- beszámoló-

22501 megtekintés
vbalazs (1) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
5 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2008.07.05 - 2008.07.12

Marfa, MáltaEgy éve ácsingóztunk Málta után, hiszen már tavaly ide foglaltunk a Startutazásnál egy csodálatosnak látszó szállodát. A pontosság kedvéért a Cirkewwában található Paradise Bay-t szemeltük ki, de az iroda 2 nappal az indulás előtt egy ciprusi utat igazolt vissza, mondván a máltai csodaszálló még nem épült fel... (Nem bántuk meg, Ciprus csodálatos volt!)

Nos, az idén sem kaptunk szobát ebbe a szállodába, így jobb híján maradt a marfai Ramla Bay, ami látótávolságra található eredeti úticélunktól. Sajnálattal jelentem, a még fel sem épült csodaszálló cirka 20 éve ott van a kikötő közepén. De ez még csak a kezdet...

Az útikönyvekből kiderül, Málta a világ legbarátságosabb szigete, ahol imádják a turistát, ráadásul az angol a hivatalos nyelv, és gyakorlatilag nincs bűnözés. Íme a mi tapasztalataink:

A máltaiak máltaiul beszélnek. Bár valóban mindannyian tudnak így-úgy angolul, de az nyelvtanulási mintaként igen satnya. Ha valaki angolt tanulni utazna Máltára, javaslom, inkább keressen egy pesti belvárosi nyelviskolát, vagy nyúljon mélyebben a pénztárcába és menjen Londonba...

A másik, hogy ha a máltai nép barátságossága az etalon, akkor inkább gyűjtök ellenségeket. Ilyen citromba harapott, érdektelen, nemtörődöm népséget számos utazásom során a világon nem láttam. Legyen az étterem, hotel, turisztikai látványosság stb., itt kérem ne számítsanak készséges vendéglátókra.

Ami a nyitott ajtókat illeti, mivelhogy -mint hallottuk- nincs bűnözés: vigyázzanak a holmijukra, vegyék igénybe a széfet, hiszen mit várhatunk egy olyan helyen, ahol ellopják egy kisgyermekekkel utazó családtól a gyerekkocsit...

A sziget természeti adottságai egyébként igazán kedvezőek, tagolt partszakaszok, számos csodás kis öblöcske, változatos vidék. Sajnos a strandokat nem különösebben építették ki, zuhanyzó szinte sehol nincs, így a helyi lakosok is inkább a 4-5 csillagos szállodákat látogatják beach gyanánt az ott tartózkodó turisták nem kis elképedésére. Ezért aztán érdemes időben felkelni, hogy jusson napágy, majd korán ebédelni, amíg van asztal a hotel éttermében.

A vendéglátásban egyébként itt is jellemzően kelet európai fiatalok tüsténtkednek, s az otthonról hozott kultúra képes még az itthon megszokottnál is mélyebb szinteket elérni a helyiek iránymutatása mellett.

Ami a szervező Unitravel-t illeti, nem ártott volna felhívni az utasok figyelmét arra, hogy a kora hajnali repülést követően késő délutánig várni kell a szobára, ezért utazzanak strandruhában!

A sziget méreteinél fogva fakultatív kirándulásra befizetni jókora bukta, más szemszögből nézve hatalmas lehúzás. Inkább béreljünk egy kocsit (bármely szálloda megoldja), két perc alatt szokjuk meg a baloldali közlekedést (nem nagy ügy), és menjünk magunk. Fele áron, dupla élménnyel, "kötelező gagyivásárlás az idegenvezető jutalékáért" programok nélkül.

Ne hagyják ki az Azúr ablakot a motorcsónakkal, járják be Valletta minden apró zugát (a parkolás sem olyan lehetetlen, ahogy harsogják), kiránduljanak el Gozóra, a kisgyerekesek pedig töltsenek el egy-két órát a Popeye faluban (de ne számítsanak Disneyland-re)!

Egyszer nézzék meg, de vissza ne térjenek, nem érdemlik meg...


Hozzászólások a beszámolóhoz


2012.07.08 16:45 Gabiadam (1)
Mi Qawrában nyaraltunk.Nagyon jól éreztük magunkat, mindenki készséges és kedves volt, beszéltek angolul, ha nem is tökéletesen. Kelet-európai felszolgálókkal nem találkoztunk, minden szolgáltató máltai volt. A helyszínem befizetett programokat pontosan teljesítették. A helyi buszokra érdemes napijegyet venni- kérés nélkül is azt adnak-, ami egész napra és bármely vonalra érvényes. Mi erre elég későn jöttünk rá, így duplán fizettünk. A sziget természeti adottságai és történelmi emlékei lenyűgözőek. Az igazi nagy élményt a kirándulások adták, de a kristálytiszta tengerben fürödni is csodálatos.

2011.06.06 21:31 Wágner Erika (1)
Málta:A világ legcsodálatosabb helye.Az emberek igenis kedvesek, segítőkészek,udvariasak.Beszélt nyelv az Angol.Bár én Decemberben voltam,az idő ilyenkor is jó(20fok).A karácsonyi nyüzsi is élmény.Életem legszebb 1 hete,ha tehetném bármikor visszamennék,sőt még életem végéig is ott maradnék.
Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|