Chalkidiki-félsziget tengerparti varázsai

Ablak a Világra - Utazási magazin


Chalkidiki-félsziget tengerparti varázsai
Kapcsolódó utazások

A Chalkidiki, Görögország egyik méltán népszerű, számtalan turista által látogatott idegenforgalmi paradicsoma. Az Égei-tengerbe nyúlva, a három félszigeten elterülő Chalkidikin minden megtalálható, ami egy kellemesen eltöltött nyaraláshoz szükséges: tenger, homokos és sziklás partok, melyeket örökzöld fenyőerdők szegélyeznek, emlékekben gazdag ókori romvárosok és Petralóna, a lélegzetelállítóan szépséges cseppkőbarlang.

Kasszandra

A Szalonikihez legközelebb eső félszigetet Kasszandrosz makedón királyról – Nagy Sándor törvényes fiáról – nevezték el. A vidék látványa szembetűnően különbözik egy átlagos görög tájtól: a szemlélődő egyszerre gyönyörködhet az ezüstös olajfaligetek, az aranyos gabonamezők és a végeláthatatlan szőlőültetvények sokszínűségén.

Kasszandrát egy csatorna választja el Chalkidikitől. Nyugati partszakaszát hosszú, fövenyes strandjai és kis, romantikus halászfalvai – Siviri, Possidi, Néa Skioni – teszik vonzóvá, a keleti oldalon pedig az élénk éjszakai életéről ismert Kalithéa, Pefkochori vagy Polihrono várja a szórakozni vágyókat. el az idelátogatókat.

Polihrono széles tengerpartja és csodálatos tengerparti sétánya fantasztikus látványt nyújt az itt sétálóknak.

Szithonia

A középső félsziget – Szithonia – Poszeidón fiáról kapta nevét. Itt található a magyaroknak is ismerősen csengő Sarti is. Ez a valamikori halászfalucska ma az egyik, turisták által legkeresettebb üdülőhely. Hosszú, finom homokos tengerpartok és számtalan hangulatos öböl csábítja a tengeri fürdőzés szerelmeseit. 
A félsziget déli csücskénél fekszik Porto Koufo, egy apró, hangulatos halászfalucska, ahol szinte megállt az idő. Nevét – Süket Kikötő – talán a hegyek által védett öblének köszönheti, mert itt még a tenger morajlását is alig hallani.

Athosz


Az Ajion Orosz-öbölben hajózva már messziről feltűnik az Athosz-hegy 2033 méteres hó borította csúcsa. Aki kíváncsi a Szent Hegyen található kolostorokra, és a lehető legrövidebb idő alatt akarja hajóról megnézni, akkor a legjobb, ha Uranopoliszból – a mennyei városból – indul útnak. 

Közvetlenül a kikötő mellett magasodik a bizánci időkből származó Prosforio-torony, ami remek kiindulási pont egy kis sétához a városban. Itt, a központban rengeteg könyvet, ismertetőt találunk – még magyarul is – a Szent Hegyről, amikből tájékozódhatunk a helyi érdekességekről és látnivalókról. A kikötő felé sétálva a tengerparton számtalan taverna kínálja a görög ételspecialitásokat, tengeri herkentyűket és bőrkabátot, bőrtáskát kínáló bolttal is találkozhatunk. Aki járt már a Közel-Keleten, az rögtön ráérez az igazi keleti (bazár) hangulatára. Így ez a pezsgő kisváros füstös tavernáival, bazársorával, csillogó ékszer- és ajándéküzleteivel újabb lehetőséget kínál arra, hogy akit eddig még nem varázsolt el Görögország, az most végre átadhatja magát az igazi görög életérzésnek.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek