Zanzibár nyaralás

A Zanzibári nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Zanzibári nyaralás, a Zanzibári nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 21 utazás közül választhat.

Zanzibári nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Jambo! Azaz jó reggelt, jó napot, jó estét, szia! Ez a köszönés napszaktól, nemtől, életkortól függetlenül. A szuahéli nyelvből, ha mást nem is, ezt az egy szót biztosan megtanulja, ha Zanzibárra látogat!

Zanzibár utazás TOP 10

Zanzibár úti célok

Az összes Zanzibár nyaralás »

Az összes Zanzibár nyaralás »

Zanzibár ismertető

Tengerparti üdülés Tanzánia mesébe illő „fűszerszigetén” - Zanzibár

A Kenya és Mozambik között elterülő – az egyik legkiterjedtebb területtel és a világ leggazdagabb állatvilágával büszkélkedő – kelet-afrikai ország, mindenekelőtt számtalan különleges természeti tájegysége, síksága, gazdag élővilággal megáldott tava, a végtelennek tűnő horizontból hirtelen kimagasodó hegyei, valamint a mesébe illő Zanzibár szigetének egzotikus tengerparti szakaszai révén közkedvelt a területet sok esetben körutazás céljából is felkereső tanzániai nyaralók körében. Kétségtelen tehát, hogy Tanzánia nem pusztán szárazföldi területeinek gazdag állatvilágával, hanem a hófehér homokos Zanzibár szigetének egzotikus világával is csábítja az év minden időszakában ide látogató nyaralókat. A tanzániai nyaralást tervezők egy része éppen ezért a Zanzibár tengerpartján eltöltött üdülést egyes esetekben a szafari meglátogatásával is kombinálja. Az ilyen körutazások részeként egyszerre nyílik lehetőség az Afrika belső területein elhelyezkedő tanzániai nemzeti parkok felkeresésére, illetve a moszkitókban bővelkedő Zanzibár szigetén töltött üdülésre is. Ez a körülmény természetesen nem jelenti azt, hogy önmagában Tanzánia, vagy a mesés természeti csodáiról híres Zanzibár „önmagában” ne tartogathatna a feledhetetlen élményekben gazdag tanzániai nyaralásunkhoz elegendő programlehetőséget.

Ahol a vanília, szerecsendió és szegfűszeg illata csábítja a nyaralókat…
Zanzibárról dióhájban
A tulajdonképpeni Zanzibár, amelyet az UNESCO nem is oly régen a Világörökség részévé nyilvánított lényegében két fő, – Unguja (Zanzibár) és Pemba – valamint több kisebb szigetből áll, de az útikönyvekben „fűszer szigetekként” is szokták emlegetni. A sziget az Indiai-óceán ölelésében található alig negyven kilométerre a tanzániai tengerparttól. A valóságos strandparadicsomnak minősülő Zanzibár gyönyörű aprószemcsés fehér homokos tengerpartjaival, métereken keresztül átlátszó türkizkék színű tengervizével – legyen szó nászútról vagy csoportos nyaralásról – korosztálytól függetlenül kínál felhőtlenül boldog nyaralást. Zanzibár az az indiai-óceáni sziget, ahol a tengeri fürdőzés mellett egyéb élményekben is részünk lehet, akár búvárkodásról, városlátogatásról vagy egyéb fakultatív programokról van szó. A sziget nagyjából másfél millió lakója főképp fűszertermelésből és turizmusból él, így nem túlzás azt állítanunk, hogy a „fűszerszigetként” is elhíresült Zanzibár valóságosan a vanília, szerecsendió és szegfűszeg illatával csábítja az ide látogató nyaralókat. A középkori időkig visszanyúló történelmének tanúsága szerint Zanzibárt a kereskedelem lendítette fel, hiszen itt léptek érintkezésbe a Perzsa-öböl menti államok a dél-és kelet-afrikai törzsekkel kicserélve értékes áruikat. A szigeten a kora-újkorban virágzó rabszolga-kereskedelem is folyt, hiszen itt volt fellehető a korszak egyik legnagyobb rabszolga és elefántcsont kereskedő központja. A földrajzi felfedezések utáni portugál, majd angol befolyás alá kerülő Zanzibár a huszadik század közepén csatlakozott Tanganyikához, és a két terület közösen alapította meg Tanzánia államszövetségét. A sziget manapság nagyon megbízható politikai és közbiztonsági tulajdonságokkal rendelkezik, amely az 1990-es évektől lehetővé tette a turizmus gyors fellendülését, szállodák egész sorát hozva létre a mesés fehér homokos tengerparton.

A földrajzilag sokrétű Tanzánia és összetett éghajlata…
Zanzibár szigetének és Tanzánia szárazföldi területeinek klimatikus viszonyai 
Tanzánia meglehetősen „sokarcú” földrajzi adottságai igen változatos és összetett éghajlati körülményekkel párosulnak. A Zanzibár szintére jellemző trópusi egyenlítői klímának köszönhetően egész évben magas a hőmérséklet, amelyet csak néha enyhít rövidebb-hosszabb esős időszak. Zanzibárra tervezett nyaralásunkhoz legideálisabb a decembertől márciusig, illetve a júliustól októberig terjedő periódus, hiszen ebben az időszakban Tanzánia „fűszerszigetén” igazi nyári időre számíthatunk, – a napközben általánosan jellemző 25-32 Celsius fokos hőmérséklettel – rengeteg napsütéssel. Zanzibár partjainál természetesen az Indiai-óceán vizének hőmérséklete is kimondottan kellemes a maga 24-26 Celsius fokos átlaghőmérsékletével, ideális viszonyokat teremtve a tengeri fürdőzéshez, úszáshoz és egyéb vízi sportok űzéséhez is. A legtöbb esőre zanzibári nyaralásunk során október közepétől november közepéig számíthatunk, de igen jellemzőek az áprilisban előforduló esős napok is. A hegyvidéki kirándulások és a tanzániai szafarin szervezett barangolás szempontjából leginkább a december-február, illetve a július-szeptember közötti periódus lehet a legideálisabb. A decembertől februárig terjedő időszakban 26-27 Celsius fokos nappali átlaghőmérsékletre számíthatunk, amely a hajnali időszakban sem csökken 15-20 Celsius fok alá. Míg a fennsík egyes részein a trópusi éghajlat igen hűvös éjszakákat eredményez, addig az Indiai-óceán partjainál húzódó tengerparti területeken kifejezetten forró és párás klíma uralkodik, amelyet csupán egyes napszakokban enyhítenek némileg a tengeri fuvallatok.

Zanzibár tengerpartjairól „madártávlatból“
Zanzibár Uroa, Kiwengwa és Zanzibár Nungwi, Kengawa
Zanzibár szigetének partjai mentén érintetlen és természeti szépségét tekintve mesésen csodálatos strandokat találhatunk, ahol egyébiránt nagy valószínűséggel  delfinekkel és egyéb szép tengeri élőlényekkel is találkozhatunk. A sziget keleti részén található az Indiai-óceán által körülölelt leggyönyörűbb tengerparti szakasszal rendelkező Uroa üdülőváros, amelynek partvonalán a legnemesebb fehér korall eredetű finomhomok található. Uroa tengerparti szakasza egyébiránt igen híres arról, hogy apály idején a tenger teljesen visszahúzódik a korallszirtekig, fantasztikus látványt nyújtva az ide érkezőknek. Urorától nem messze található a helyi történelmet megelevenítő Stone Town is. Ugyancsak érdemes felkeresnünk a Zanzibár fővárosából könnyen elérhető – a sziget északi részén elhelyezkedő Nungwi nevű üdülővárosának tengerpartját is, ahol – jóllehet a  tengerpart nem annyira lassan mélyül, mint a keleti és déli partszakaszok és a strandok kőlépcsőkön keresztül közelíthetők meg –  szintén mesébe illő homokos partszakaszt találunk. 

Látnivalók Tanzánia „fűszerszigetén“ – Mji Mkomwe-től a Jozani erdőig.
Óvárosával és régi központjával az eredeti nyelven „Mji Mkomwe” – amelyet az angol útikönyvek „Stone Town“ azaz „Kőváros“ néven említenek – az Unguja szigeten fekvő Zanzibár egyik legkeresettebb idegenforgalmi látványossága. A huszonegyedik század küszöbén is működő kelet-afrikai ősi városban valóságosan megelevenedik a történelem. Hosszú órákat tölthetünk el a híres Csodák Házában, a nép palotájának is nevezett Múzeum Palotában és a nyüzsgő piacáról nevezetes Arab erőd területén is. Ugyancsak érdemes felkeresnünk Zanzibár város katedrálisait és mecseteit is. A történelmi nevezetességek mellett a sziget növény-és állatvilágára is kíváncsi turisták megtekinthetik a fűszerültetvényeket, illetve a csodálatos Jozani erdőt is, amely számos helyi állatfaj mellett otthont ad Zanzibár jellegzetes majom fajtájának, a vörös Colobus majomnak. Kihagyhatatlan látványosság továbbá a korallzátonyok által övezett „börtön sziget“ óriásteknős állománya is, amelyet – mint fentebb utaltunk rá – a 19. században importáltak a Seychelles – szigetekről.
 
Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Zanzibár üdülőhelyek

Zanzibár legjobb szállodái

4.7pont - 1 értékelés
Bluebay Beach Resort & Spa 4*

Bluebay Beach Resort & Spa 4*

Kiwengwa
Ár:
  831 800
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:
- kunyhó, benne a szoba (junior suite) - nem volt zsúfolt - nem voltak oroszok - személyzet kedvessége

Nem tetszik:
- étkezések választéka kicsit egyhangú volt - a medence vize hideg - a nyugágyak párnái nem voltak tiszták

Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Royal Zanzibar Beach Resort 5*

Royal Zanzibar Beach Resort 5*

Nungwi
Ár:
  1 071 500
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Neptune Pwani Beach Resort & Spa 5*

Neptune Pwani Beach Resort & Spa 5*

Kiwengwa
Ár:
  986 900
Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Zanzibár utazási magazin

Mikor utazz Zanzibárra?

Zanzibáron két esős évszak van, de az év nagy részében meleg éghajlatot élvez. Az Egyenlítő közelében található legtöbb kelet-afrikai országhoz hasonlóan Zanzibáron is egyenlő nappalok és éjszakák 12 órásak. A két esős évszaka rövid és hosszú évszakra oszlik; a hosszú esős évszak március és május között van, a rövid esős évszak pedig novemberben és decemberben. Azt tanácsoljuk áprilisban és novemberben semmiképp ne utazz Zanzibárra, ebben a két hónapban esik a legtöbbet az eső. A többi hónapban akár szerencsések is lehetünk és egy-két éjszakai záporral megúszhatjuk.Zanzibár nagy részben azonban forró nyárral és tiszta kék égbolttal büszkélkedhet, ami lehetővé teszi a turisták számára, hogy a legtöbbet hozhassák ki gyönyörű homokos strandjaiból.   A legjobb idő amikor a legtöbb utas élvezi Zanzibár all inclusive hoteleinek kínálatát az júniustól szeptermberig tart, persze ebben az időszakban borsosabb árakkal kell számolni. A legjobb árakat természetesen április-májusban [...]
Teljes cikk
Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Zanzibár nyaralás »
 

Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Zanzibár nyaralás »

Zanzibár leírás

Öltözködés:
könnyû nyári viselet javasolt. Mivel Zanzibar elég közel fekszik az Egyenlítõhöz legyünk óvatosak és vigyünk magunkkal nyári kalapot, napkrémet és napszemüveget.

Közlekedés:
taxival vagy helyi buszokkal „daladala”-kal közlekedhetünk. Ha gépjármûvet szeretnénk bérelni, ne feledkezzünk meg a nemzetközi jogosítványról.

Védõoltás:
Semmilyen kötelezõ védooltás nem szükséges. A malária elleni tablettás védekezés ajánlott!

Orvosi ellátás:
Zanzibáron található egy európai klinika. Az alapvetõ orvosi készítmények beszerezhetõk itt. Orvosi költségtérítés a szigeten készpénzzel történik, melyet a számla alapján itthon térít meg a biztosító.

Ivóvíz:
Ne fogyasszanak vezetékes vizet!

Étkezés:
A szállodákban nemzetközi konyha, a helyi éttermekben érezhetõ a rendkívül ízletes arab és indiai hatás. Ne feledkezzenek el róla: fûszerszigetre látogattak!

Árak:
sör kb 1, 5 Euro, palackos ásványvíz kb 1 Euro, cola és egyéb üdítõk kb. 0,5 Euro, egy menüsor kb 10 Euro.

Nemzetközi ünnepnapok:
január 1., 12., február 5., április 26., május 1., július7., augusztus 10., szeptember 09., december 9.
Muszlim fesztiválok – beleértve a Ramadan-t is a hold állásától függnek. Nagypéntek és a Húsvét minden évben változik.

Bankok nyitvatartása:
hétfõ-péntek: 08.30-12.30, szombat: 08.30-11.30. Néhány bank és pénzváltóhely 16.00 óráig is nyitvatart.

Posta:
bélyegek a recepción, illetve a shopokban vásárolhatók, áruk kb. 0,5 Euro.

Közlekedés:
baloldali közlekedés, a mellékutak meglehetõsen rossz állapotúak.

Fotózás:
Ajánlott megfelelõ mennyiségû filmet magunkkal vinni, ugyanis ez Zanzibáron elég drága. A helyi lakosok fotózásához kérjék ki engedélyüket. Tilos fotózni az elnököt, a rezidenciáját, a nemezti zászlókat, katonákat, rendõröket, börtönöket, elítélteket, a repülõtereket és a nyilvános helyeket, melyek a kormányzathoz tartoznak.

Öltözék:
Zanzibár mohamedán lakossága és azok vallása és szokásai miatt megfelelõen kell öltözködni. Fürdõruhában csak a strandon legyenek. Középületek látogatásakor viseljenek vállakat és térdet takaró ruházatot.

Szegfûszeg-sziget: Zanzibar
Zanzibar – ez a szó még ma is olyan titokzatos és mesebeli hangzású, mint Timbuktu vagy a régi Szamarkand neve. A sziget elnevezése perzsa eredetû: Zangh=fekete, bar=part, vagyis Fekete part. A két nagyobb (Zanzibar és Pemba), valamint néhány kis korallszigetbol álló és mindössze 2642 km2 területû Zanzibar az Indiai óceánban helyezkedik el, kb. 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. A szegfûsziget a XIX. század második felében angol-német gyarmati vetélkedés tárgya lett. Végül is Anglia az Északi-tengeren fekvõ Helgoland szigetért „elcserélte” a német császárral Zanzibart, amely brit protektorátus lett, egészen 1963. december 10-én bekövetkezett függetlenségéig. Zanzibar 1964 áprilisában Tanzánia néven egyesült Tanganyikával. Leírhatatlanul csodálatos homokos tengerpartok jellemzik, melyeket korallzátonyok szegélyeznek. És persze a történelmi Stone Town varázsa, melyrõl azt mondják, hogy az egyetlen mûködõ õsi város Kelet Afrikában. 

A szárazföldi Afrika felõl érkezõ repülõgép ablakánál szorongva várjuk a leszállást az afrikainál sötétebb és mégis élénkebb zöld színnel a tengerbõl kiemelkedõ Zanzibárra. Igaz, a repülõgépen érkezõ utast nem csapja meg az elsõ pillanatban a szegfûszeg bódító illata, de a tengeri széltõl ringó karcsú kókuszpálmák erdeje feledhetetlen látványt nyújt az idegennek. Zanzibár a kókuszpálmák hazája. A két sziget több mint 4 millió ilyen karcsú fával rendelkezik.
Egy J. F. Elton nevezetû angol utazó írta még 1879-ben, hogy egy mûvész Zanzibarban éveken át találna munkát és ihletet. A kis szigeten a „kultúrát” nem a Vilmos-korszakból származó templomok, az európaiak villái és a tehetségtelen másolással készült álgótikus katedrálisok képviselik. A szinte erõdszerû épületek, a függõ arab erkélyek alatti kétszárnyas, súlyos, fényes, rézveretes kapuk külön tanulmányt érdemelnének. Az ajtók naponta fényesre dörzsölt rézveretei nyolcszögletû, tíz centiméterre is kiugró csúcssorokban végzõdnek. A gazdagon faragott kapuk díszítményein általában halmotívumok és indiai hatásra lótuszvirágok láthatók. Ezek az ajtók a legegyszerûbb háznak is palotajelleget kölcsönöznek. 
A keskeny utcákon még nem is olyan rég riksák közlekedtek. Manapság az ügyes zanzibári sofõrök kacskaringóznak taxijukkal a helyenként alig két méter széles sikátorokban. Az üzletekben, bazárokban mesés elefántcsont-faragások és híres „zanzibári ládák” találhatók, amelyek jó részét Indiából hozzák.
Az egykori szultáni palota környéke Zanzibar város központja, ahol többnyire arabok, a kereskedelmet kezükben tartó indiaiak laknak. Az õslakosságnak számító afrikaiak – shiraziak – vályogházakban élnek, illetve az 1964 óta épült két-három emeletes új téglaházakban. Az asszonyok itt is, ott is fekete klottlepelbe vagy fátyolba burkolva ülnek a földön, a fal mellett. Az indiai nõk tarka, szelõs szárikban sétálnak esténként a tengerparton. A közel 300 ezer fõnyi lakosság – afrikaiak, arabok és indiaiak – 95%-a mohamedán. Európai telepesek sohasem voltak Zanzibarban, csupán az angol uralom – protektorátus – idején néhány száz tisztviselõ és katona. De ma is különleges látványosságnak tartják a XIX. század hetvenes éveibõl származó anglikán székesegyházat, amely azon a helyen áll, ahol évszázadokon keresztül nyüzsgött a világ egyik leghírhedtebb rabszolgapiaca. Oltára pontosan ott emelkedik, ahol annak idején a pellengér volt, amelyhez a megkorbácsolandó rabszolgákat kötötték. A XIX. század derekán ugyanis a rabszolgakereskedelem volt a zanzibari szultánok fõ jövedelemforrása.

Látnivalók Zanzibaron

Stone Town
Bár nincs különösképpen romantikus neve a városnak, Stone Town mégis Zanzibár legrégebbi városa és kulturális központja, éppen hogy csak változott az elmúlt 200 évben. Hangulatos, kanyargós sikátorok, nyüzsgõ bazárok, mecsetek, arab házak jellemzik a várost. A házak tulajdonosait gyakran láthatjuk az extravagáns stílusú bejáratai ajtójuk elõtt. Ezekbõl az egyedülálló, kézzel faragott ajtókból több mint 500 különbözo mintázatút láthatunk a városban. Érdemes több órát eltölteni a szórakoztató, labirintusszerû, keskeny utcácskák és sikátorok falai között. Stone Town-t megérdemelten nyilvánították a Világörökség részévé!
A házak többsége, melyeket mai is láthatunk a XIX. században épült, amikor Zanzibár az Indiai óceán régiójának legfontosabb kereskedelmi központja volt. A korall jó építõanyagul szolgált a helyiek számára, viszont nem túl idõtálló így számos épületet renoválni kellett. Arra nagyon figyeltek, hogy a város megõrizze eredeti stílusát és varázsát.

Amit érdemes megnézni Stone Town-ban
A piac a legnagyszerûbb hely a városban, amit akkor is érdemes megnézni, ha nem szándékozunk vásárolni. A sziget minden pontjáról érkeznek ide árusok, akik a portékájukat árulják és jönnek mások is, akik olyan termékeket vesznek, amit falujukban nem lehet kapni. Speciális látványt nyújt a „khanga” (a helyi nõk ruházata). A rendszeresen tartott árverések feledhetetlen élményt nyújtanak.
Livingstone Háza 1860 körül épült Sultan Majid részére. Misszionáriusok és kutatók kiindulópontjául szolgált. A legjelentõsebb Dr. David Livingstone volt, aki itt élt mielõtt megkezdte utolsó útját a szárazföld belsejébe.
The Peace Memorial Múzeum érdekes képet ad Zanzibár történelmérõl. Több részbõl áll: régészet, korai ipar, rabszolgaság, paloták, mecsetek, szultánok, felfedezõk, misszionáriusok, háztartási cikkek, bélyegek, érmék, halászat, szegfûszeg, földmûvelés stb.
Múzeum Palota, nagy fehér épület, mely az 1890-es években épült a Szultán családtagjai részére, 1911-ben a zanzibári Szultán hivatalos rezidenciája lett. Az 1964-es forradalmat követõen átnevezték Peoples` Palace-nak. 1994-ben a palotából múzeum lett, mely a Szultán múltját tárja elénk.
A Csodák Háza egy hatalmas, többszintes, négyszög alakú épület, tetején egy nagy óratoronnyal. 1883-ban épült Sultan Barghash ünnepélyes palotájaként. Ez volt az elsõ palota Zanzibárban, melynek elektromos világítása és elektromos liftje volt. Nem meglepõ, hogy amikor megépült az emberek Beit el Ajaib-nak, vagyis a csodák palotájának hívták. Még napjainkban is Zanzibár legnagyobb épületeinek egyike. Tervbe van véve, hogy megnyitják Nemzeti Múzeumnak.
Az Arab Erõd a Csodák Háza mellett található. 1698 és 1701 között építette az omani Busaidi csoport. Egy nagy magas épület sötétbarna falakkal. Nyitva áll a látogatók részére, sõt még üzletek és szabadtéri színház is találhatók benne.

Fûszerültetvény
Zanzibár történelme nem lenne teljes a szegfûszeg, szerecsendió, fahéj, bors és számos más fûszer nélkül. Fûszerültetvényre látogatva élvezhetjük a friss fûszerek illatát, részletes listát kaphatunk a különféle fûszerekrõl, és ezeknek az ételekben és kozmetikumokban történõ hasznosításáról. Lehetõség nyílik fûszerek és fûszerolajak vásárlására is.

Jozani erdõ
A Jozani erdõ Zanzibár központi részétõl keletre esik. Otthonául szolgál a ritka Red Colobus majomnak. Ezek a majmok a sziget jellegzetességei közé tartoznak és szabadon kóborolnak. Néhányat közülük a rezervátumon kívül is lehet látni, hihetetlenül fotogének! A Jozani erdõben más állatokat is találhatunk, különféle majmokat, kismalacot és a ravasz zanzibári leopárdot, melyrõl azt mondják, hogy éjszaka etetik, valószínûleg ezért sincs nyitva a rezervátum este. Kitunõ természetes ösvénye van, jól képzett vezetõkkel.

Kizimkazi mecset és Delfin túra
A sziget déli részén található, Kizimkazi egy halászfalu, ahol számos palackorrú delfin iskola található. A faluból induló rövid hajótúra alkalmával találkozhatunk delfinekkel, ha szerencsések vagyunk még úszhatunk is a közelükben, feledhetetlen élmény. Kizimkazi-ban található egy XII. századi mecset is. Érdemes meglátogatni a falut nemcsak természeti, hanem kulturális jelentõsége miatt is.

Börtön sziget és óriás teknõsök
Annak idején a szigeten volt a nem megfelelõen viselkedõ rabszolgák börtöne. Nem messze található Stone Town-tól. A szigetet csodálatos korallzátonyok veszik körül, így ideális snorkellingezõk számára, gyönyörû fehér homokos tengerpartja pedig a napozás szerelmeseinek igazi paradicsoma.
A sziget emellett az óriás teknõsök otthona is, amelyeket a Seychelles szigetekrõl importáltak a XIX. században. A szigeten eltöltött idõ teljes felfrissülést nyújt az itt található hangulatos kis étteremmel, ahol frissen fogott halakat fogyaszthatunk.

Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Vízum:
Magyar állampolgároknak vízumra van szükség 40 USD/fõ, melybõl 20-20 USD fizetendõ az országba be- illetve kilépéskor. A következõ 4 érkezési pont egyikén kérik a vízumdíjat: Dar-es-Salaam Nemzetközi repülõtér (DIA), Kilimanjaro Nemzetközi Repülõtér (KIA), Zanzibar Nemzetközi Repülõtér (ZIA) és a Namanga-i határon.

Tanzánia Nagykövetsége:
2139 R Street NW Washington DC 20008, United States.
Tel: + 1 202 9396128.
A beutazáshoz 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.

Vámszabályok:
felnõttenként 200 cigaretta vagy 20 szivar vagy 250 gr dohány, 1 l bor vagy égetett szesz vihetõ be az országba. Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Zanzibár adatlap

Lakosság:
A kb 800.000 lakosból mintegy 100.000 a fõvárosban él. Fõ vallási irányzat az iszlám, melyen kívül keresztény és hindu kisebbség található a szigeten. Hivatalos nyelv a swahili, a kereskedelemben az angol nyelv használatos.

Idõeltolódás:
télen + 2 óra, nyáron + 1 óra

Idõjárás:
Egész évben kellemes a hõmérséklet április és május kivételével, ilyenkor van ugyanis az esõs évszak. Bár rövidebb esõzések novembertol december közepéig is elõfordulhatnak. A nyár közepén kellemes tengeri szellõk fújnak. Ez fõként az északi és a keleti parton érzékelhetõ. Zanzibáron a napsütéses órák száma átlagosan 7-8 óra.

Pénznem:
tanzán schilling (TSH), melynek be- és kivitele tilos. A valutabevitel korlátlan.
1 TSH=100 cent, 1 USD=900 TSH.
A legfõbb hitelkártyákat elfogadják: Visa, MasterCard és JCB a legjobban elfogadottak, de az American Express és a Diners Club is megfelelõ.

Elektromosság:
220-240 V. Háromágú csatlakozó szükséges, melyek általában a szállodákban kölcsönözhetõk.

Telefonálás:
Magyarországról +255 24 ezután a 7 jegyû telefonszám. Zanzibárból + 36 + körzetszám + telefonszám. A szállodákból is lehetséges Európát hívni, ám relatív drága, egy 3 perces beszélgetés ára kb. 12 Euro.

Internet:
számos Internet kávéház található Stone Town-ban és néhány városon kívül esõ szállodában is van internetezési lehetõség. Zanzibár nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|