Kalifornia történelme

Ablak a Világra - Utazási magazin


Kalifornia történelme
Kapcsolódó utazások

A mai Kalifornia területén sok száz éven át éltek békében különböző indián törzsek.   Az első spanyol felfedező Juan Rodríguez Cabrillo 1542-ben érkezett a nyugati partra, ahol ekkor még körülbelül 300 000 indián őslakos élt. További 200 évnek kellett eltelnie, hogy az első missziós település felépüljön a mai San Diego területén.

1781-ben újonnan érkezett telepesek lerakták a mai Los Angeles alapköveit, ezzel Kalifornia indián őslakosai számára egy keserű és véres időszak vette kezdetét, a spanyol gyarmatosítás. A 11 évig tartó háború után 1821-ben Mexikó elnyerte függetlenségét Spanyolországtól, amelynek egyik tartománya Alta California lett. Az 1846-os amerikai-mexikói szabadságharcban Kalifornia elszakadt Mexikótól és az Egyesült Államokhoz csatolták.

Két évvel később Sierra Nevada-ban aranyat találtak, melytől megbabonázva bevándorlók ezrei érkeztek a világ minden tájáról. Ettől kezdve Kalifornia népessége ugrásszerűen megnőtt: az addig 600 lakosú San Francisco hirtelen 25000-es nagyvárossá nőtte ki magát. 1850-ben Kalifornia, mint az Egyesült Államok 31. állama került bejegyzésre.

Hollywood 1906-tól kezdte el ontani filmjeit, amelyek a világ kulturális trendjét mai is nagymértékben befolyásolják. Kalifornia vadregényes természeti adottságaival a filmesek elsőszámú kulisszájává vált.

A természeti katasztrófák ellenére ez Amerika egyik legfejlettebb állama.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások