Fugu, a halálos asztaltársaság
Ablak a Világra - Utazási magazin
Fugu, a halálos asztaltársaság
Az emberek általában nem tekintik életveszélyes helynek az ebédlőasztalt, de ha fugu szerepel az étlapon, nem árt az óvatosság. Japán ritkaságszámba menő ételkülönlegessége a gömbhal, azaz fugu, melynek elkészítésekor a legkisebb hiba is végzetes lehet a fogyasztók számára.
A tokiói városi tanács éppen ezért már egy ideje tervezi, hogy megszorításokat vezet be a gömbhal elkészítését illetően és csak egy-két rendkívül magas szinten képzett séfnek engedélyezi, hogy fugut szolgáljanak fel az éttermükben.
A fugu sashimi, avagy nyers gömbhal kifejezetten rágós és inkább csak a szója szósz ízért érezhetjük rajta. Tálalása, mint minden japán ételé tökéletes és egyszerű. A hal húsát hajszálvékony szeletekre vágják és egy krizantém szirmait formázva lefektetik őket egy nagy tálra. Persze párolva és grillezve is fogyasztják, de nagy a valószínűsége, hogy nem semleges íze és fura textúrája miatt annyira kedvelt.
Hírneve inkább a fogyasztásával járó izgalomnak, félelemnek tudható be: Ha megeszem életben maradok, vagy ez volt az utolsó falat, amit valaha is lenyeltem? Valamint annak, hogy ez az ínyencség igencsak szezonális. Csak a téli időszakban találjuk meg az étlapokon, októbertől nagyjából márciusig.
Forrás: