10 étel, amit muszáj kipróbálni Dominikán

Ablak a Világra - Utazási magazin


10 étel, amit muszáj kipróbálni Dominikán
Kapcsolódó utazások

Sancocho (7 fajta húsból készült ragu)
Talán ez az étel a dominikai ételek királya. Habár a név, sancocho, arra utal, hogy ez a ragu sok más latin amerikai országban is megtalálható. De nem ugyanúgy készül mindenütt, minden országnak megvan a maga változata. A dominikai sancocho, a Sancocho de Siete Carnes, egy kifinomultabb változat, amely négy féle állat, hét fajta húsából készül, összekeverve gyökérzöldségekkel és főzőbanánnal (plantain), hogy egy gazdag, sűrű, húsos pörkölt legyen a végeredmény, olyan, amihez semmi sem hasonlítható, amilyet még sohasem próbáltunk. Az egyszerűbb verziója csak marha- és csirkehúst tartalmaz.

Mangú (főzőbanán püré)
A legtöbb dominikai étellel ellentétben ez egyedien csak dominikai. Ez a népszerű étel pürésített főzőbanánból áll, amit tojással, sült dominikai szalámival és questo fritoval (sült sajt) tálalnak. Így együtt ezt az ételt Los Tres Golpesnek, a három csapásnak hívják. Általában reggeliként fogyasztják, de néha a vacsora asztalon is feltűnik.

Arroz Blanco (fehér rizs)
A rizs a fő összekötő eleme a dominikai konyhának. Rengeteg rizs alapú dominikai étel létezik, de egyik sem annyira mindennapos, mint az arroz blanco. A tradicionális dominikai étel fehér rizsből, habichuelas guisadából (bab pörkölt), pollo guisadóból vagy res guisadából (párolt csirke vagy marha) és salátából áll. Egy jó arroz blanco a dominikai szakácsok tesztje. A rizsnek főttnek kell lennie, de keménynek, és pergősnek, és egy ropogós aranyszínű rétegnek kell képződnie az alján, amit concónnak hívnak.

Habichuelas Guisadas (bab pörkölt)
Ez az étel egy olcsó és kiadós fehérje forrás. A bab és más hüvelyesek mindennaposak a latin amerikai és karibi konyhában. A habichuelas guisadast rizs ételekkel tálalják, ezek közül is a leginkább az arroz blancóval. Minden háztartásnak meg van a saját receptje, amiről mind azt állítják, hogy az a legjobb recept.

Pollo Guisado (párolt csirke)
A csirke egy kiadós étel, ami olcsó és egyszerű főzni. Ezért nem is véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb étel a Dominikai Köztársaságban. Ha nem próbáljuk ki a pollo guisadot, nagyon sokat vesztünk: a csontról leváló, markáns ízű húst, ízletes szaftban. Ensalada Verde (zöld saláta) Még a legkisebb, legegyszerűbb vidéki étkezdékben is fognak salátát felszolgálni az ételekhez. Rengeteg variációja van az ensalada verdének. Néhányan fejes salátát használnak alapként, mások pedig apróra vágott káposztát. A paradicsom kötelező hozzávaló, ezenkívül tesznek még bele hagymát, párolt zöldségeket, kaliforniai paprikát és retket is.

Tostones (kétszersült főzőbanán)

Ez is egy olyan étel, ami a többi latin amerikai országban is megtalálható. A tostone éretlen főzőbanánból készül és köretként szolgálják fel húsok és halak mellé. Nincs olyan dominikai, aki ne szeretné a tostonest, és a kirpóbáljuk, meg fogjuk érteni, hogy miért.

Habichuelas con Dulce (édes babkrém)
Ez az eredeti dominikai étel fontos a Dominikai Köztársaság számára, hiszen minden évben a böjti időszakban csinálják szép, nagy adagokban a család és a barátok számára. A habichuelas con dulce egy azok közül az ételek közül, amiket minden család kicsit másképp csinál.

Bizococho Dominicano (dominikai torta)

Ez a torta az ünneplések fő attrakciója, az esküvőktől a szülinapokig. Ez nem egy akármilyen torta. A bizococho dominicano vajas és levegős piskótáját ananászos töltelékkel töltik meg. Morir Soñando (tejes, narancsos ital) A tej és a narancs nem mindennapi kombináció az italoknál. Ez a hagyományos dominikai különlegesség finom és tápláló. A népszerű italt frissítőként vagy szendvicsek mellé szolgálják fel.

Forrás


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kovács Dominika  



Kapcsolódó utak










(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek