Horvátország, horvátországi nyaralás

Horvátországi nyaralásra induljon innen. Olcsó apartmanok, szállások Horvátországban, az adriai nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Horvátország utazásai témánként csoportosítva

A legkedveltebb nyaralóhelyek Horvátországban

Horvátország - kicsit másként, mint önellátásos apartmanban

Tudtad?

Viharvárak

A viharos történelem miatt, szinte lehetetlen, hogy egy-egy kirándulás során ne essen utadba valamilyen várkastély vagy különleges rom. Néhány emléket különösen jó állapotban sikerült megőrizni az utókor számára.

Ilyen például a Trakostyán kastély, és a Veliki Tabor. A jellegzetes fehér falak némi eltérést mutatnak az építkezésnél, Európa más országaitól eltérően. Az apró módosítások teszik még egyedibbé a régmúltból ránk maradt emlékeket Horvátországban.

Trogir

Trogirt görög telepesek alapították Vis szigetén még időszámításunk előtti 3. században. Antik mátrixként rejti magában a történelem magját, amely a legjobb állapotban fennmaradt román-gótikus komplexum, egész Közép - Európában.

Trogirt középkori várfal védi, ezzel megőrizve a várat, egy sorlakást és a palotát, a gótikus, reneszánsz, romantikus és barokk időkből. Trogir legszebb épülete a Szent Lőrinc templom.

Horvátország nyaralás TOP 610

Horvátország úti célok

Az összes horvátországi utazás

Homokos tengerparton



Tudtad?

Rijeka karnevál

A világ egyik legnagyobb karneválját minden évben megrendezik Rijekában. A nézőközönség több mint 200 színes ruhába öltözött csoport felvonulását tekintheti meg. A rendezvényre Horvátország egész területéről érkeznek felvonulók, a színes maszkok álcája mögött.

A program egy hónapig tart, és szinte minden napra más érdekességgel várják a szervezők a látogatókat. Ha a felvonuláson nem is csatlakozunk, a többi programból, mint például a jelmezes buliból, vagy a kiállításokból még bőven kivehetjük a részünket. A programsorozat legjelentősebb eseménye a farsangvasárnapi felvonulás.

A horvát pénz névadója egy rágcsáló

A horvát valuta a kuna, ami egy görény és nyestre hasonlító állatott takar. Elképesztően aranyos kis állatka, már amennyire egy rágcsáló az lehet. E mellet pedig nagyra becsülték szőrme bundája miatt is.

Ahogy az USA dollárt baknak becézik úgy a kuna is egybeivódott a szőrmével. Ezt a fajta terméket a világ számos pontjára importálták. Az Európai Unióhoz csatlakozás miatt azonban már valószínűleg nem lesz sokáig a kis állat neve egyben pénznem is.

Horvátországi nyaralásról, utazásról minden: Dalmácia, Isztria, Kvarner, Krk, Omis, Opatija, Pula, Rovinj, Rabac, Orebic, Rab, Hvar, Pag, Dubrovnik, Split, Plitvice, Zadar, Makarska, Porec, Baska, Punat, Senj, Murter, Korcula, Brac, nyaralás a horvát tengerparton.

Horvátországi nyaralása megtervezését, megszervezését kezdje innen. Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz.

Horvátország all inclusive

Tudtad?

A nyakkendő csodája

Érdekes tény hogy az urak által előtérbe helyezett öltözéket, azaz a nyakkendőt is Horvátországban találták fel. A harmincéves háború során, a 17. században figyeltek fel erre a csomózási technikára, amit a horvát zsoldosok viseltek.

Új trendként lépett be az öltözködésbe, a nyakkendő kifejezés pedig a horvát és a francia szavak keveredéséből jött létre. Később a francia arisztokraták is felkapták ezt a viseletet, aminek az lett a következménye, hogy mindenki más is átvette a kendő ilyen fajta viselését.

A házi kedvenc se maradjon ki a nyaralásból

Ha nyaralásra indulunk, ma már gyakran visszük magunkkal a kis kedvenceinket is. Jó néhány családban már ők is családtagnak számítanak. Viszont érdemes tudni, hogy néhány szabályt be kell, tartunk, ha külföldre visszük az állatunkat.

Magyarországon kötelező mikro chippel ellátni a kutyákat. Amennyiben horvátországi nyaralást tervezel, érdemes odafigyelni rá, hogy a macskádnak is meglegyen ez a fajta eszköze, mert a számát fel kell tüntetni a beutazásnál. A veszettség elleni védőoltásnak is érvényesnek kell lennie, valamint ez az oltás az utazás végeztével sem lehet régebbi egy évesnél. Az állatorvosunk természetesen mindkét dologról ki tud állítani hivatalos papírt mellyel, igazolni tudjuk a házi kedvencünket.

Apartmanok Horvátországban

Tudtad?

Kóstold meg a Pag sajtot

Európa szinte minden zen-zugának megvan a maga speciális sajtja. Nincs ez máshogy Horvátországgal sem. A pag sajtot kizárólag Pag szigetén kóstolhatod meg.

A nemzetközileg is elismert sajtfajtát a tenger sós levegője teszi sajátságos ízűvé, és sós pereművé. Ez a fajta étel alapvetően juhtejből készül, ami még különlegesebb ízt varázsol neki.

Horvátország a világ legnagyobb szarvasgombáinak otthona

Ez a különleges és drága gombafajta nehezen fedezhető fel a világ tájain, hiszen rátalálni sem könnyű. A rekorder szarvasgombát Giancarlo Zigante, vagyis pontosan az ő kutyája találta meg még 1999-ben.

A közel futball labda nagyságú gomba 1.31 kg volt és akkori érteke körülbelül 5000 $. Akkoriban ez elég magas árnak számított. Azóta találtak nehezebb szarvasgombát, amit jóval borsosabb összegért adtak el, viszont a Horvátországban találnál nagyobbat eddig még nem sikerült felfedezni.

Nyaralás Horvátországban

Az Adriai tenger 1777 km hosszan nyúlik el az Horvátorszá területén, amelyhez közel 1.200 kisebb-nagyobb sziget és sziklazátony tartozik.Horvátország tagolt partvidéke színes tájegységekből áll, ahol szinte mindent megtalálhatunk amire utazás közben vágyunk: változatos tegerpart, csodás tájak, és megannyi látnivaló.


ISZTRIA
Az Isztriai félsziget Opatijatól Umagig tart, az Adriai tenger északi részén, a Trieszti- és Kvarner-öböl között található. Három folyó, a Dragonja, Rasa, és Mirna folyik keresztül rajta, északi részén pedig az Učka hegység magasodik. Velencei stílusú épületek, templomok, templomtornyok sokaságát csodálhatjuk meg a félszigeten. Tengerpartja és strandja méltán váltak Isztria belső részeinek nevezetességeivé. Régészeti ásatásokból kiderül, hogy az Isztriai-félszigeten már a kőkorszakban, vagyis Kr. e. 2 500 000 - 800 000 között is éltek emberek.

A rómaiak Kr.e. 3. században kezdtek terjeszkedni az Isztrián, ám az itt élők ellenállását csak a Kr. e. 2 században sikerült legyőzniük. Ezt követően megkezdték az utak és elővárosok építését.

Az Isztria ideális hely nekünk, magyaroknak a tengeri üdülésre, hisz földrajzi helyzetünk miatt itt érjük el leggyorsabban a tengert. Budapest és Rijeka között mindössze 558 km a távolság, amit pár órás utazással meg is tehetünk.

Opatija
Opatiját, vagy magyar és olasz nevén Abbáziát a horvát Monte Carloként, vagy épp az Adria Nizzájaként emlegetik. A város a luxusnyaralások kedvelőinek pompás választása lehet. Opatiját mindig is az arisztokrácia légköre lengte be: itt nyaraltak az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag arisztokratái, akik elegáns villákat építettek, amelyek ma fantasztikus luxusszállodaként működnek, és meghatározzák a város arculatát.

Abbázia klímájának köszönhetően reumatikus, és szívbetegségek, és az asztma gyógyítása is lehetséges itt.

Pula
Pula az isztria félsziget legnagyobb városa, mely a csodálatos római kori műemlékeiről híres.A város szimbólima a világ 6. legnagyobb,az ie. III.sz-ból való római kori monumentális amfiteátruma. Megtalálhatjuk még a városban Augustus templomát, a Mária mennybemenetele bazilikát, a Dzent Ferenc templomotés az egykori citadella helyén épített Fellegvárat.

Porec
Ma az Isztria egyik legkedveltebb üdülőhelyének számít. Porecs római város volt,amely évszázadokig virágzott, az Isztriai-félsziget nyugati részén helyezkedik el. A város leghíresebb nevezetessége az Eufrázius Székesegyház ami az V. században épült. A város alaprajza, még mindig a római úthálózatot követi. A régi városmag egy keskeny félszigeten fekszik, melyet sziklák és a Szt. Mklós sziget véd. Óvárosa máig érintetlen maradt, annak ellenére, hogy a turisták által igen látogatott hely.

Strandolás, szórakozás, vagy akár a gasztronómiai élvezetek óriási tárházát nyújtaj a város az idelátogatók elé.

Rovinj
Egy igazi olasz kikötőváros hangulátát idézi Rovinj. A macskaköves utcák spirál alakban kúsznak fel a domdoldalon A keskeny zegzugos utcák, éttermekkel tarkított hangulatos világa a legjobb hely egy romantikus nyaraláshoz.

Rovinj Velence birtoka volt, a középkori városfal maradványai még ma is láthatók. A móló előtti téren áll Balbi diadalíve, egy ókori városkapu, valamint egy késő reneszánsz órakapu. A Szt Euphemia katedrális uralja a városképet. A város keleti felében áll a Szentháromság keresztelőképolna.

Rijeka(Fiume)
Különleges esemény Rijekában a Nemzetközi Rijekai Karnevál, mely az egész világon ismert. Ezen Karneválon minden évben több ezer jelmezbe öltözött ember vonul fel. A kulturális-történelmi emlékek között meg kell említenünk a Mária, a Szent Szűz Mennybe-menetelének Templomát és a Ferdetornyot, Szent Jeroním Templomát, A Lourdi Miasszonyunk Kapucínus Templomát, a trsati Miasszonyunk Szenthelyét, a rijekai Óvárost, a rijekai Szent Vid Katedrálist, a trsati Falmaradványokat, valamint egyéb érdekességeket, s a számos múzeumot, kiállítást és gyűjteményt.


DALMÁCIA
Dalmácia az itt letelepedő illír népcsoportról a dalmatákról kapta a nevét, amelyet a római időkön át a mai napig megőrzőtt. A horvát tengerpart déli részét foglalja magában a Kvarner-öböltől a Kotori-öbölig. A táj nyersebb és vadabb, mint az ország északibb tengerpartjai, ám lakói barátságosabbak. Dalmáciának több arca van, hisz a történelem során más és más hatások érték egyes részeit. A Zadar és Sibenik városa több csodát is rejt magában, úgyszintén varázslatos a Krka nemzeti park, vagy a Kornati Nemzeti Park is.

Sibenik
Óvárosának fehér házai még ma is orzik a középkor hangulatát. A macskaköves szűk utcák végében óriási napsütötte terekre találhatunk. Az egész város a 15. századi késo gótika képét mutatja, annak ellenére, hogy sok épület a reneszánsz vagy a barokk korban épült. Tengerpartja lassan mélyülő, kiépített, kavicsos, néhol homokos.

Látványosságai: Szent Jakab-székesegyház: Az épület alapvetoen a késő gótika remekműve.
Városi Múzeum: Többek közt Sibenik történetét mutatja be.
Szent Borbála-templom: A 15. századi gótikus épület falán 24 egységre beosztott, hatalmas óra látható.
Rossini-Tobovia palota: Az épület gótikus-reneszánsz stílusban készült. Falán a városi hosszmértéket feltüntető márványtáblát látjuk.
Szent Iván-templom: A reneszánsz stílusú muemlék a 15. században épült.

Dubrovnik
Kellemes éghajlatával, tiszta tengervizével, természetvédelmi övezetével évszázadokon át a legnevezetesebb idegenforgalmi központtá alakult. Sok vendéget vonz ide a nyári fesztivál is. A várost a műemlékek városának is nevezik, ahol múzeumok, kincstárak, paloták, szállodák, hívogató éttermek, és kávézók fogadják a látogatókat.

Tengerpartja kavicsos, helyenként homokos, lassan mélyülő.

Látványosságok:
Szent Lorinc-erőd: Az Óvároson kívül, 45 méter magas sziklára 1050-ben építették.
Pile-kapu: A kapun keresztül lépünk az Óváros területére. A mai kapu 1471-ben épült.
Mineeta-bástya: A város északnyugati sarkán épült. A reneszánsz torony a szárazföld felöl érkezo támadókat volt hivatva elijeszteni.
Ferences templom, kolostor és múzeum: A 14. századi templom az idők során többször megsérült. Eredeti gótikus szépségére csak a kapubejárat és a fölötte lévő, 1498-ból származó Pieta utal.
Rektorpalota: A gótikus épület 1435-1441 között épült a köztársaság élén álló rektor lakhelyéül Katedrális: A hatalmas barokk templom 1679-1713 között épült. A fooltáron Tiziano alkotása, "Mária mennybemenetele" található.
Dominikánus kolostor és múzeum: A szerzetesek 1225-ben telepedtek meg a városban, és már 1228-ban hozzáláttak kolostoruk felépítéséhez.

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Tudtad?

Kvarner legjobb kempingjei

Kovačine kemping: Számos minőségi díjat kapott kemping. Kovačine félszigeten található, mindössze néhány lépésre Cres városától. A táborban kényelmes kemping helyeket találunk. Úgy alakították ki, hogy a családok számára is ideális terület legyen. Itt található egy külön a naturalistáknak kiépített strandrész is.

Slatina kemping: Cres szigeten található mindössze egy kilométerre a központtól, Martinćica-tól. A kemping teraszos lejtőn helyezkedik el, ahol minden kempingszállás a tengerre néz. Kutya barát tábor, sőt még a kutyatréninget is igénybe vehetjük kedvencük számára. A sportokat kedvelők számára is ideális, számos pálya található a környéken. A gyereknek is biztosítottak szórakozási lehetőséget egy játszótér formájában.

Poljana Village kemping: Mindössze 3 km-re található Mali Losinj városától. A 3 csillagos kemping sokat javított a szolgáltatások és a szállás minőségén. Ennek eredményeként számos díjat nyert el az elmúlt években. A tábor mindössze 800 méterre van strandtól, így gyorsan belevethetjük magunkat a napfürdőzésbe.

Zágráb remek

Sokat mellőzik Horvátország fővárosát, azonban erre nincs igazán okuk. Annak ellenére, hogy nem tipikus óceánpartos nyaralóövezet, mégis remek alkalmat kínál a kikapcsolódásra. Zágrábban pezseg az élet.

Számos étterem várja a turistákat, ahová nem kell napokkal korábban helyet foglalni ahhoz, hogy legyen asztalunk, mégis kiváló ételekkel várnak bennünket. A kávézók, éttermek és bárok között pedig mindenki megtalálhatja azt, ami leginkább illik a személyiségéhez, valamint az estére tervezett programjához.

Horvátország ismertető

Horvátország – nyaralás szomszédunk végtelen tengerpartjain.

Horvátországot a keleti részén a Pannon síkság déli részen az Adriai tenger határolja.

Horvátország a maga 56.538 m2 területével és több mint 4 és fél millió lakosával, évente több millió turista kedvelt az úticélja.

Köszönheti ezt páratlan természeti adottságainak, mélykék tengerének, kiépített homokos vagy természetes sziklás tengerpartjainak, méltán híres szinte érintetlen nemzeti parkjainak, hangulatos kis városkáinak s valószínűleg mediterrán éghajlatának is nagy szerepe van. A napsütéses órák száma átlagosan 2.600.

A tengervíz hőmérséklete májusban 16-18 Celsius fok, júniusban 20-21 és júliustól augusztusig 25-26 fokos a tengervíz, mely szeptemberben is csak 22-23 fokra süllyed. A hőmérsékletet és az éghajlatot azonban igen erősen befolyásolják a szelek, melyek főként a tengerpartokon és hegyvidékeken jellemzőek.

A nyaralás Horvátországban nem az egyetlen cél, hisz a tengerparti pihenés és fürdés mellett számtalan látnivaló és történelmi emlék miatt is válik tartalmassá a horvátországi utazás. Horvátországot a kultúra kedvelői is imádni fogják, mert amellett hogy a tengerparton élvezhetik a nap sugarait, bármikor belebotolhatnak például középkori nevezetességekbe. Ezekről részletesen a városoknál olvashatnak. És ha kultúra, akkor a gasztronómiát se hagyjuk ki, mert ezt az országot már csak a kiváló ételeiért és boraiért is érdemes felkeresni. Ételei közül a tenger gyümölcseit például igen jutányos áron kóstolhatjuk meg, melyek a szlavóniai konyha igazi ínyencségei. Az éttermek többsége egyébiránt a turista szezonban egész nap nyitva tart és a későn vacsorázónak sem kell aggódniuk, mert akad olyan hely is, amely akár éjfélig is szeretettel várja vendégeit.

A horvátországi több mint 1.100 sziget közül csak 50 lakott így akár érdekes felfedező túrákat,utazásokat is tehetünk a kietlenebb tájakon.

Ha családos utazást tervezünk, Horvátország ehhez is pompás úti cél lesz. A gyerek általában imádják, de miért is ne tennék. Van-e nagyobb móka a tengerparti játékoknál? Homokvárépítés, kavics és kagylógyűjtés, vízi pisztolyozás. Ha a gyerekek pedig már nem olyan kicsik és a múzeumok nem vonzzák őket, ideális megoldások lehetnek a csodálatos természeti értékeket rejtő nemzeti parkok vagy a zágrábi parkok meglátogatása.

Ötletes program lehet kis és nagy gyerekeknek egyaránt a Kornati-szigetek környékén a kenuzás. Itt ugyanis elég sekély a víz így felügyelet mellett ismerhetik meg a gyerekek ennek sportnak a szépségeit. Ha pedig apuka kijátszotta magát a gyerekekkel, talán megérdemli, hogy részt vegyen a Big game fishing elevezésű a sporthorgász versenyen, amit akárcsak nézőként is érdemes megtekinteti. A versenyen főként tonhalra vagy fogasra horgásznak.

Horvátországban az anyanyelv a horvát, de ne féljünk, hiszen a turista lakta terülteken kiválóan beszélik az angol, olasz vagy német nyelv valamelyikét. Fizetni kunával, sok helyen Euróval vagy hitelkártyával lehet. Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Horvátország nyaraló helyek

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt. Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A \"múzeumimádóknak\" érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyüjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.

A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomai, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.

Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot és a mauzóleumot.

Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Horvátország legjobb szállodái

!pont - nincs értékelés
Nyaralás Az Isztrián 4*

Nyaralás Az Isztrián 4*

Rabac
Ár:
259 900 Ft / fő-től (7 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Nem tetszett:
Egyéb:
Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Horvátország beszámolók

19862 megtekintés - nincs értékelés
Rab - Suha Punta - Hotel Eva

Rab - Suha Punta - Hotel Eva

Hotel Eva 2*, Suha Punta, Horvátország, Kvarner-öböl, Rab-sziget
Címke:

A szálloda - ami Rab várostól elég messze van, legalább 5-6 kilóméter - igazi kellemesen szocreál hangulatú (a "kellemes" jelzőt a vadiúj padlószőnyeg miatt érdemelte ki), azonban minden egyéb felszerelés még Tito idejéről maradt. Ennek ellenére átvételkor teljesen steril volt és a napi takarításra sem lehet kritika. A szálloda dolgozói rendkívül barátságosak, beszédesek, segítőkészek. Nem fordítanak azonban figyelmet a szálloda felújítására. A fent már említett padlószőnyeg lefektetésével ki [...]
A teljes bejegyzés

murter

Murter, Horvátország, Dalmácia, Murter-sziget
Címke:

Igényes embereknek egyáltalán nem ajánlom a Murter szigeten fekvő Hotel Colentum szállodát! Maga a sziget csodálatos, de a szállodai ellátás teljességgel elrontja a nyaralást. A szálloda elhanyagolt, piszkos, penészes, konnektorok gyermekek számára életveszélyesek. Az ott dolgozók mogorvák, barátságtalanok. A felkínált ételektől bélfertőzést kaptunk, az autónkra pedig a parkolóban első éjjel ráesett a mediterrán garázs amelyben félmilliós kár keletkezett, melyet azóta sem fizetett ki a [...]
A teljes bejegyzés

It's India

Gordana apartmanház, Orebic, Horvátország, Dél-Dalmácia, Dalmácia, Peljesac-félsziget
Címke:

Nekem ez a mondat leginkább azt jelentette, hogy az indiaiak pontosan tudják, hogy az országuk különleges hely, ahol máshogy mennek a dolgok mint a világ más, normális helyein. És mi, akiknek csak nyolc napjuk van, hogy a turistáknak szóló művilágba halványan beszűrődő jelenségeken keresztül próbáljunk kitapogatni valamit az "igazi" Indiából, az ilyen momentumok fontos támpontok, hogy mi lehet odaát.Először a taxisofőr nyugtázta ijedt sorrymat egy a "no problem, it's India" [...]
A teljes bejegyzés

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Horvátország utazási magazin

Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?

 Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között? A szálláshelyek különféle ellátásokat kínálnak a vendégeknek, akik kedvükre választhatnak az étkezési formák közül. Értelemszerűen, minél több extrát tartalmaz az ellátás, annál magasabb árral kell számolni. Ismerjük meg alább a részleteket, azt azonban fontos leszögezni, hogy az alábbiak csak általános tájékoztatásul szolgálnak, az egyes szállodák maguk döntik el mire helyezik a hangsúlyt, mindenhol más és más lehet az ellátási formák tartalma! Ha teljesen biztosak akarunk lenni a szálloda honlapjáról töltsük le az úgynevezett „fact sheet formot”, ebben közlik a hotelek a részleteket. Sokkal gazdaságosabb, ha a szállodában elköltött étkezéseket egy csomagban vásároljuk meg előre az utazási irodában, mivel a szállodákban alacsonyabb áron ehetünk meg egy ebédet vagy vacsorát, mint az üdülőhely bármelyik éttermében, másfelől pedig kényelmes is, hiszen nem kell róni az utcákat, hogy [...]

A Balaton túl drága vagy elfogytak a szabad helyek? Nyaraljon a horvát tengerparton!

 Jó tanácsok 2020 nyarán Horvátországba utazóknak   A magyar kormány döntése alapján Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik, vagyis a magyaroknak szabad a belépés Horvátországba. Hazatéréskor pedig nem kell 14 napos karanténba vonulnunk, illetve nincs szükség negatív koronavírustesztre sem, a két ország határa korlátozások nélkül átjárható.  A Horvát Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása szerint Horvátország továbbra is az egyik legkedvezőbb járványügyi helyzettel rendelkező mediterrán ország, jelenleg (2020. nyarán) a két nagyobb gócpontnak számító Zágrábot és Szlavóniát kell elkerülnünk vírusügyi szempontból, mivel a tengerparton csak elenyésző számú fertőzöttet regisztráltak.     A határátlépést leegyszerűsíthetjük azzal, ha az utazás megkezdése előtt a magyar nyelven is elérhető https://entercroatia.mup.hr/ oldalon regisztráljuk az adatainkat. Az elérhetőségi adatok (telefonszám és e-mail cím) megadása után egy "Az utazás [...]

Rab-sziget és a híres homokos strand

Évről évre többeket ejt rabul a türkiz megannyi árnyalatában pompázó Adria és varázslatos partvidéke, ahol ráadásul a csodálatos környezeti adottság már egyre több helyen párosul minőségi kiszolgálással is. Ha Rab-sziget, akkor Lopar – vágják rá a legtöbben. Ott található ugyanis Horvátország egyik legnagyobb homokos tengerpartja. A homokos part eleve családbaráttá teszi Lopart, ám talán ennél is fontosabb, hogy az öbölben rendkívül lassan mélyül a víz, leginkább a Balaton déli partjára hasonlítható a hely, miközben persze a sós tengervíz itt is kristálytiszta. Ráadásul még az akár 3-4 éves gyerekek is biztonsággal fürödhetnek. A kicsit nagyobbak számára pedig remek élmény lehet gumicsónakkal, vízibiciklivel vagy úszva megközelíteni a parttal szemben négy-ötszáz méterre lévő, Teknős-páncélra emlékeztető szigetet. A táv csalóka: sokáig leér a felnőttek lába, mély vízben talán csak száz métert kell előrejutni. Az apró lakatlan sziget bejárása izgalmas kaland lehet a [...]

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Szereted a homokot, a napot és a szörfözést? Ha megfelelő app van az okostelefonodon, akkor például kikeresheted, hogy melyik parton élvezheted a legtöbb napsütést. Itt vannak a legjobb választásaink.Waterkeeper Swim Guide Évente több millió ember betegszik meg a strandok szennyezett vízével való érintkezés következtében. Ám ez az alapvető strandalkalmazás segít megtalálni a legtisztább strandokat úszáshoz, szörfözéshez, vagy csak egy könnyű sétához. A 100 különböző strandfigyelő forrás adatainak felhasználásával a Swim Guide valós idejű frissítéseket biztosít a víz minőségéről és tisztaságáról, így megmutatja, hogy a víz biztonságos-e az úszáshoz. Ha megtalálja a megfelelő helyet, keresse meg a térképet, vagy keressen egy strandot név szerint. A leírásban szerepelnek információk a kényelmi szolgáltatásokról, a mentőkről, a parkolókról és minden másról, amit tudni kell. TuneInHallgassd meg [...]

Éjszakai élet Horvátországban

A horvátországi éjszakai élet pezsgő? Igen!A sör olcsó, a pultosok ismerik a legújabb koktélrecepteket, a lemezlovasok a legfrissebb zenéket játsszák, és változatos kínálatukban szerepel például a szláv zene, a soul, az elektronikus zenék és a jazz. Ha nem akarjuk az estét a szállásunkon tölteni, sokféle helyre mehetünk: ír kocsmákba, rave-ekre, koktél bárokba, rock klubokba és diszkóba. Télen, amikor mindenki dolgozik, a nagyvárosokban találjuk meg a legjobb buli helyeket. Ilyenkor látogassunk el Zágrábba, Splitre, Rijekába vagy Zadarba.Amikor felmelegszik az idő, akkor a városiak a szigetekre „vonulnak”. A helyi klubok és diszkók felélénkülnek, míg a nagyvárosi buli központok lecsendesülnek. A legpezsgőbb nyári éjszakai életet Hvarban, Pagban, Tsinon és Pulán találjuk meg, hiszen itt tartják a nagysikerű zenei fesztiválokat is, ahol világhírű DJ-k és előadók is megfordulnak.Milyen is a horvát éjszakai élet? A szabályok miatt, a sötétedés utáni élet [...]

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.
 

Horvátország adatlap

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Horvátország leírás

Mikor utazzunk Horvátországba?
A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegõ hõmérséklete elérheti a 38 C-t is, ugyanakkor a tenger felszínének hõmérséklete kellemes 26 C-os. A fõszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelõ vendégek számára elõnyös, noha a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétõl, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat.

Noha a március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora õsz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelõ vendégeknek nyújt ideális lehetõséget. Az utóidényben már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az idõjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hõmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet jönni. Télen azonban, tekintet nélkül az enyhe földközi-tengeri éghajlatra, mégis szükség van melegebb holmira is. Noha a hõmérséklet szinte soha nem esik nulla pontig, a szél igen kellemetlen lehet.

Munkaszüneti napok

január 1. - Új év
január 6. - három Szent király
Húsvét másnapja - Húsvét hétfõ
május 1. - Munka ünnape
Úr napja - változatos ünnep
június 22. - Gyõzelem a fasiszta harcosok felett
június 25. - Államalapítás napja
augusztus 5. - Haza köszönet napja
augusztus 15. - Nagyboldogasszony
szeptember 8. - Függetlenség napja
november 1. - Mindenszentek
december 25-26 Karácsony

Az UNESCO védelme alatt álló kultúrális és történelmi mûemlékek
Diokleciánusz Palota Splitben, Trogir régi városrésze, az Eufráziai Bazilika Porecsben és a 13. századi város Dubrovnik a legjobban megorzött reneszansz tornyaival és városfalával.
Még számos, gyönyörû kulturális és történelmi mûemlék létezik, mint például:
Pulában az Amfiteátrum, Krk, Ráb, Hvár városai, Európa egyik régi nyilvános színháza is Hváron található, a bizánci stílusu Szent Donát-templom Zadarban, a sibeniki katedrális stb.Horvátország szárazföldi részén több mint 50 középkori vár található.

Kulturális rendezvények

Zágrábi Nyári Játékok (július 1. - augusztus 15.)
Nemzetközi Folklór Szemle, Zágráb (július 19. - július 23.)
Nemzetközi Gyermekfesztivál ˆibenikben (június 24. - július 8.)
Dubrovniki Nyári Játékok (július 10. - augusztus 15.)
Đakovoi Hímzési Napok (június 30. - július 2.)
Spliti Nyár (július, augusztus)
Szent Donát Zenei Esték, Zadar (július 4. - augusztus 6.)
Osori Zenei Esték (július 8. augusztus 26.)
Sinji Alka (augusztus 6.)
Isztriai Kulturális Nyár (a szezon során)
Vinkovcii osz (szeptember 22. - szeptember 24.)
Varazsdi (Vara¾din) Barokk Esték (szeptember 24. - október 8.)

Nemzeti parkok
Brioni - szigetek, Kornati - szigetek, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvicei-tavak, Risnjak, és Észak Velebit

Természeti parkok
Biokovo, Kopácsi-rét, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Tela¹cica, Ucka, Velebit, Vransko tó és Zsumberak Szamobori hegység.

Zarándokhelyek
Bistricai Szuz Mária, Trsati Szuz Mária, Sinji Boldogasszony, A Szigetek Boldogasszonya - Solin, A Vocinski Boldogasszony Szentélye, Könyörületes Boldogasszony - Aljma¹, Remetski Boldogasszony, Jeruzsálemi Szuz Mária - Krapina, Jézus Drágalátós Vére Szentély Ludbreg, Szent József - Karlovac.

Közlekedési szabályok
Horvátországban jobb oldalon bonyolódik a forgalom. Amennyiben a közlekedési jelek mást nem mutatnak autópályákon, félautóutakon 130 km/h a maximális megengedett sebesség, kétsávos autóutakon 100 km/h, lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül 80 km/h. A pénzbüntetés nagysága a szabálysértés fokától függ. A vérben a megengedett alkoholszint 0,5 ppm.

Gasztronómia
A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fûszeres ételeket, de a könnyebbre vágyók sem fognak éhen maradni, mivel hal és sajt is gyakran kerül az asztalokra. Az országban járva érdemes megkóstolni a húsos-sajtos lepényt, a bureket, a rákból készült prstacit, és a dalmát rizses halat, a brodetet. Fõképpen az ország belsejében kedvelt a manistra od bobica (bab és kukoricaleves), valamint a stucklenek nevezett sajttekercs.
A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetõen kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot.

A dalmát háziasszony ételkínálatát a különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal, a kalmár, az olivaolaj valamint a sózott és a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termõ növények és aromatikus füvek, valamint a mandula, a füge és a szõlõ, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcs képezi. Ami a húst illeti, egyedülálló a dalmát sonka, amelyet a szél szárított, birkatejbõl készült sajttal, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni a bort, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak.

Hol együnk?
A teljes vagy fél-panziós ellátást kínáló szállodák mellett éttermekben, tavernákban, borpincékben, pizzeriákban, fast-food éttermekben étkezhetünk, a hagyományos horvát édességeket pedig a cukrászdákban és kávéházakban szolgálják fel.

Mit együnk?
A szokványos európai konyhán kívül nagyon népszeruek a roston sült ételkülönlegességek, a dalmát sódar, a sós szardella, a juhsajt, a kulen, a csípos szlavón kolbász, stb.
Horvátország szárazföldi részén a legismertebb ételkülönlegesség a pulykasült mlincivel /ez utóbbi egy különleges tésztaféle. /A tengerparton természetesen halspecialitásokat is kinálnak amelyek közül a legismertebb a dalmáciai brodet /többféle fött hal fûszeres szaftban/ valamint a paszticáda /különlegesen elkészített marhahús speciáls fûszerezéssel/.

Mit igyunk?
Horvátország jól ismert válogatott borairól, melyek az évszázados hagyományokkal rendelkezo szõlészet eredményei.
A tengerpart ismert vörösborai:
a teran, a merlot, a kabernet, az opolo, a plavac, a dingac, a postup, a fehérborok közül a malvazija, a posip, a pinot, a kujundzsusa, a muskát népszeruek. A kontinentális Horvátország híres borai a rizling, a grasevina, a burgundi és a tramini. A rövid italok közül a szilvapálinkát, az ürmöspálinkát, valamint a törköly - és szolopálinkát javasoljuk. Édesborok: a prosek és a maraskino.

Búvárkodás
A horvát tengerparton és a szigetek körül mintegy 85 hivatalosan jegyzett és jól leírt búvárterep létezik, ahol elsüllyedt ókori gályák maradványait, függõleges sziklákon tenyészõ fantasztikus korallmezõket, lenyügözõ vízalatti barlangjáratokat, halrajok lakta hadihajó-maradványokat - és még egy sor varázslatos dolgot csodálhatunk meg búvárszemüvegünk plexijén át!

Búvárkodás csak a Horvát Búvárszövetség által kiállított érvényes búvárigazolvány birtokában engedélyezett. Az igazolványt 1OO kunáért beszerezhetjük valamennyi hivatalos búvárközpontban.  Az igazolvány 1 évig érvényes, és a nemzetközileg elismert búváriskolák által kiadott búvárképesítési igazolás ellenében állítják ki. A merülõterepet elõzõleg mindig meg kell jelölni a felszínen (zászlóval, vagy valamilyen úszó dologgal). Légpalackos merülésnél az engedélyezett maximum mélység 4O m.

Tilos a merülés:
- kikötõkben, horgonyzóhelyeken és sûrû hajóforgalmú területeken
- katonai létesítmények és hadihajók közelében
- tengeri rezervátumok területén, természetvédelmi területeken, ill. bármilyen egyéb hatósági védelem alatt álló vizekben
- a Brijuni és a Krka nemzeti parkok vizeiben
Csak külön engedéllyel merülhetünk:
- a Kornati Nemzeti Park vizein
- a Mljeti Nemzeti Park vizein

Tengerpart és sok minden más
Számtalan híres mûemlék, hangulatos, mediterrán városka, 1185 sziget és az érintetlen természet hazája...

Az ország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, elég csak a világörökség részét képezõ dubrovniki Óvárosra vagy Rovinj épületeire gondolnunk. Európa legszebb ókori maradványai közül is sok Horvátország büszkesége, ki ne ismerné vagy ne akarná megismerni a spliti Diokletiánusz palotát vagy a pulai Amfiteátrumot. Szabadságát ennél ideálisabb helyen aligha tölthetné!

Gyermekkedvezmények
 A legtöbb helyen a gyermekkedvezmény csk akkor érvényes, a a gyermek 2 teljes árat fizetõ felnõttel egy szobában, pótágyon alszik. A kedvezmény kiszámítására a gyermek életkora (utazás megkezdésének napján) döntõ hatással van, errõl bõvebb tájékoztatást irodánkban kap. 2 év alatti gyermek után rendszerint nem kell részvételi díjat fizatni, felmerülõ plusz költség csak a rácsos ágy lehet. Apartmanos elhelyezés esetében nem tudunk gyermekkedvezményt biztosítani, tehát abban az esetben ha 2 felnõtt 2 gyermekkel és egy csecsemõvel utazik, alapszabályként 5 fõs apartman tudunk csak ajánlani. (Kivételek felõl érdeklõdjön irodánkban)

További információk:/fx_site/utazas/fx_action/statikus/fx_oldal/horvat/index.php

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

A Magyar Köztársaság horvátországi képviselete:
Zágráb:
Pantovzak 255-257, 10 000 Zagreb
Tel: 385-1-4890-906,
Fax: 385-1-457-9301

A Horvát Köztársaság magyarországi képviselete:
1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15.
Tel:  354-1315, 269-5854, Fax: 354-1319

A horvát pénzt illetően az egyes személyek a Horvát Köztársaságba, ill. a Horvát Köztársaságból max. 2.000 Kunát vihetnek magukkal. A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal: a kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie. Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot.

A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is. Személyautók, csónakok, hajók, lakókocsik és más szállítóeszközök ideiglenesen max. 6 hónap időtartamra vihetők be, olyan szállítóeszközök tekintetében,

  • amelyet ideiglenesen visz be az országba állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldi munkahellyel rendelkező személy,
  • amelyet saját szükségletei céljából használ állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldön ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
  • amelyet külföldön regisztráltak, illetve helyeztek forgalomba az állandó külföldi lakcímmel, külföldi munkahellyel, vagy külföldi telephellyel rendelkező személy nevére.

A fent említett személyek külön formális eljárás nélkül bevihetnek különböző személyes tárgyakat, beleértve a speciális és sportfelszereléseket, amelyekre szükségük van a Horvát Köztársaságban való tartózkodásuk során pihenés, szórakozás, egészségmegőrzés, stb. céljából. Kulturális javak (ritka gyűjtemények, archeológiai leletek, képek, szobrok, régi könyvek, stb.) csak a kulturális örökség védelmét ellátó és ebben illetékes hatóság engedélye alapján vihetők be az országba, illetve ki az országból.

Horvátországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások