Bumtang - első nap beszámolóBumtang - első nap

10070 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2012.04.06 - 2012.04.06

Antalya, Törökország, Török Riviéra, Anatóliaáprilis 6.

----

Nem sok minden történt ma. Korán kezdtünk a anapot, és mivel nem voltam a helyzet magaslatán, korán is fejeztük be. Az idegenvezető egyből megdiagnosztizált, hogy magasságtól van, de utánanézve ezegyrészről nem jelentkezik 3000 méter alatt (mi vost 2600 méteren vagyunk), másrészt nem produkáltam a tipikus szimptómákat, csaknagyon fáradt álmos és kedvetlen voltam, alig kóvályogtam.

Reggel az idegenvezető azzal a hírrel fogaott, hogy ma van a fesztivál utolsó napja. Ilyenkor már nincsenek táncok, csak szertartás, és kifeszítik a thangrol-t, egy hatalmas textilből készült képet. A jakari thangrol Guru Rimpocsét ábrázolja a nyolc manifesztációjában, amiben a démonok ellen közdött. A thangrol kifeszítése minden fesztiválon az utolsó napon történik, a fesztivál legszentebb eseménye. A paroi fesztiválon az elsőnap voltunk, nem találkoztunk a képpel, pedig az a leghíresebb az országban.

A fesztivál után szerettük volna végignézni Jakar látnivalóit, mint a 7. században épült Jampey templom (Paronál volt róla szó, ez annak a 108 templomnak az egyike, amit Songtsen Gampo tibeti király építtetett a legenda szerint egy nap alatt, hogy buddhizmus terjedését akadályozó, a Himalája tetején fekvő hatalmas démont a földhöz szegezze. A Jampey Lhakhang a démon bal térdén fekszik.), a Guru Rimpocse testének lenyomatát őrző Kurjey Lhakhang (templom), az első három király nyári palotája, valamint a dzong. De tekintettel arra, hogy most volt a fesztivál, és mindenki ment imádkozni és áldást kapni, minden zárva volt.

Bumtang a környék neve, három nagy völgyből áll, a várost, ahol a látnivalók vannak Jakarnak hívják. Jakar és Bumtang nagyon régen fontos része Bhutánnak, az idők kezdete óta önálló királyság volt. Fontosságát szemlélteti, hogy a hetedik században épült a Jampey Lhakhang, Guru Rimpocse is járt démont legyőzni a 8. században, és 11. századbanépült Jakar dzongja az egyik első volt Bhutánban. Mára ez a fény erősen megkopott. Ami klassz, hogy sem a Kurjeyt, sem a Jampey-t nem pusztította el sem árvíz, sem tűz, sem földrengés. A vásosmárnem volt ilyen szerencsés, 2010-ben az egyik fele, 2011-bena másik fele égett le úgy, hogy egyetlen máz sem maradt meg a városban. (Mondjuk soha nem volt egy metropolisz, egy utcás város, legfeljebb százötven házzal.)

Összesen négy helyen vannak ünnepségek az év során Jakarba: a kolostorban, ahol mi is jártunk, a dzongban, a Kurjey Lhakhangban és a Jampey Lhakhangban. A legkülönlegesebbés egyben egyedülálló a Jampey ünnepsége. Éjszaka hatalmas tűz körül és égő kapu alatt kendővel eltakart fejű, meztelen férfiak táncolnak. Ennek az az oka, hogy amikor elkezdték építen a Jampex templomot, akkor a démonnak nagyon nem tetszett, hogy le akarják szögezni, ezért ledöntötte a falakat. Ekkor találták ki, hogy elbvonják a figyelmét tűzzel és és meztelen tánccal az éjszaka. Kicsit odább tüzet raktak és táncoltak. Amíg démon az előadást nézte, addig megépült a templom, és akkor már nem volt hatalma, hogy ledöntse. A Jampey megindító templomegyüttes. Nagyon kicsi még úgy is, hogy az eredeti templomhoz hét másik részt építettek hozzá; egyet az első király, a másikat a negyedik király anyukája.

Guru Rimpocse a bumtangi király helyettesének meghívására jött a városba. A dolog úgy történt, hogy a király csetepatéba bonyolodott az indiai uralkodóval. A háború megindulása előtt imádkozott és áldozatot mutatott be a völgy védő démonának. A háborúban azonban meghalt a fia. A király annyira mérges lett, hogy bejelentette a démonnak,hogy többet nem imádkozik hozzá, és nem mutat beáldozatot. A démon sem hagyta annyiban, elrabolta a király lelkét, és elkezdte sanyargatni a völgy népét. Mivel a király indiai volt, az udvartartása hallott az éppen Tibetben tartózkodó Guru Rimpocséről, és meghívták, hogy természetfeletti képességeivel szabadítsa ki a király lelkét, és hozza vissza a völgy békéjét. A Guru meg is érkezett. Először három hónapig meditált a Kurjey Lhakhang alatti barlanbban, otthagyva a teste lenyomatát, majd vad táncba kezdett. A démon először egy sziklába bújt bele, majdelkezdte furdalni az oldalát a kiváncsiság, hogy mi lehet az. Hóoroszlán képében előmerészkedett. Ekkor Guru Rimpocse Garudává változott és legyőzte a démont. A démonnal megígértette, hogy innentől mindig hű őrzője és védelmezője lesz Bumtang népének, valamint elengedte a király lelkét is.

Végégnézve a nap során készült képeket, alig van egy kettő, ami egy kicsit is szép lenne. Nagyon rossz idő volt, egész nap csa tíz percet sütött a nap, szemerkélt, vagy nagyon esett. és a völgy teteje nem látszik a felhőktől. Mindehhez erős szél és 4 fok körüli hőmérséklet társul. Nem kifejezettem nyaraló idő.

Kettő óra felé értünk vissza a szállodába, utána csak aludtam és mindenfélével vacakoltam.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|