A világ legnaposabb városai

Ablak a Világra - Utazási magazin


A világ legnaposabb városai
Kapcsolódó utazások

Kerülje ki a világ legesősebb városait, és menjen olyan helyekre, amelyek majdnem egész évben garantálják a napsütést. Egyes helyeken (például az Északi-sarkvidéken) az év bizonyos időszakaiban nagy mennyiségű a napsütéses órák száma, de az éves átlagok és a népesség összehasonlításakor egyértelmű nyertesek vannak a „legnaposabb városok a világon” versenyen. – Íme az első 10 :)

Fresno, Kalifornia

Kalifornia ötödik legnagyobb városa Fresno, az évi 3700 órás napsütésével a lista 10. helyén áll. A központban található, Sierra Nevada hegységgel határolt város enyhe éghajlatú, nyári átlaghőmérséklete 35,5 fok.

A világ legnaposabb városai

El Paso, Texas

Új-Mexikó és Mexikó között, Texas legnyugatibb részében, El Paso-ban évente 193 teljes napon keresztül süt a nap. A Rio Grande partján fekvő városnak nyári átlaghőmérséklete 35 fok, az éves napsütéses órák száma pedig 3763 óra.

A világ legnaposabb városai

Kharga-oázis, Egyiptom

A Közép-egyiptomi Kharga a listán a nyolcadik helyen szerepel. A Kharga-oázist Egyiptom déli és nyugati kapujának tekintik, történelmileg sok keresztény otthona volt. A napjainkban mintegy 68 000 lakosú város, évente 3791 órányi napsütést regisztrál, és kevesebb, mint egy milliméter esőt. A legjobb idő a Kharga Oasis és gyönyörű romjainak látogatására október és április között van.

A világ legnaposabb városai

Faya-Largeau, Csád

Faya-Largeau Észak-Csád legnagyobb városa, a szép Szahara sivatag szívében található. A város extrém hőérzetet ad, az évente 3.792 órás napsütésével. A Líbiai határmegosztás következtében Csád jelenleg utazási figyelmeztetés alatt áll.

Tucson, Arizona

Tucson, a Saguaro Nemzeti Park és a Coronado Nemzeti Erdő között helyezkedik el, körülbelül egy órás autóútra a mexikói határtól északra. A Copper State harmadik legnaposabb városa évente mintegy 3.806 napsütéses órát regisztrál, továbbá kb. 28 centiméter csapadék hullik le.

A világ legnaposabb városai

Dongola, Szudán

Dongola városa Észak-Szudánban a Nílus folyó partján fekszik, népessége körülbelül 13 000 fő. Dongolán évente kevesebb, mint 3 centiméter eső esik, és 3814 órát süt a nap. Általában március és május között illetve a decemberi hónapban nem esik az eső.

A világ legnaposabb városai

Las Vegas

A Nevada Mojave-sivatagában levő Sun City az évi 3,825 napsütéses óráinak számával tökéletes a híres medence partykhoz. Las Vegasban évente 10cm eső hullik le és 210 napot süt a nap, ami majdnem kétszer több, mint a floridai "Sunshine State"-ben. Bár Las Vegas egész évben nagyon keresett uticél, a két legkedvezõbb idõszak tavasszal és ősszel van, mivel a város nyáron forró, télen pedig zsúfolt.

A világ legnaposabb városai

Asszuán, Egyiptom

Délkelet-Egyiptomban a Nílus mentén található a napsütötte Asszuán, ahol évente 3863 órát süt a nap.  Asszuán az egyik legszárazabb hely a világon, átlagosan csak egy milliméter eső esik évente. Sok látogató érkezik ide hajóval,  hogy megnézze a város ókori romjait és templomait, mint például a Philae-templomot és az Új Kalabsha-t. Novembertől márciusig tart a leghűvösebb időszak, így ekkor érdemes idelátogatni leginkább.

A világ legnaposabb városai

Phoenix, Arizona

Szorosan az elsővel, a második helyen áll Arizóna fővárosa, a becslések szerinti 3872 órás napsütésével.  Phoenix a „Nap Völgyében” található  és nagyszerű hely a szabadtéri sportolók körében olyan látnivalóknak köszönhetően, mint a hegyi túrák és a sivatagi kertek. Augusztus a legesősebb hónap az átlagosan 5 napos „hatalmas” esőzésével.

A világ legnaposabb városai

Yuma, Arizona

Az Arizona délnyugati sarkában elhelyezett Yuma-t a világ legnaposabb városának nevezik. A város évi 313 napsütéses napot regisztrál - köztük 242 teljes napsütés nap. Ez több mint 90 százalékos napsütést jelent, vagy évente átlagosan 4 015 órát (az összesen 4 383-ból). A legnaposabb hónap júniusban van, napkelte és napnyugta között átlagosan 97 százalékos napsütést mutat.

A világ legnaposabb városai


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások