Enni és inni Indiában beszámolóEnni és inni Indiában

19970 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2010.02.20 - 2010.02.27

Goa, IndiaAz, hogy Indiában nagyon jó kaja van az ugye közhely. Az is világos, hogy iszonyú nagy az ország, és ahogy nálunk is tájról tájra változnak ételek nyilván Indiában sincs ez másként (pláne, ha belegondolunk, hogy hány nép lakjaés hány különböző éghajlatú területe van).

Hagyatkozzunk tehát szigorúan a Goán elérhető, turistáknak kínált fogásokra. (Sok finnyás európain próbálták ki és ritkán van belőle nagy baj.)

Goa fő gyönyörűsége a tengerpart, és mindaz, amit kifognak a vízből. Rengeteg rák kapható. Nem ritka a homár sem. És nem is túl drága. Egy másfél kiló körüli homár elkészítve, körítéssel 1000 rúpia (kb. 4800 Ft, de ha 5-tel szorozzuk a rúpiát forntra sem tévedünk nagyot) a tengerparton, egy nagy tenge gyümölcsi tálat két személyre 800 rúpia körül kínálnak. (Palolemen egy főfogás 100 - 150 rúpia körül mozog, de Palolem határozottan drágább még a környékénél is, nem beszéve Indiáról úgy áltaában).

Ételek tehát:

- Tandori: grillezett hús piros pácban. Egészen elvadult véltoztatban is felüti a fejét. Egyszer tandori tonhalat kértünk. Nekünk ez egy - két szelet halat jelentett volna, e helyett egy másfél kilós ton érkezett egyben megsütve de pirosan.

- Massala: valami piros, rendszerint nem túl csípős szószban készült kaja. Pl. beef massala, vagy chicken tikka massalaként szerepel az étlapon. A tikka a filére utal: fish tikka, chicken tikka, pork tikka.

- Fry: gondolom nem arra utal, hogy sütve van, mert nem úgy néz ki. Kockára vágott söldésgek és húsok kínaias szószban. Ellenben nagyon jó.

- Curry. Goána curry olyan lehet, mint az alma tea Törökországban: a helyiek nem isszák, de a tutisták mindig kérik, ezért van. Hozzáteszem is nem baj. Két éve Sri Lankán a curry után kialakult egy alapos függőségem, ha két órán át nem jutottam hozzá jöttek az elvonási tünetek. A curry tehát erősen ízlésem szerint való még akkor is, ha Curry Goa Style a sors kifürkészhetetlen fintora folytán kókusztejjel készül és ettől enyhén édeskés. Az első este Prawn Curryre esett a választás, majd a második, majd a harmadik este is, és néha ebédkor is. Szerintem nem minden további nélkül kibírtam volna egyoldalúan táplálkozva az egész hetet.

Italok:

- Indiában meglepően jó kávé van. A repülőtéren az olaszországival összevethető minőségű kávéhoz lehet jutni, de mondjuk egy francia vagy osztárkhoz hasonló rettenettel a kispiszkosokban sem találkoztunk.

- Sör: Kingfisher rulez. 3/4 literes kiszerelésben kapható (for sale in Goa only felirattal) 60 - 70 rúpiáért.

- Lassi: joghurtos gyümölcs ital. Nagyon finom, nagyon üdítő. Nekünk a mangó és a banán jött be a legjobban.

- Kókusztej: szezonálisan lehet találkozni sárga kókuszt áruló emberekkel. A kókuszt kinyitják és adnak hozzá egy szívószálat is. Fillérekbe kerül, melegben a legjobb.

- Gyümölcslevek: a széleskörben olvasható javaslatoknak megfelelően hozzáadott jég, víz és cukor nélkül kértük. Mindenütt kapható és isteni.
Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|