Rió több, mint foci

Ablak a Világra - Utazási magazin


Rió több, mint foci
Kapcsolódó utazások

Ha Rió, akkor Maracana stadion és foci VB. Legalábbis most, amikor a világ legnagyobb futballseregszemléje zajlik. De persze ha Rió, akkor karnevál –, ha éppen nincs futball láz. És persze tenger, szamba, kerekded lányok a tengerparton és foci a plázson. Reggeltől estig. Igaz a legnépszerűbb tengerpart a Copacabana, de azért a világhírű szaxofonos, Stan Getz által dallammá formált „The Girl from Ipanema”, névadójául szolgáló Ipanema is legalább olyan kellemes helyszínül szolgál a fürdőzéshez és a tengerparti futáshoz a finom homokban. A strandon minden társadalmi különbség eltűnik; szegény és gazdag ugyanott napozik, fürdőzik és szórakozik. Fiatal és idős együtt pihen, sétál, fut, röplabdázik, focizik - mindenki jól megfér a másikkal.

Az biztos, hogy a jóisten különlegesen kegyes volt a brazil metropoliszhoz: látnivalóit nem elsősorban történelmi épületei, látványos építészeti megoldásai adják hanem egyedülálló természeti szépsége és a jellegzetes trópusi hangulata. Kilencven kilométer hosszú fövenyes óceánpartját szépséges öblök teszik érdekesen változatossá. Az elegáns óceánparti szállodasor előtt pedig gondozott pálmafás strandok húzódnak, miközben itt található a világ harmadik legnagyobb, lakott területen belüli erdeje, a hihetetlenül gazdag vegetációt bemutató Tijuca-erdő is. Mindehhez jön, hogy mindig süt a nap, az emberek pedig kedvesek, boldogok, önfeledtek és lazák. Ők a Rio de Janeiro-ban született emberek, akiket cariocas-nak (kariókáknak) neveznek. A szó eredeti indián jelentése: a fehér ember háza, de a ami mai értelemben a rióiak kedvességére, vidámságára és könnyed életstílusára utal.

A csúcspont persze a Megváltó Krisztus szobra, Brazília eltéveszthetetlen jelképe. Az art deco stílusú, kitárt karú Krisztus szobor a Tijuca Erdei Nemzeti Park területén emelkedő Corcovado-hegyen áll, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tájra. Ez az egyetlen olyan huszadik századi építmény, amely bekerült a ‘Világ hét új csodája’ közé. A másik csodát a Cukorsüveg-hegyet, ami egy “morró” - azaz óceánból kitörő sziklamagaslat - a természet alkotta, ahogy a metropoliszt körülölelő páratlan szépségű környezetet is. Amely telente, a világ legforróvérűbb karneváljával invitálja a felejthetetlen élményekre vágyó utazót.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások