorthFace koppintás, de Gore Tex-ből. Több emberrel találkoztam helyben vásárolt felszereléssel, egyöntetű volt a vélemény, hogy ha rendesen megnézzük, hogy mit veszünk, akkor remek kabáthoz, hátizsákhoz, táskához, cipőhöz lehet jutni igen értelmezhető költés mellett.

Egyéb várásolhatók

----------------- ------

Talán az eddigiekből kiderült, hogy igazi értéket a sok élőmunkával, nagy mesterségbeli tudással előállított dolgoknak tulajdonítok. Ilyen pedig nagyon sok féle van Nepálban. A nepáliak - amennyire egy ilyen röpke látogatás alatt kiderülhetett - nagyon szorgalmasak. Ha lassan is, de hihetetlenül sokat dolgoznak és soha nem állnak meg. Rengeteg helyen látni, hogy az árusok maguk készítik el a portékájukat. Pl. Swayambunathba felfelé menet palakőbe faragott mandalákat árulnak. Ezeket ugyanúgy használják, mint az imazászlókat és imamalmokat; automatizált imádkozásra szolgálnak. Elég kitenni őket valahová, ahonnan az égből látszanak, és folyamatosan mondják a mantrát. És az árusok az asztal mellet faragják a mandalákat, egy ilyen 30 cm átmérőjű kő elkészítése fél napig is eltart, az ára pedig mindössze 500 Rs (1500 Ft).

És valószínűleg lehetne még sorolni mindazt, amit érdemes megvenni. Aztán Nepált is hamarosan elönti a kínai gyártású vérgagyi, és ezek az iparágak is ki fognak halni.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|