MinoPolis beszámolóBarbi a pékségben Chipses zacskó tervező bevásárlás Felkészülés tűzoltásra Úton a tűzoltásra Tűzoltó autó Áka a szemetes autóban Tűzoltás slaggal, vízzel. Mint a nagyok. Mitől elsz mindenki haja lila? Fodrászat

MinoPolis

15197 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
-

Bécs, Ausztria, Alsó-AusztriaMinoPolis, egy igazi, működő város gyerekeknek.

A MinoPolis Bécsben a Cineplexx központban van a Reichsbrücke mellett. (Autóval Magyarország felől először a Prága, majd a Wienna Internetional Center táblákat kell követni, amint kiérünk a WIC alól már ki van táblázva a Cineplexx, a belvárosból az U1 metróval lehet odajutni.

Mi szombaton voltunk, akkor reggel 10-kor nyit. A belépő gyerekeknek 12 EUR, felnőtteknek a fele.

Hogy mi lehetett a MinoPolis kitalálóinak a célja a várossal nem tudhatom, de egyetértek vele. A város úgy működik, hogy vannak, akik dolgoznak egy városban, és vannak, akik szolgáltatásokat vesznek igénybe. A szereplők csak gyerekek lehetnek, a felnőttek nem mehetnek be oda, ahol a dolgok történnek. A gyermekektől működik a város: ők dolgoznak a boltokban, a rendőrségen, a pékségben, és ők azok, akik vásárolnak, jogosítványt csináltatnak maguknak, vagy fodrászolkodnak.

Amikor bemegyünk az ajtón azonnal van egy Raiffeisen Bank, mindenki ott kapja meg a kezdő apanázst. MinoPolis valutája az Eurolino, 100 Eurolinos jár mindenkinek kezdetben. Rengeteg bolt, üzlet, üzem van (a város nagyon hatalmas területen helyezkedik el). A város azzal is életszerű, hogy a bank az Raiffeisen, a bolt Hoffer, a pénség Ströckl.

Nagy általánosságban igen szépen és gondosan vannak elkészítve a játékok, sok érdekes aktivitással, és persze oktatási anyaggal. Egyrészről mielőtt megkapnák a fizetést meg el kell mesélni, hogy mit csináltak - az én 4 éves, németül nem beszélő lányomnak ez nem volt egyszerű -, másrészről a van valami, amit megtanulhatnak. A tűzoltóságnál például részletesen elmesélik, hogy mit csinálnak a tűzoltók (a végén azonban kivonulnak a tűzoltók teljes menetfelszerelésben és fecskendővel eloltanak egy tüzet. A tűz nem, de a víz igazi.) A tisztasági vállalatnál begyűjtik a szemetet, és utána szétválogatják papírra, fémre. Az orvosnál gyerekeket gondoznak, a jogosítvány megszerzéséhez el kell menni szemvizsgálatra (az orvosok is gyerekek a rendelőben), és el kell végezni a tanpályán a vezetői tanfolyamot. Akinek aztán van jogosítványa, vezetheti a szemetes autót.

Az egyes üzletek ajtajára ki van írva, hogy milyen pozícióra keresnek munkásokat. Az újságnál például közvélemény kutatót és újságárust, a chips gyárban zacskó dizájnert, szállító munkásokat és tesztlaborosokat.

A legjobb játékok ezen túl: a pékségben süteményt gyúrnak és díszítenek. A végén mindenki megkapja amit csinált, kisütve. A fodrászatból minden gyerek lila vagy zöld hajjal jön ki, a pizzásnál lehet pizzát sütni, az építkezésen házat építeni, daruzni.

Az egyik kedvencem a bolt volt. Három feladat van: a vásárló bevásárol, a pénztáros leblokkolja (van nyomtatott blokk is és vonalkód olvasó(!)), majd kifizetteti, az árufeltöltő pedig visszapakol mindent. A vásárló fizet, a pénztáros és az árufeltöltő fizetséget kap munkáért.

MinoPolis 4-14 éves gyerekeknek van. Hihetetlen, hogy a gyerekek milyen komolyan végezték a feladatukat. Szintén hihetetlen, hogy milyen odaadással csinálták a dolgukat a városhoz tartozó felnőtt játékosok.

A kislányunk, mint már írtam 4 éves és nem tud németül. Ennek ellenére a legnagyobb beleéléssel vett részt mindenben (nélkülünk), és figyelte mit tesznek a többiek.

Összesen vagy hat órát voltunk bent a városban. A gyerekeket alig lehetett elrángatni a végén, és nekünk is hatalmas élmény volt játszani, hogy milyen belépéssel játszottak a kicsik.

Részleteket lehet találni a

www.minopolis.at címen.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|