A Start Utazás Törökország, törökországi nyaralás rovata

Olcsó akciós, last minute utazás, nyaralás Törökországban, a Török Riviérán: Alanya, Antalia, Belek, Side utazási ajánlatai. Törökországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Törökország utazásai témánként csoportosítva

Törökország szilveszterkor

Szilveszter Törökországban

Az idén, pár év kihagyás után, újra van charteres szilveszteri kínálat Törökországba. 

Érdemes elgondolkodni rajta, igazán remek áron lehet az idei Szilvesztert Törökországban tölteni!

Törökoszág last minute

Törökország last minute

Agusztus 28-ra remek last minute ajánlatokat kaptunk. Ha még a nyáron szeretne Törökországnban nyaralani, akkor itt az ideje lefoglalni a nyaralást!. 

Az utazási magazin legújabb cikke

A titokzatos Nemrut Dagh

2014.09.02

A Torosz-hegység egyik legmagasabb csúcsát koronázva keleten, magasodik Nemrut Dagh, I. Antiokhosz síremléke, melyet a késő hellenisztikus király saját magának építtetett, hogy nagyságára örökké emlékezzenek majd. A többi, Törökországban található műemlékhez képest Nemrut Dagh-ot viszonylag [...]

Nyaralás Törökországban, a Török Riviérán

A törökországi nyaralóhelyek közül az ország déli részén, a Földközi-tengeri partszakasz közepén, Kemer és Alanya között elnyúló kb 200 km-es partszakasz közkeletű neve a Török Riviéra.

Jelen rövid kis leírásunkkal a nyaralóhely kiválasztásában szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Antalyán van a Török Riviéra repülőtere, minden charter járat itt száll le, és innen indulnak a transzfer buszok a szállodákba. Kemer és Belek legalább fél-háromnegyed órás transzferrel érhető el, Sidéig legalább másfél órát, Alanyáig akár három-négy órás utat kell számolni. Egy szűk és sebesség-korlátozásokkal terhelt útszakasz vezet végig a parton, az utazáson gyorsítani legfeljebb privát transzfer rendelésével lehet. Kisgyerekek részére az Alanyáig vezető út bizony megterhelő lehet.

Amiért mégis érdemes Alanyáig eljutni, hogy a várostól nyugatra fekszik a csodálatos finom homokos Kleopátra strand, valamint Alanyának van messze a legpezsgőbb éjszakai és bár élete. Antalya egyetlen nevezetessége a félszigetecskén épült erőd, tökéletes kilátással a városra és tengerpartra.

Side talán a legtökéletesebb helyszín a családi nyaralásra. Side gyönyörűen felújított és megőrzött ottomán belvárosa egy kis félszigeten található, közepén a római Amfiteátrummal. A belvárostól keletre és nyugatra egyaránt finom homokos, hosszan elnyúló, lassan mélyülő tengerpartok várják a családdal nyaralókat; a sidei tengerpart ideális helye a családi nyaralásnak.

Kemer az egyik legújabban kiépült nyaraló város a Török Riviérán. Káprázatos fekvésű hely, a városhoz a mögötte tornyosuló hegység sziluettje ad festői hátteret. Kemer, Bodrumhoz hasonlóan a török felső tízezer találkozóhelye, ennek megfelelően szinte csak igazi luxus szállodák fekszenek a kék zászlós strand mellett. Gyermekekkel kevésbé ajánlott: a part kavicsos, és a víz gyorsan mélyül, sokkal jobban alkalmas a nyugalmas kikapcsolódásra.

Belek népszerűsége a reptértől való közelségéből adódik. Igazi nyaraló város, lakossága a tizenötszörösére nő a főszezon beköszöntével, akik szinte mind a turisták kiszolgálására költöznek Kemerbe a nyár idejére. Negyvennél is több négy és öt csillagos szálloda várja a nyaralókat. Belek nevezetessége a közel két évezredes, húszezer főt befogadó aspendosi római színház, ahol nyáron hetente többször tartanak opera, színházi és balett előadásokat és komolyzenei koncerteket.

Törökországi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Gyermek animációs szállodák

Gyermek animációs szállodák Törökországban

Törökország és a török tengerpart az egyik tökéletes célpont a felhőtlen családi nyaralás eltöltésére.

Számos olyan szállodát lehet az idén találni a Török Riviérán, ahol a kicsit szórakoztatásáról a nyaralás alatt magyar nyelvű animátorok gondoskodnak.

Az animációs programok folymatos szórakozást és elfoglaltságot nyújtanank a gyerekeknek és nyugalmas kikapcsolódást a felnőtteknek.

Törökország ismertető

Törökország- utazás két kontinens országába

Törökország, ahol keveredik az európai kultúra a mesés kelet varázsával, ahová az ókortól kezdve hatalmas birodalmak tették központjukat, ahol a történelmi emlékek, látnivalók mellett a napfényes riviérán modern szállodakomplexumok teszik felejthetetlenné a törökországi utazásokat.

Ha nem csak a prospektusok által népszerűsített látnivalókra vagyunk kiváncsiak az ország keleti részén a páratlan szépségű természeti értékek mellett az ország iszlám és az ókeresztény múlt szinte érintetlen emlékeit fedezhetjük fel.

A műemlékeken és nyaralóhelyeken túl az évezredek során sok különböző hatást magába olvasztó gasztronómia, a nyüzsgő bazárokban szinte kötelező alkuval járó vásárlás mind-mind maradandó élménnyel ajándékozzák meg az utazás szerelmeseit.

Törökország fővárosa Ankara, Anatólia központjában, száraz fennsíkon helyezkedik el. Több híres látványosság  található Ankarában, mint a bizánci fellegvár, a Hisar, az Atatürk Mauzóleum, az Anatóliai Civilizáció Múzeum emellett a római kori negyedben ókori emlékekben merülhetünk el. Ezek ellenére a modern főváros inkább adminisztratív, mint turisztikai központ. A Török Riviéra után a két kontinens határán fekvő metropolisz, Isztambul vált Törökország utazás és városlátogatás szempontból legfrekventáltabb turisztikai célpontjává.

Törökország két kontinens Európa és Ázsia határán fekszik, kisebb része-területének mintegy 3 %- az öreg kontinenshez, míg a Boszporuszi szoroson túli területek már Ázsiához tartoznak.

Az európai régió neve: Trákia, melyen Görögországgal és Bulgáriával osztozik, erősen tagolt partvidék és sok kisebb öböl jellemzi

Anatólia, Törökország ázsiai szakasza. Az Égei-,a  Fekete-tenger és Földközi tenger partján található üdülőhelyei kedvelt célpontok a törökországi utazások alkalmával.

Törökország nyaralás? – a  Török Riviéra tökéletes választás

Törökország nyaralás központja egyértelműen a déli tengerparti rész, ez a Török Rivéra. Szinte egész évben nyár fogadja a turistákat, színvonalas szállodák, csodálatos kikötők és bámulatos strandok méltán vívták ki az európai utazók szimpátiáját. A törökországi nyaralás és üdülés nem ér véget a tengerparti napfürdőzésnél, hiszen a partoktól néhány kilométerre ókori városok romjait, muszlim emlékhelyeket kereshetünk fel.

A Török Riviéra központja Antalya, ahol a modern szállodakomplexumok és üdülőhelyek mellett jól megfér a hangulatos régi kikötő az óváros ódon hangulata.

A Földközi-tenger partvidékének szíve Alanya. A nagyon kellemes klímájú nyaralóhely gyönyörű széles stranddokkal várja az idelátogatókat.

Méretében egyedülálló természeti képződményt csodálhatunk meg Pamukáléban. A termálvíz gyógyhatásával, a hatalmas a mészkőteraszok vakító fehérségükkel varázsolnak el.

Romvárosok

Trója,a Homérosz Iliászából ismert csata helyszíne az Égei-tenger partvidékétől néhány kilométerre található. A romváros valódiságáról megoszlanak a vélemények, de sok tényező szól amellett, hogy a Truva dombján álló romok rejtik a hős eposzban megénekelt történelmi helyszínt, az ott felállított falóban megörökíthetjük magunkat.

 Ha romvárosokról beszélünk, a legértékesebb leleteket Ephezus és Pergamon őrzi. Szerencsére rengeteg igen jó állapotban megmaradt emlék tanúskodik az ókori társadalmi élet különböző színtereiről.

A magyar vonatkozású látnivalók között ki kell emelni Rodostót (Tekirdag). Az Isztambultól 80 km-re található város adott otthont 1720-tól  haláláig II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek. Meglátogathatjuk a fejedelem egykori lakóházát és a Rákóczi Múzeumot, melyek a magyar állam tulajdonát képezik.

Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország üdülőhelyek

Kirándulási lehetõségek a Török Riviérán

Alanya
Vízi vidámpark, Dimcay Piknik, Hárem éjszakák, Jeep - Safari, Kappadókia, Manavgat - hajókirándulás, Perge, Aspendos, Kalóz-kirándulás, Városnézés

Side

Alanya, Antalya, Antalya by night, Kappadókia, Vízi vidámpark, 1001 Éjszaka, Jeep - Safari, Manavgat-hajókirándulás, Perge, Aspendos, Rafting

Kemer

Hétköznapok a Tauruson, Antalya, Pamukkale, Myra - Kekova, Olympos, Phaselis, Termesos, Yacht - kirándulás

Belek
Hétköznapok a la Turca, Antalya, Kappadókia, Manavgat-hajókirándulás, Myra-Kekova, Pamukkale, Perge-Aspendos

Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország úti célok

Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Hotel Kahya 3*

Hotel Kahya 3*

Alanya
Ár:
  133 701
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
2008. Nyarán töltöttünk 10 napot a szállodában, 9 éves fiammal. Gyönyörű helyen van!!!!!-játszótér,szökőkutak,p ark,gondozott part,panoráma az erődre ami csodás-a törökök nagyon kedvesek, az animációs csapat szórakoztató(Antonio), a szoba tiszta-minden nap takarítják. A svédasztala jó, kategóriájának megfelelő. A medencéje nagyon jó, a csúszdákat élveztük. A szállodához minden közel van! Ajánlom a nyüzsgő életet kedvelőknek.
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
5pont - 2 értékelés
Silence Beach Resort Hotel 5*

Silence Beach Resort Hotel 5*

Side
Ár:
  178 687
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Kiváló volt minden

Nem tetszik:
rövid volt a 8 nap:)

Egyéb:
5pont - 1 értékelés
Sherwood Breezes Resort Hotel 5*

Sherwood Breezes Resort Hotel 5*

Antalya
Ár:
  255 270
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
A repülőtértől kb.:15 percre található a hotel. Szép, modern stílusú épület, a kert is rendezett sok növénnyel. A kétágyas szobák kb.:25 nm-esek, minden emeleten 17-35-ös számozásig gyönyörű panorámával.A szekrények kicsik. A többi szoba nem a tengerre néz hanem a szomszédos szállókra ill. az útra. Aki ide kap szobát nem túl jó kilátásban gyönyörködhet.A medencék tiszták szépek babáknak, nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek is kiválóak.Az étkezések büfé-rendszerben működnek. Bőséges a választék és remekül főznek. Bátran lehet mindent enni viszont a csapvizet kerülni kell.Ebbe a szállodába nagyon kevés magyar jár ezért nincs is magyar animáció csak angol, német és orosz. Egyébként a gyerekprogramok jók.A parton mindenféle vizisport megtalálható.Aki pici babával megy, a hotel 150m-es körzetében mindenféle itthon is kapható babafelszerelést (bébiétel, pelenka, törlőkendő stb.)megtalál. Szerintem aki ide utazik nem fog csalódni.
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország beszámolók

12708 megtekintés - nincs értékelés
Alanya Hotel Balik

Alanya Hotel Balik

Balik Hotel 3*, Alanya, Alanya, Törökország, Törökország, Török Riviéra, Anatólia, Török Riviéra, Anatólia
Címke:

Én is nagyon jól éreztem magam Alanyában, a vendégszeretet és a tisztaság kiváló. A város főleg éjszaka nyüzsög, mikor a hőmérséklet lecsökken 25 fokra. Az öbölben nagyon nagy hullámok voltak, de mindenhol kedves emberek és tisztaság volt.Az ételekkel nem árt vigyázni, néhány dolog elég fűszeres, de alapjában véve nem volt probléma az élelmiszerekkel sem.A hajókirándulás is nagyon élvezetes, végigmegy a Manavgat folyón, többször kiköt, lehet fürdeni a 20 fokos vízben. Majd a tenger és [...]
A teljes bejegyzés

Török Riviéra- Alanya

International Hotel 3*, Alanya, Törökország, Török Riviéra, Anatólia
Címke:

Üdvözlöm az Olvasót !2009.07.28-án jöttünk haza a Törökországi nyaralásból.Mi Last Minuta fizettünk be erre az útra. Indulás előtt 1 hónappal voltam bent a debreceni Start Utazási Irodában. A hölgyek kedvesek, segítőkészek voltak. Felírták a telefonszámunkat, és amikor megjöttek a központból az akciós útak felhívtak. Bementünk, 3 nappal indulás előtt, és be is fizettük magunkat, kb 40 %-kal olcsóbban, mint a katalógus ár. Debrecenből indult a repcsi, és Antalya városában szálltunk [...]
A teljes bejegyzés

6104 megtekintés - nincs értékelés
Lenyűgöző élmény    10 pont

Lenyűgöző élmény 10 pont

Venezia Palace de Luxe Resort Hotel 5*, Antalya, Törökország, Török Riviéra, Anatólia
Címke:

Mi a Neckermann utazási irodával mentünk október közepén. Minden a legnagyobb rendben ment. A szálloda Lara tengerparti szállodasorán van,több stílusos exclusív szálloda között. A velencei Szent Márk tér hangulatát, feelingjét idézi neogótikus épületeivel. Elbűvölő,ápolt trópusi kertjének végében van a tengerpart, mely októberben is 27C fok volt. A hall és a szobák a reneszánszkort idéző bútorzattal berendezettek, igazi pompát érzékeltetnek, Tágas erkély, légkondicionálás, minibár és [...]
A teljes bejegyzés

Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország utazási magazin

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere!

Európaszerte évtizedek óta kínálják az utazási irodák és a szállodásk utazási csomagjaikat all inclusive ellátással, Magyarországon csak az utóbbi időszakban vált széleskörben hozzáférhető ez a szolgáltatás.Az all inclusive ellátási forma azt jelenti, hogy a szálás árába beletartozik a napi legalább hásomszori étkezés - sok helyen ez egész nap folyamatos terített asztalt jelent - valamint a helyi alkoholos és üdítő italokat korlátozás nélkül. Jellemzően a magassabb kategóriájú - négy és ötcsillagos - szállodák üdülőprogramjai rendelhetőek meg all inclusive ellátással.Az all inclusive ellátás alapvetően az üdülőprogramok része, ahol az utas ideje túlnyomó részét  a szálloda közelében tölti. Mint ilyenek az all inclusive ellátás egyben jelenti azt is, hogy magyabb díj fejében, magasabb szintű szolgáltatást nyújt a szálláshely igényesebb, vagy akár speciális igényekkel érkező vendégeik számára.Vannak azonban olyan estek is, amikor az all inclusive ellátás [...]

A titokzatos Nemrut Dagh

A Torosz-hegység egyik legmagasabb csúcsát koronázva keleten, magasodik Nemrut Dagh, I. Antiokhosz síremléke, melyet a késő hellenisztikus király saját magának építtetett, hogy nagyságára örökké emlékezzenek majd. A többi, Törökországban található műemlékhez képest Nemrut Dagh-ot viszonylag későn fedezték fel, de lélegzetelállító szobor maradványai, így is sok látogatót vonzanak.   Karl Sester, a diyarbakiri útépítő munkák német mérnöke 1881-ben bukkant rá a lehullott kőfejek borította helyszínre, melyet asszír eredetűnek vélt. Egy évvel később Otto Puchstein régésszel visszatért Nemrut Dagh-ra, ahol újabb szobrokat és reliefeket fedeztek fel amelyek a sírhalom keleti és nyugati teraszát díszítették. Puchstein a szobortalapzatok hátán található görög feliratból rájött, hogy a műemlék nem asszír, hanem hellenisztikus kori.   De mégis mi volt ez a rejtélyes építmény, amire Sester bukkant? Templom, síremlék, az istenek előtti hódolat jele? Egy megalomán kis király [...]

A világ egyik legérdekesebb elhagyatott városa – Ani

Mai világunkban szinte minden ami szokatlan, felér egy világcsodával. Így vannak ezzel az elhagyatott városok is, melyek sötéten és üresen tátongó ablakaikkal, félig lerombolt falaikkal hívogatják a kalandvágyókat. Valaha több százezren laktak ezeken a helyeken, aztán egy szempillantás alatt kiürültek és most szellemvárosokként várják, hogy valaki rájuk találjon.Így járt Ani, „az ezer és egy templom városa” mely egykoron a középkori örmény királyság fővárosa volt; a terület anno elfoglalta Örményország és Kelet-Törökország nagy részét. A több mint 1600 éve alapított Ani sok kereskedelmi útvonal középpontja volt és nagyon sok vallási épület kapott itt helyet. A paloták és egyéb épületek technikailag és művészetileg is a legfejlettebbek és legszebbek közé tartoztak az akkori világban. A város népessége 100 000 – 200 000 főt számlált a 11. században, mellyel Konstantinápoly, Bagdad és Damaszkusz riválisává vált. Az elkövetkező századokban a várost és a régiót több [...]

Bodrum, kultura és lüktető éjszakai élet

Mit érdemes megnézni Bodrumban?Feltehetően már leszálláskor a levegőben magával ragadja a látogatókat a keresztes lovagok középkorból fennmaradt hatalmas erődje, amely a város széles öblét két részre osztja. A több, mint 100évig tartó ásatási munkálatoknak köszönheten Ephesos antik városa mára a világ legnagyobb szabadtéri múzeumává vált. Ismerkedjen meg egy hajókirándulás keretében Bodrum varázslatosan tiszta öbleivel, valamint merüljön el a város nyüzsgő forgatagában, legyen az nappal vagy éjszaka. Bodrumot örökre a szívébe fogja zárni.Tudta, hogy…- a Szent Péter erőd számos építőköve egy másik világcsodából, a Halikarnasszoszi Mauzóleumból származik?- Ephesus régészeti lelőhelye Törökország legjobb állapotban megmaradt ókori emléke?- Mausolos perzsa király halála után özvegye, II. Artemisia síremlékként építette az ókori világ 7 csodája közé tartozó Mauzóleumot?- ma Bodrum a művészek, az éjszakai életet kedvelők és a nyaralni vágyók kedvelt tengerparti célpontja? [...]

Előkészületek a 2014-es téli olimpiára

Törökország több mint négymilliárd dollárt tervez befektetni Oroszország Krasznodar régiójában, ahol a 2014-es téli olimpiai játékokat rendezik – közölte a török–orosz üzleti tanács elnöke.Turut Gur szerint 2007 végére a török tõkebefektetések értéke e régióban eléri az egymilliárd dollárt. A befektetések jelentõs része az építõiparba irányul – tette hozzá Jevgenyij Muravjev, Krasznodar helyettes kormányzója. RIA Novosztyi. (VG.hu) [...]

Gyros, a világhódító szendvics

A görög, török, tunéziai, egyiptomi, jordániai nyaralások bárhol megtalálható kedvenc gyors ebédje, a gyros, döner vagy shawarma szendvics furcsa módon nem is olyan régen kezdte meg hódítását, és népszerűségéhez egy távoli kitérőre is szükség volt.A gyros története a 19. században Törökországban kitalált döner kebabra vezethető vissza. (A gyros és a döner is egyaránt forgatást, forgást jelet.) Az alapötletet az adta, hogy megoldják jelentősebb mennyiségű hús folyamatos, szabályozható sütését, minél kevesebb munkával. A megoldás ismert, a pácolt húst függőleges nyársra húzták, és mindig csak a külső, más megsült részt vágták le róla.A találmány Törökoszágban szinte el is felejtődött, és Görögországban is alig-alig használták, a míg a 60-as években New Yorkban egy fiatal üzletember (aki addig autó kereskedéssel foglalkozott) fel nem figyelt egy kis görög étterem kínálatában a gyrosra és egy jelentős vállalkozást, a Kronos Foods nevű céget alapította a szendvics népszerűsítésére, [...]

Hogyan adjunk borravalót Törökországban?

Törökország talán a világ egyik legtarkább látképével rendelkezik: csatahelyek, lerombolt várak és a legnagyobb uralkodók palotái váltják egymást. Ezen a földön vágta el Nagy Sándor a gordiuszi csomót, itt harcolt Akhilleusz a trójaiak ellen Homérosz Iliászában, és itt vívta az az Oszmán Birodalom a csatáit, amelyek átformálták Európa térképét később. A török konyha nem véletlenül tartozik a világ legjobb konyhái közé, a legjobb, ha lerakjuk az étlapot és választunk valamit, amit az étteremben ajánlanak vagy megkóstoljuk a híres mezét, és annyit eszünk, hogy a végén meg sem tudunk majd mozdulni. A borravaló mindig kényes kérdés, így jó tudni, hogy az adott országban milyen szokások vannak, mielőtt odautazunk. Törökországban, az olcsóbb éttermekben elég, ha a fennmaradó aprót odaadjuk. Máshol a számla 10- 15% az optimális. A drágább éttermekben automatikusan a számlához írhatnak egy 10- 15%-os szervízdíjat, ám az nem feltétlenül a személyzeté, szóval ha biztosra szeretnénk menni, [...]

Isztambul szimbóluma: a Hagia Sophia

A török tengerpart csodáit ma már senkinek sem kell bemutatni. Kevesen tudják azonban, hogy Törökországban nemcsak a nyár ígér különleges élményeket, hanem az év minden szakában találhatunk csodálatosan szép látnivalókat. A Boszporusz partján fekvő Isztambult például nem szabad úgy elhagyni, hogy ne fedeztük volna fel a bizánci építészet remekét, a Hagia Sophiát.Az isteni bölcsesség temploma, a Hagia Sophia a világ egyik legkülönlegesebb építménye. A hajdani bizánci, ortodox bazilika, Isztambul szívében pompázik. Felépítése óta jó néhányszor hevert már romokban, míg a Keletrómai Birodalom újbóli virágzásának idején, 537-ben elnyerte jelenlegi, lélegzetelállító formáját. Újjáépítését követően a Hagia Sophia több mint ezer évig volt a Konstantinápolyi Patriarchátus székhelye, sőt az uralkodókat is itt koronázták. A templom ötvözi a bizánci korban ismert szinte összes építészeti megoldást, amelyekből különleges szépségű, a végletekig tökéletesített egységet kovácsol. A páratlan [...]

Kappadókia

Kappadókia minden bizonnyal Európa egyik legvarázslatosabb és legmisztikusabb tája. Mondhatjuk mindezt annak ellenére, hogy Anatóliában, Törökország közepén, földrajzilag nem Európa területén van, kulturális kötelékei mégis szorosan az öreg kontinenshez kötik.   Kappadókia az idők kezdetétől lakott, a vándorló népek számára Kis-Ázsia volt a híd a kelet és nyugat között, szinte mindenki itt vonult át új lakhelyet keresve, hódításai vagy kereskedelme során. Kappadókia puha tufa közete és kiváló éghajlata pedig ideális környezetet nyújtott a letelepedésre.    Kappadókia felszínét a szél, az eső és a folyók eróziója alakította ki a fehér-rózsaszín vastag, puha vulkáni tufából és felette elhelyezkedő kemény bazaltból meredek, hullámos falú, megközelíthetetlen völgyeket, 10-15 emeletes kőoszlopokat (tündér kéményeket), kunyhószerű kúpokat hagyva maga után.    A völgyek falába legalább háromezer éve vájnak barlangokat, lakásokat, néhol egész városokat a vidék [...]

Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország

Mint minden évben az előfoglalási időszak végén, az idén is készítettünk egy gyors áttekintőt az éppen aktuális legnépszerűbb nyaralási úti célokról. A jelen kis kimutatás alapját a Start Utazásnál az év eleje óta a nyári főszezonra megkötött 1500 utazási szerződés adataiból adták, a sorrend megállapításában az utasok számát vettük figyelembe.5. helyezett: Tunézia A TOP 5 utolsó három helyén tulajdonképpen holtverseny alakult ki, Tunézia, Horvátország és Bulgária tulajdonképpen holtversenyben áll a harmadik helyen, egymástól alig 1% távolságra.Tunézia az egyik örök sláger a családi nyaralás helyszínének kiválasztásában. Mostani pozíciója egy enyhe visszaesés a korábbi fontosságához képest, tavaly ilyenkor a családok 12%-a választotta Tunéziát a nyaraláshoz, a mostani 10%-kal szemben. Az akkori részesedés a stabil 3. helyezésre volt elég.4. helyezett: Horvátország Horvátország helyzete egy kicsit eltér a ranglista többi szereplőjétől, mivel a Start Utazáson a [...]

Rafting

A legelterjedtebb vadvízi sportok egyike, mivel egyben a legbiztonságosabbnak is számít. A rafting-csónakokon általában nagyobb 4-12 személyes nagyobb gumicsónakokat értünk, habár a raftingozás szó ma Magyarországon a vadvízi evezõs sportok gyûjtõnevévé is vált. A raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülõktõl, ezért különösen alkalmas team building (csoportépítés) jellegû programok szervezésére.A másik speciális tulajdonság, hogy a nagyobb biztonság miatt jól használható családi jellegû túrákra (family rafting) is. Ezeket a csónakokat általában egy ember irányítja, aki leghátul ül. A hatékony elõrejutás legfontosabb elõfeltétele, hogy a raft két oldala egyszerre evezzen, vagyis összhang legyen. Ha valaki elõször van vadvízen leginkább a raft-ban való túrázáson keresztül érdemes ráérezni a vadvízi sportok ízére. [...]

Ramadan, a muszlim világ szent hónapja

A ramadán megtisztulás hónapja, böjt az iszlám számára dícséretes cselekedet. Böjtölni mindig lehet, de a ramadán az a hónap, amikor a böjt kötelezõ. Az iszlám országok lakói a böjti hónapot imádkozással és a korán tanulmányozásával töltik, a nap világos óráiban tartózkodnak az evéstõl, ivástól és a dohányzástól, s a nemi élettõl. A ramadán alatt a az utazás a muszlim országokba talán egy kicsit még érdekesebb, egzotikusabb. A mindennapok látszólag nem változnak, az üzletek, múzeumok, bazárok továbbra is nyitva vannak, a közlekedés is csak annyiban változik, hogy az amúgy hitüket nem túl lelkesen gyakorló buszsofõrök esetleg betartják napi ötszöri imádkozási kötelezettségüket, valamint esténként a nap lenyugodtával hatalmas tömeg kel útra, hogy éjszakába nyúlóan bepótoljon mindent, amit a nap során kihagyni kényszerült. [...]

Tengerparti török gyönyör

Lehetne cifrázni, hiszen a világ számtalan különleges és csodálatos helyszínt ígér az utazóknak, ám a szakma és az nyaralni igyekvők egyértelmű véleménye szerint az idei nyár egyik slágere továbbra is a közelségével, minőségével és kiegyensúlyozott ár-érték arányával hódító török tengerpart. Az egykor fellengzősnek hangzó Török Riviéra megnevezés, a tudatos szállodafejlesztéseknek köszönhetően, mára összeforrott a török tengerpart legnépszerűbb szakaszával, ahol a nyaralni vágyók tömegei számára a turizmusorientált tengerparti városok a legfelkapottabb célpontok: honfitársaink körében Antalya, Alanya és Bodrum a legkeresettebbek. Mindegyikben minőségi tengerparti szállodák, homokos tengerpart várja a vendéget, kifejezetten kényeztetve a kisgyermekekkel, nagycsaláddal utazókat. Nyugatabbra haladva, Marmaris vidékén már jellemzően köves, hamar mélyülő tengerpartot találunk.A Török Riviérán gyakorlatilag csak négy-öt csillagos, rengeteg medencével, csúszdával ellátott, vízi és [...]

Továbbra is népszerű úticél Törökország

A 2006. évi mérséklõdést követõen a 2007-es év elsõ hat hónapjában a török statisztikai adatok szerint 8,4 millió turista érkezett Törökországba az Európai Unióból, 13,44 százalékkal több mint 2006 elsõ hat hónapjában.A legtöbben, 1,7 millióan Németországban választották úticélul a Boszporusz két oldalán fekvõ államot. Jelentõsen megugrott a Kelet-Európából érkezõk aránya is: Csehországból 42, Szlovákiából 52, Lengyelországból 37 százalékkal érkeztek többen, mint egy évvel korábban. Magyarországról 2007. január és június között mintegy 29 ezer turista érkezett Törökországba. Ez több, mint a 2005 azonos idõszakában mért eredmény (26 ezer), de 3,74 százalékkal kevesebb mint a tavalyi (közel 30 ezer). A Magyarországért is felelõs bécsi török idegenforgalmi képviselet szakembereinek véleménye szerint ennek elsõdleges oka a reálkeresetek csökkenése, illetve az életszínvonal romlására vonatkozó elõrejelzések [...]

Törökország - TOP10 úti cél

Egy gyors keresését végezve a 10 legjobb törökországi úti célra, nevezetességre, látnivalóra rengeteg javalatot találunk. Az általunk átnézett 10 különböző TOP10-es listán legalább 30 célpont szerepel, ami valószínűleg nem csak az ízlések különbözőségéről, hanem Törökország hihetetlen gazdagságáról szól. Legyen itt néhány a legtöbbet emlegetetek közül: - A Kék Mecset, a Hagia Sofia, Topkapi palota és a Bazilika ciszterna Isztambulban; - Ephesos, azon belül is Celsus könyvtárának homlokzata; - A bodrumi erőd; - A Nimrut-hegy Húsvét-szigetekihez hasonlatos hatalmas kőfejei; - Kappadókia szikla formációival, kora keresztény templomaival és földalatti városaival; - Az Aspendosi görög színház; - A vadregényes Sümela kolostor; - Pamukkale drámai fehér mészkő teraszai; - A fantasztikus hófehér márvány kavicsos öböl Ölüdenizben; -  Antalya. [...]

Időjárás

Törökország időjárás:

 Törökországban, a területi nagyságának megfelelően különböző időjárási és klimatikus viszonyokkal találkozhatunk. Ezek régiónként változóak.Az európai részre kontinentális jellegű időjárás jellemző, csapadékos, barátságtalan ősszel, időnként havas téllel. A nyár meglehetősen meleg, így az Isztambuli városlátogatáshoz a tavasz a legideálisabb évszak.

 Az Égei- tenger és a Földközi-tenger partvidéke mediterrán éghajlatú, enyhe téllel, kellemes meleg nyárral, de Anatyától délre egyre nagyobb a nyári hőség, melyhez a partszakasz középső részén magas páratartalom is párosul. A Szíriával határos délkeleti rész már-már elviselhetetlenül forró a nyári időszakban. Törökország, legcsapadékosabb vidéke a Fekete-tenger partvidéke, itt gyakran kell számítani esőre.

 Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország adatlap

Idõeltolódás: +1 óra, de márc. 27-tol szept. 24-ig +2 óra a amagyarországi idõszámításhoz képest

Terület: 780 580 km2

Népesség:
65 millió fõ

Népcsoportok:
török (80%), kurd (19%), arab (1%)

Országhívószám:
90

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Államforma:
köztársaság

Hivatalos nyelv:
török

Beszélt idegen nyelvek: kurd, arab, örmény, görög

Vallások:
szunnita muszlim (92%), síita muszlim

Hivatalos pénz:
1 török líra = 100 kurus Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Törökország leírás

Posta, telefon
A postahivatalok PTT jelzéssel (sárga mezõben fekete betûkkel) vannak ellátva. A fõhivatalok hétfõtõl szombatig 08.00 - 24.00, vasárnap 09.00 - 18.00 óra között, a kisebbek általában hétfõtõl péntekig 8.30 - 12.30 és 13.00 - 17.30 között tartanak nyitva. Nyilvános fülkébõl csak telefonkártyával lehet telefonálni, amely minden postahivatalban kapható.

Magyarország hívószáma Törökországból: 0036
Törökország hívószáma Magyarországról: 0090

Közlekedés
A nagyobb települések között kedvezõ díjszabású autóbuszok közlekednek, amelyek a települések szélén lévõ buszpályaudvarokról indulnak. Itt vásárolhatók meg a menetjegyek is. Rövidebb szakaszokon gyûjtõtaxikkal (dolmus) vagy taxikkal lehet utazni.

A dolmus útiköltsége nem magas, a sofõrnél kell fizetni, de az induláskor célszerû az árban megegyezni. A taxisok taxaméter alapján állapítják meg a viteldíjat, de hosszabb út esetén javasoljuk, hogy indulás elõtt állapodjon meg az árban. Amennyiben kismotort vagy autót kíván bérelni, ne felejtse itthon nemzetközi jogosítványát és feltétlenül kössön teljes körû casco biztosítást.

Nyitva tartás
Az üzletek hétköznap 9.00 - 19.00 óra között tartanak nyitva, az üdülõhelyeken azonban este és hétvégén is lehet vásárolni. A nyaralóhelyeken angol vagy német nyelvû újságok is kaphatók, amelyek rendszerint csak másnap érkeznek.

Beutazási szabályok
Magyar állampolgár megfelelõ anyagi fedezettel, az utazás napján még legalább 6 hónapig érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be Törökországba.

2014. februárjától magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Törökországba. Kérjük azokat az utasainkat, akik nem magyar állampolgárok, érdeklõdjenek a nagykövetségen a rájuk vonatkozó szabályokról. A beutazási szabályok be nem tartásáért és az abból eredõ költségekért nem vállalunk felelõsséget.

Beviteli szabályok
Bármilyen valuta korlátozás nélkül bevihetõ Törökországba, de javasoljuk, hogy ha nagyobb összegû készpénzt visz magával, tegyen írásban nyilatkozatot. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetõk (ide tartozik pl. 200 db cigaretta, 50 db szivar, 250 gramm dohány, 1 liter alkohol). A késõbbi félreértéseket elkerülendõ kérjük, hogy értéktárgyait beviteli nyilatkozatban rögzítse.

Ezerarcú világ
Törökország az ókori Kis- Ázsia területén fekvõ 780.000 km2 nagyságú ország. Államformája köztársaság. Délnyugat-Ázsia, a Fekete-tenger határán fekszik, Bulgária és Grúzia között, valamint az Égei-tenger és a Földközi-tenger határán, Görögország és Szíria között. Az ország jellegzetessége, hogy három oldalról tenger határolja, ill. az ország nagy része 1.000 m magasságban fekszik. Az ország keleti tájai sokkal rejtettebb, titokzatosabb világot õriznek, mint a nyugati vidékek. Egykori királyságok és fejlett civilizációk földjén kalandozunk, ott, ahol a Biblia világa elevenedik meg elõttünk. Hófödte hegycsúcsok, kietlen sziklaszirtek, napszítta, végeláthatatlan és kopár felföldek, hatalmas vulkánok, buja, zöld erdõk és a valószínûtlenül gyönyörû Fekete-tenger. Kelet-Törökország a kaland földje. Már-már a senki földjeként hat ez az ezerarcú és örökké forrongó vidék.

Itt már igazi ázsiai a hangulat. A Kelet varázsa és a határtalan vendégszeretetõ emberek várják errefelé az utazót.

Anatólia, 400 fekvõ teve otthona, lenyakazott istenek lakhelye
Utazni Törökországban jó. Erre már Nagy Sándor is rájött, és szerencsére az elmúlt két és félezer évben az utak is valamennyit javultak. Hellyel-közzel maradt még kívánnivaló, de pihenõt, jó falatot, hideg joghurtot vagy sört mindenütt találni Anatóliában.

Látnivalók:

Isztanbul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának központja volt. 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat. A leghíresebb épület a Topkapi palota, amely a XV. és a XIX. század között a szultánok lakóhelyéül szolgált. A számos épület közül kiemelkedik az egykori hárem és a birodalmi kincstár, amely tömve van arany, ezüst és gyémánt ékszerekkel. A Hagia Sophia székesegyház 548-ban épült. Egy része sajnos már elpusztult, de számos része jó állapotban maradt fenn az utókor számára. Leghíresebb épülete a Kék Mecset. Nem szabad kihagyni a Bazár megtekintését sem. Azon kívül, hogy a török kultúra fontos részét képezi, nagyon kedvező áron tudunk itt vásárolni.

Az ország fővárosa Ankara. A város fejlődése 1920-tól gyorsult fel, amikor ideköltöztették a kormányhivatalokat. A leghíresebb turistalátványosságok a bizánci fellegvár, a Hisar, az Anatóliai Civilizáció Múzeuma és az Atatürk Mauzóleum. A város római kori negyedében ókori emlékeket találunk.

Törökország több száz ókori települése közül Ephesus maradt meg a legjobb állapotban. Az ókori romok között sétálgatva megtekinthetjük a Hadrian templomot és az Árkádiai utat. A templom az akkori kor fejlettségét mutatja. Csodálatos szökőkutak, medencék és könyvtárak díszítik.

Bodrum az Égei-tenger partvidékének legszebb városa. Pálmasorok szegélyezte sétányok, gyönyörű villák és remek szórakozóhelyek csalogatják ide az embereket. A tengerparton mindenféle vízi sportot kipróbálhatunk.

Antalya a Földközi-tenger partvidékének legfontosabb városa. A közelben számos ókori emlék is várja a turistákat.

Gasztronómia
Az ország tájai, városai a szemünket kényeztetik el, az ételei pedig a gyomrunkat. Törökország nemzeti eledele a shish kebab (grillezett bárányhús). A bárány mellett kedveltek még a halból készült ételek is, bár ezek meglehetősen drágák. A desszertek nagyon finomak, bár egy kicsit túl édesek. Általában gyümölcsből, mézből és dióból készítik ezeket. Sört mindenütt lehet kapni és nagyon finomak és olcsók a helyi borok is. A raki (ánizsos brandy) meglepően finom, viszont nagyon gyorsan fejünkbe száll.

Ünnepek, rendezvények
Mindössze két hivatalos vallási ünnepet tartanak: a Seker Bayramit, amely a Ramadán végét jelzi és a Kurban Bayramit. A leghíresebb rendezvények közé tartozik a január közepén Selcukban tartott Teveverseny. Sokan látogatják a szeptember végén megrendezésre kerülő Görögdinnye Fesztivált, Diyarbakirban. A művészeti események közül kiemelkedik a júliusi Nemzetközi Isztambuli Művészeti Fesztivál és a bursai Folklór és Zenei Fesztivál.

Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Vízum, követség

Ankara Nagykövetség
Cím: Sancak Mahallesi, Kossuth Lajos (Kahire) Caddesi 2.
Yildiz, Cankaya, Ankara
Előhívó: (90)(312)
Telefon: 442-2273
Ügyelet: 442-2273
Fax: 441-5049

Istanbul Főkonzulátus
Cím: Prof.Dr. Müfide Küley sok.  No.35.
Tesvikiye - Istanbul
Előhívó: (90)(212)
Telefon: 225-55-19, 225-55-01, 234-37-37
Ügyelet: 234-3737
Fax: 296-8248

Beutazási szabályok
Magyar állampolgár megfelelõ anyagi fedezettel, az utazás napján még legalább 6 hónapig érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be Törökországba. Magyar állampolgárok a török határállomásokon szerezhetik be a vízumot. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vízumokat kiadó ablak még az útlevél ellenõrzés elõtt található, elõször tehát a vízumot kell beszereznie. A helyben kiállított vízum ára a katalógus nyomtatásának idõpontjában (2002. szeptember) 20,- USD. Javasoljuk, hogy pontos összeget készítsen elõ. Azok, akik a vízum érvényességének idején (30 nap) többször utaznak Törökországba, feltétlenül ügyeljenek arra, hogy az utolsó kiutazás napján a vízum és az útlevél még érvényes legyen, mert a turista vízummal belépõ külföldi állampolgárok a vízumban meghatározott tartózkodási idõt nem léphetik túl. Kérésre minden beutazónak igazolni kell, hogy el fogja hagyni Törökországot (visszaútra vagy továbbutazásra szóló repülõjegy). Kérjük azokat az utasainkat, akik nem magyar állampolgárok, érdeklõdjenek a nagykövetségen a rájuk vonatkozó szabályokról. A beutazási szabályok be nem tartásáért és az abból eredõ költségekért nem vállalunk felelõsséget.

Beviteli szabályok
Bármilyen valuta korlátozás nélkül bevihetõ Törökországba, de javasoljuk, hogy ha nagyobb összegû készpénzt visz magával, tegyen írásban nyilatkozatot. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetõk (ide tartozik pl. 200 db cigaretta, 50 db szivar, 250 gramm dohány, 1 liter alkohol). A késõbbi félreértéseket elkerülendõ kérjük, hogy értéktárgyait beviteli nyilatkozatban rögzítse

Posta, telefon
A postahivatalok PTT jelzéssel (sárga mezõben fekete betûkkel) vannak ellátva. A fõhivatalok hétfõtõl szombatig 08.00 - 24.00, vasárnap 09.00 - 18.00 óra között, a kisebbek általában hétfõtõl péntekig 8.30 - 12.30 és 13.00 - 17.30 között tartanak nyitva. Nyilvános fülkébõl csak telefonkártyával lehet telefonálni, amely minden postahivatalban kapható.
Magyarország hívószáma Törökországból: 0036
Törökország hívószáma Magyarországról: 0090

Közlekedés
A nagyobb települések között kedvezõ díjszabású autóbuszok közlekednek, amelyek a települések szélén lévõ buszpályaudvarokról indulnak. Itt vásárolhatók meg a menetjegyek is. Rövidebb szakaszokon gyûjtõtaxikkal (dolmus) vagy taxikkal lehet utazni.
A dolmus útiköltsége nem magas, a sofõrnél kell fizetni, de az induláskor célszerû az árban megegyezni. A taxisok taxaméter alapján állapítják meg a viteldíjat, de hosszabb út esetén javasoljuk, hogy indulás elõtt állapodjon meg az árban. Amennyiben kismotort vagy autót kíván bérelni, ne felejtse itthon nemzetközi jogosítványát és feltétlenül kössön teljes körû casco biztosítást.

Nyitva tartás
Az üzletek hétköznap 9.00 - 19.00 óra között tartanak nyitva, az üdülõhelyeken azonban este és hétvégén is lehet vásárolni. A nyaralóhelyeken angol vagy német nyelvû újságok is kaphatók, amelyek rendszerint csak másnap érkeznek.

 

Törökországi nyaralás, körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.