- beszámoló-

13840 megtekintés
karcsika (368) beszámolója
szerkesztés alatt

Értékelés:
0 pont
Téma:
Utazás időpontja:
2011.08.30 - 2011.08.30

Hotel Amara Beach Resort 5*, Ephesos, Törökország, Török Riviéra, AnatóliaEphesos volt az utolsó kirándulásunk a nyaralás alatt. Ephesos Didimből Kusadasin keresztül alig több mint 100 km és jó közel 2 óra út.

Kusadasinál kitört egy kis egyet nem értés az autóban a tökéletes programot illetőleg. Történt pedig, hogy a gyerekek Kusadasiban felfedezték az Adapark nevű gigantikus vízi vidámparkot, és Ephesos ókori romjainak bejárása hihetetlen népszerűségvesztésen esett át néhány pillanat alatt. Némi hiszti, sírás-rívás után a gyerekek Zsuzsival az Adaparkba mentek, én pedig egyedül vágtam neki Ephesosnak.

Ephesos nevét, aki csak egyszer is járt Törökországban - ad absurdum török étteremben - biztosan ismeri, tekintettel, hogy Törökország legismertebb söre is Ephesos után kapta az Efes nevet.

Ephesos talán a legnépszerűbb, legtöbbet látogatott romváros Kis-Ázsiában. Nyilván nem véletlenül: az egyik legnagyobb kiterjedésű, korán kutatott, valamikor nagyon gazdag volt, viszontagságai ellenére remek állapotban maradt fent, és hihetetlen erőforrásokat mozgósítottak eleddig is helyreállítására.

Persze nem tudom, hogy melyik a tyúk, és melyik a tojás, azaz Ephesos azért olyan népszerű, mert Kusadasi közelében van, vagy Kusadasi felvirágzását Ephesosnak köszönheti-e, mindenesetre Kusadasi a legpörgősebb nyaralóváros, amit eleddig Törökországban láttam. Kusadasi és valóban rászolgál a Török Riviéra elnevezésre. Kusadasi parti része szinte csak bárokból, éttermekből és szőnyegboltokból áll, és gazdagsága szembeötlő a török tengerpart más részeihez viszonyítva. A boltosok, akiket kérdeztem ennek okáról jellemzően az amerikai turistákat jelölték meg a pezsgés forrásának.

Kusadasiban kötnek ki a hatalmas szálloda hajók, és a jellemzően amerikai utasok innen mennek az alig 30 km-re lévő Epehsosba és Selcukba (Szeldzsukba). A Kusadasiból Ephesosba vezető út mentén plázányi bőr, ékszer és szőnyegboltok állnak sorban. Az egyik hatalmas szőnyegkereskedésbe magam is megfordultam. Még hasonlóhoz nem volt tapasztalásom, minden szőnyegen volt árlista. Az ár legelső kérdezésére az azonnal 60%-ot esett, mondván, hogy az árcímke nem nekem, autóval egyedül utazó vásárlónak szól, hanem az amerikai hajós turistáknak.

Ephesos nem az egyetlen látnivaló a környéken: Szeldzsukban volt például Szűz Mária utolsó ismert lakhelye, van egy Szent Jánosnak szentelt bazilika, egy erőd, és még sok minden. Szeldzsukra nem volt időm, sajnos. Kb. öt órám volt megnézni mindent (az Adapark zárásáig), és ebből az öt órából nem futotta a városra, csak Ephesosra.

Az úti könyv már figyelmeztetett, hogy Ephesosnak két bejárata van, egy fent és egy lent, és, hogy a felsőn érdemes bemenni, de én nem találtam oda, vesztemre. A lenti bejáratnál alig három pénztár volt nyitva, mindegyik előtt alig 10 ember állt sorba, mégis több mint egy órát tartott jegyhez jutnom, mert a törökök Múzeum Kártyákat váltottak ki, és minden plasztik kártya legyártása hihetetlenül lassan ment. Tehát, ha tehetik, menjenek a felső bejárathoz!

Ephesos belépője a legdrágább a török antik emlékek között: fejenként 20 TL (kb. 2200 Ft) fejenként a fő belépő, és külön 15 TL-t kell fizetni a csarnokkal befedett lakóövezetek megnézéséhez.

Ephesos bejárásához és megismeréséhez bőséges irodalom áll rendelkezésre, és meglehetősen jók az angol nyelvű ismertetők is, ezért most nem szánnék helyet a részletes leírásnak. Hatalmas területen vannak a város maradványai, nyilván végig lehet rohanni rajta fél óra alatt, én három és fél óra után nem éreztem úgy, hogy maradéktalanul láttam mindent. Érdemes sok időt szánni a látogatásra, és felkészülni, hogy egy ekkora túra - különösen nyáron a 35 fokos hőségben - megerőltető tud lenni. Bőséges a rácsodálkozni és megérteni való, egy jó idegenvezető (a felső bejáratnál lehet guide-okat felfogadni) bizony nagyon számottevő haszonnal járhat.

Néhány pontot kiemelnék a legérdekesebbek közül:

Van egy hatalmas, eredetileg görög, később a rómaiak által 24.000 férőhelyesre bővített színház. (A görög színházak mindig a domboldalba épültek, színpad a völgy felőli oldalon volt, és az ülőhelyeket a lejtő támasztotta alá. A rómaiak már tudtak boltíveket építeni a páholyok megtartására. Az ephesosi színházhoz a római időkben oldalról meghosszabbították majdnem félkör ívesre, és meg is toldották egy újabb szinttel.)

A színházzal szemben egy 500 méteres út vezet a valamikori kikötőhöz. A kikötő nem közvetlenül a tengerparton volt, hanem egy 2-3 km-es csatorna vezetett egy mesterséges öbölhöz (tóhoz) a város közelében. A légi felvételeken még most is látható a valamikori, időközben feltöltődött mesterséges tó.

Ephesos, és egész Törökország legismertebb antik műemléke a 20 lírás bankjegyen is látható, az 1960-as évek végén osztrák segítséggel újjáépített Celsus könyvtára. Igazi mestermű, gyönyörű arányokkal, finom mívességgel megépítve.

Ephesos talán legérdekesebb épülete az Artemis templom, néhány méterre a templomtól. Nehéz betelni vele, legalább egy órát töltöttem előtte (négy amerikai csoport homlokegyenest különböző idegenvezetését is végighallgatva).

Az Artemis templommal található Kleopátra legkisebb, Ephesosban meggyilkolt húgának nyolcszögletű sírboltja. E mellett pedig egy márványtábla, amin a város egy földrengés utáni helyreállítása anyagi hátterének előteremtésére tett erőfeszítésekről számol be a város római helytartója. (Megszorítások és adóemelések az egész tartományban, de még ez sem elég, ezért pénzt kell kérni egyenesen a császártól, egyék kreatív ötletek még további források bevonására. Tisztára, mint amiket a jelenkori költségvetés kiigazítások kapcsán van szerencsétlenségünk megtapasztalni.)

Kicsit talán bulváros: az Artemis templom mögött van a fürdő, az akkurátusan helyre állított nyilvános latrinával együtt. Az urak itt ültek sorban márvány ülőkéiken, és nagydolguk közben vitatták meg az aktuális történéseket.
Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!

Facebook hozzászólások

(20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek
Családi ár számolás
|[REM_CODE]|