- beszámoló-

13313 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2012.03.26 - 2012.04.11

Achilion aparthotel 3*, Amoudi, Görögország, Jón-szigetek, Görög-szigetek, ZakynthosKorábban Nepálban thangkák formájában találkoztam már az Élet kereke képekkel. Ott csak egy rengeted téma közül. Bhutánban azonban kiemelten szerepe van, az egyik legalaposabb összefoglalása annak, hogy hogyan kell élnünk a Nirvana felé vezető úton. A legtöbb dzongban és teplomban találkozni a Élet kereke képpel, mindig közvetlenül a bejáratban, vagy a bejárat mellett, soha nem a szentélyekben.

A thangkákról nagy általánosságban elmondható, hogy hihetetlen precizitással mesélnek el, sokszor nagyon elvont vallási tanításokat, tételeket. A thangkák és faliképek készítésének oka, hogy a vallási téziseket, világnézetet közvetítsenek, oktassák a nézőt, segítsenek a tanítás mélyebb megértésében. (Ezért lehet olvasni, hallani, hogy thangkák mennyire fontosanak a meditációban, azaz a tanok alapos elsajátításában.) A thangkák festése korábban kizárólag a kolostorokban folyt, a jó kezű mestert a magas szintű hittudós irányította, ellenőrizte a szakrális tartalom hibátlan megjelenítésében. A thangkákon megjelenő ábrázolást sok száz éven keresztül csiszolgatták, fejlesztgették, hogy a bonyolult és elvont tartalmat a lehető legpontosabban adja vissza ellentmondás és a félreérthetőség elkerülésével. Nagy általánosságban elmondható, hogy a thangkának igazi remekműnek kell lennie mind szakrális és ikonográfiai, mind a festő technikai felkészültsége (tehetsége, festési technikája, gyakorlottsága) szempontjából. (A fenti okfejtés alapján megérthető, hogy a festőnek magának semmi szabadsága nincs a mű elkészítésekor. Szigorú szabályokat kell híven követnie. Ma már thangkát boldog-boldogtalan fest Nepálban, Tibetben, Bhutánban, általában lámának (mesternek) mondva magukat. Mivel a megjelenítések már kialakultak, vaskos leírásokban jól elmagyarázva hozzáférhetőek. Egy ügyes rajzoló, festő elvileg sima másolással is képes tökéletes vallási képet alkotni, de amennyire nekem sikerült megértenem és rálátást szereznem a thangkák világára, nem túl valószínű. Pl. Nepálban kapható festmények döntő többsége - mondtak számot 50 és 99% között - nem üti meg a tangkának nevezhetőség alsó küszöbét.)

Az Élet kereke ábrázolás szépsége, összetettsége, tökéletessége, finomsága szerény buddhista hittudás mellett is megérthető, de legalább megsejthető. Ezért is vállalkozom, a gyenge alapismerek ellenére a bemutatására.

Az élet kereke négy koncentrikus körből áll.

A.: A legbelsőbb körben három állat, a három főbűn megtestesítője kap helyet, azaz a tudatlanságot, a megvilágosodáshoz vezető út fel nem ismerését szimbolizáló kakas, az irigységet és haragot jelentő kígyó és az állandó vágyakozást megtestesítő disznó van.

B.: A belülről második kör függőlegesen két részre osztódik. A bal oldali részben világos alapon, alulról felfelé haladva mutatja meg, hogy az ember élete(i) során milyen utat jár be megvilágosodás felé vezető úton, a jobb oldali részben pedig, hogy milyen magatartásokkal jut közvetlenül a pokolba.

C.: A belölről harmadik rész foglalja el a legnagyobb helyet. Hat részre van osztva a szerint, hogy milyen formában születünk újra. Mindenki a karmája szerint születik újra bármelyikben a hat életforma közül.

- 11 és 1 óra között találjuk az istenek világát. Az istenek halandóak, de sok ezer évig élnek. Bármit kívánnak a vágyakat valóra váltó fa azonnal hoz egy gyümölcsöt, és valóra váltja, bármitis szeretnének. Halk zene szól, minden tökéletes. Az istenek szenvedése, hogy tudják, amikor meg fognak halni, mert elkezdenek öregedni, megbüdösödnek, érzékszerveik elvesztik korábi élességüket. A haláluk után, mivel nem mondtak le a vágyaikról, hanem gátlások nélkül kielégítették őket a fa segítségével, bizonyosan a pokolban születnek újjá.

- 9 és 11 óra között van a félistenek világa. A vágyakat valóra váltó fa az ő országukban gyökerezik, de az isteneknek hoz csak termést. Ezért a félistenek irigyek az istenekre, folyamatosan támadják az istenek országát, de soha nem nyerhetnek.

- 1 és 3 óra között van az emberek világa. Ez az összes világ közül a legjobb, mert csak innen lehetséges a megvilágosodás. Az emberek szenvesése a szülés és születés, a halál, a vágyakozás az élet során, a megöregedés és a halál.

Az előbbi három világ a kerék felső részén foglal helyez. Ezek a jó világok. Az alsó részben is három világ található, a rossz vlágok, ahová a rossz karmával lehet újjá születni.

- 7 és 9 óra között van a rossz világok legjobbika, az állatok világa (pont szimmetrikusan az emberek világára, ami a legjobb világ). Aki állatként születik újra, az valamin nem túlsúlyosat, mégis bűnöset követett el korábi életei során. Az állatok szenvedése, hogy egymást tépik szét, és állandóan menekülni kell.

- 3 és 5 óra között vannak az éhes szellemek. Igazi, rémisztőformája a létezésnek és az életnek. Az éhes szellemeknek hatalmas hasuk és nagyon vékonyka, hossú, tekeredő nyakuk van. A hatalmas hasuk mindig éhes ésszomjas. Bármennyit ehetnek, de a vékony nyakukon semmi nem jut át. Mindent, amit csak megesznek tűz formájában ki is böfögnek. Ez a kielégíthetetlen vágyak szenvedésének földje.

- Végül legalul, 5 és 7 óra között van a pokol. Jajj annak, aki ide születik. Egész pokolbeli élete során kínozzák és gyötrik, és folyamatosan mérik, hogya szenvedése arányban van-eaz elkövetett bűnökkel. Csak amikor már megvan a bűnhődés (valamelyest megtisztult a karmája) halhat me és születhet újra más világban.

D.: A legkülső kör 12 részre van osztva, mindegyik szimbólum a létezésünk és megvilágosodás felé vezető út fontos momentumainak, mint pl. a jobb oldalon található csónakban ülő két ember a tudatos és tudat alatti elme elválasztásának szimbóluma, vagy a máz egy ajtóval és öt ablakkal a hat érzékszervet jeleníti meg.

Az idő kerekét egy rém tartja a fogai között. Ő Mahakala, a Nagy Idő. (Kala jelentése fekete és idő egyszerre, a maha jelentése nagy.) Az idő, ami örök és elpusztít mindent, így egyszerre megjelenítője halálnak és annak, hogy az örök körforgásból csak a megvilágosodással lehet kilépni, valamint emlékeztet arra, hogy a jelenlegi élet csak egy icipici, része a végtelen időnek.
Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|