Athén az Akropoliszról

Ablak a Világra - Utazási magazin


Athén az Akropoliszról
Kapcsolódó utazások

Athén, az európai kultúra bölcsőjének fővárosa, ahol biztosan magával ragad minket a görög életérzés, az ókor világának szelleme, a tenger illata és az a szavakba nem önthető mediterrán hangulat, ami az egész országot áthatja. Az Athénba látogatók kihagyhatatlan állomása, az Akropolisz.

De mielőtt tiszteletünket tennénk a fellegvárban, látogassunk el a nevezetes domb aljában található új Akropolisz Múzeumba. Lenyűgöző az az összhang, ahogy a modern épület, a maga természetességével ad otthont az ősi görög világból megmaradt emlékeknek, miközben az építészeti bravúrnak köszönhetően nem mindennapi városi panoráma tárult elénk a tárlatvezetés közben. Itt nem csak a szemünk, de a lábunk elé is érdemes nézni, mert a bejárat előtt, üvegpadlón át csodálhatjuk meg a város, Kr. e. V. századtól a Kr. u. V. századig megmaradt emlékeit. A felbecsülhetetlen értékű kincsek szinte nyitott könyvként mesélnek nekünk a letűnt kor mindennapjairól. A múzeumban egyik különlegességeként láthatjuk az eredeti Kariatidákat, az Erekhtheion templom hat kecses, oszlopként szolgáló nőalakot is. 
 
Felkészülvén az Akropoliszra felvezető, a kihívásoktól egyáltalán nem mentes útra, és a ránk váró erős napsütésre, szerelkezzünk fel elegendő folyadékkal, megfelelő lábbelivel, hiszen az évszázadok óta lépcsőként használt kövek itt-ott igencsak csúszósak. A hegyre felérve a Propülaián keresztülhaladva tárult elénk az Athén jelképévé vált, vakítóan fehér Parthenon, balra tőle pedig az Erekhtheion. Az innen elénk táruló panoráma óhatatlanul is páratlan időutazásra készteti az utazót. A hegy déli lejtője felé letekintve pillanthatjuk meg a Dionüszosz Színházat, és nem messze tőle az Odeont, mely évről évre jelentős kulturális események színhelye.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  



Kapcsolódó utak








(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek