Bulgária napos oldala

Ablak a Világra - Utazási magazin


Bulgária napos oldala
Kapcsolódó utazások

Bulgária messze nem az, ami húsz éve volt – árai viszont még ma is a legalacsonyabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Ha Bulgáriát nyararalás szempontjából vizsgáljuk, meg kell állapítani, hogy tengerpartja már nemcsak természeti adottságait tekintve vetekszik nyugati riválisaival: az elmúlt években gombamód nőttek ki az új négy, ötcsillagos szállodakomplexumok és a jó minőségű apartmanházak. Ezek már csak azért is kellemes kikapcsolódást ígérnek, mert Bulgáriát főként a fiatalok és a gyermekekkel érkezők választják. A szülők pedig nosztalgiázhatnak is, hiszen a nagyléptékű fejlődés mellett még ma is felfedezhetők az egykori szocializmus emlékei, amit akár egy kocka Lada taxiban ülve is kiélvezhetünk.

A legnépszerűbb bolgár üdülőparadicsom a patkó alakú Neszebari öbölben, a Burgasztól 35 km-re mintegy 8 km hosszan elterülő Sunny Beach, azaz a Napospart. Az aranysárga, homokos, fokozatosan mélyülő strand, a kristálytiszta tenger kiváló nyaralóhely minden korosztály számára. Nagy előnye, hogy a szállodák főként a Fekete-tenger partja mentén lettek felépítve, így a strand bármely szállodától könnyen megközelíthető.

A strandok ingyenesek, csak a tengerparti napernyőkért és nyugágyakért kell fizetni némi pénzt. Az nyaraló területen rengeteg étterem, kávézó és szórakozási és sportolási lehetőséget kínáló központ található. A tengerparton a vízi sportok kedvelői is hódolhatnak szenvedélyüknek. A strandon bérelhető jet-ski, banana boat, ejtőernyő, szörf, vízibicikli, miközben Neszebar kikötőjéből egész napos hajótúrák indulnak. Az adrenalinfüggőknek a Napospart nyugati részén található 24.000 négyzetméteres Action Aqua Park ígér vízi szórakozást és óriási izgalmakat 13 fergeteges medencéjével, és őrületes csúszdáival.

Aki pedig Bulgária múltjába  vágyik betekinteni, ellátogathat Neszebar városába, ami könnyedén megközelíthető a helyi buszjáratokkal. Az üdülőközpont déli része gyakorlatilag egybeépült Neszebar műemlékváros északi területével. A félszigeten épült kis várost egy földnyelv köti össze a szárazfölddel. Bulgária egyik legősibb városának óvárosát, mely 1983-tól UNESCO Világörökség része is, még a görögök alapították az i.e. 5. században. Művészeti élményt jelentenek a régi Neszebar bizánci stílusban épült lenyűgöző szépségű középkori templomai. A mintegy két négyzetkilométernyi félsziget műemlékekben igen gazdag, mindjárt a bejáratánál egy török korban épített szélmalom köszönt bennünket, majd számos templomot és műemlékházat fedezhetünk fel.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek