Szlovákia

A Szlovákiai Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Szlovákiai , a Szlovákiai legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 2 utazás közül választhat.

Szlovákiai foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Szlovákiát viszonylag lassan privatizálják, ami azt jelenti, hogy valószínűleg hosszabb ideig marad olcsó az utazóknak, mint a szomszédos Csehország.

Szlovákia utazás TOP 10

Szlovákia úti célok

Az összes Szlovákia »

Szlovákia

Az összes Szlovákia »

Szlovákia ismertető



Szlovákia üdülőhelyek

Szlovákia utazási magazin

Fűthető sífelvonó épül Szlovákiában

A nyáron átadott Mormotaország és hegyi kerékpárút után az utóbbi évek legnagyobb fejlesztésével készülnek a téli szezonra Tátralomnicon.Nyár óta játékos formában ismerkedhetnek meg a gyerekek a Tátrai Nemzeti Park élővilágával: a Tátrai Vadon projekt keretében izgalmas, új tanösvények, a Kőpataki-tónál kialakított Mormotaország elnevezésű öko-játszótéren pedig fajátékok, mászókák, akadálypálya, mormotakunyhó várja őket. Július végén nyílt meg a Giant Bike Park, amely egy könnyebb és egy nehezebb útvonalat kínál a biciklizőknek a Tarajkáról Ótátrafüredre. A 2,5 kilométeres távolság és a 250 méteres szintkülönbség letekeréséhez a gyakorlottabb bringázóknak az akadályokkal tűzdelt piros pályát ajánlják, míg a szelídebb kék pályát a családok és az idősebbek számára alakították ki. Downhill kerékpárok a helyszínen bérelhetők.Az utóbbi évek legnagyobb beruházásaként a 2010/2011-es téli szezon újdonsága Tátralomnicon a még építés alatt álló, hatszemélyes, fűtött ülésű [...]
Teljes cikk

Szlovákia

Nyugatról igazán kevesen látogatnak Szlovákiába, a magyarok azonban mindig is szerették. Itt lehet hegyet mászni alpesi tájakon a a Magas- Tátrában, látogathatunk sziklacsúcson trónoló várat Trencsénben, és annyi óvárosi kávézóba mehetünk be, amennyibe csak szeretnénk, mert rengeteg van Pozsonyban. Miután véget ért szovjet éra, most már beindult a gazdasági fejlődés, turizmus, és az eldugott Szlovákia szépen simul bele az Európai Unióba. Fapados járatok számai növekedése, és a főváros árainak emelkedése jelzi ezt a legjobban. Pénzneme az euró. Majdnem minden bankban tudunk pénzt váltani, és bankautomaták is vannak Pozsonyban, általában a főtér környékén, de más városokban is elég elterjedt. Visa és Mastercardok elfogadása széles körben elterjedt a fővárosban, de vidéken kevésbé. Szlovák barátaink kedvelni fognak, ha 5-10% borravalót hagyunk nekik éttermükben. [...]
Teljes cikk

Az Év faluja

A Szlovákia északi részén, az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) bércei alatt fekvő jellegzetes falucska, Liptovská Teplička büszkélkedhet 2007-ben az Év faluja címmel.A falu Poprádtól nem messze található. A díj elnyerése azzal is jár, hogy a község Szlovákia képviselője lesz a Hollandiában megrendezésre kerülő „A faluk felújításáért” című összeurópai versenyben, amelyet a Bécsben székelő Vidékfejlesztést és Falufelújítást Támogató Európai Munkaegyesület hirdet meg – tájékoztat a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal. [...]
Teljes cikk

Rekordmennyiségű hó az európai síterepeken

Rekordmennyiségű hó esett novemberben az európai síterepeken, a szállodák és a pályák tulajdonosainak így egyelőre nem kell aggódniuk a globális felmelegedés miatt.Tavaly Európában gyakorlatilag nem volt hó, ezért az alacsonyabban fekvő sípályák környékén már azt tervezték, hogyan csábíthatnák télen is inkább a túrázás szerelmeseit. Idén azonban bizakodva várják a telet, néhány pályán már november végén is elég hó esett ahhoz, hogy síelni lehessen. Az utazási irodáknál folyamatosan foglalják le a helyeket a sízők, akik minél hamarabb hódolni szeretnének kedvtelésüknek. Svájcból és Ausztriából heves havazásokat jelentenek, Franciaországban és Németországban azonban még csak várnak a csapadékra. A svájci Verbier-ben soha nem kezdődött olyan jól a szezon, mint az idén, az ausztriai Kitzbühelben pedig - ahol tavaly novemberben rekord meleget mértek - a tervezettnél hat héttel korábban megnyitották a pályákat. (InfoRádió / SkyNews) [...]
Teljes cikk
Szlovákia foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Szlovákia »
 

Szlovákia foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Szlovákia »

Szlovákia leírás

Pozsony
Pozsony (szlovákul Bratislava, németül Pressburg) Szlovákia legnagyobb városa, 1969 óta pedig fõvárosa. Itt végzõdnek a Kárpátok hegységei. A vonatállomásra megérkezve láthatóak a Kis-Kárpátok lejtõin lévõ szõlõskertek, melyek a Dunáig húzódnak. Az osztrák határ szinte látótávolságon belül van, és Magyarország is csak 16 km-re. Az óvárosban lévõ sok szép épület a város magyar múltjáról árulkodik, számos pozsonyi múzeum meglepõen gazdag látnivalókban. Liszt Ferenc tizenötször látogatott ide. A Szlovák Nemzeti Színház operaelõadásai bármelyik európai nagyvároséval felveszik a versenyt. Pozsonyt nem árasztják el úgy a turisták, mint Budapestet vagy Prágát (kivéve a hétvégeket, amikor az osztrákok lerohanják a várost).

Az óváros és a vár Pozsony legszebb részei - a város többi része igencsak le van robbanva. Az óváros tele van megtekintésre váró múzeumokkal (mint pl. a Városi Múzeum, amelyet a kínzókamrák és a Bormúzeum egészítenek ki), és épületekkel (mint pl. az Érseki Palota, ahol Napóleon és az osztrák uralkodó, I. Ferenc egy békeegyezményt irt alá 1805-ben, és a rokokó stílusú Mirbach Palota). A vár, amelyet a Duna fölé építettek, a Római Birodalom határvédõje volt az I. századtól az V. századig. A IX. századtól kezdve számtalanszor átépítették, legutoljára 1953 és 1962 között. Mászd meg a várat, csodáld meg a kilátást és a Népzenei Múzeum érdekességeit. Érdemes benézni a Szlovák Nemzeti Múzeumba.

Magas Tátra
A Magas Tátra (Vysoké Tatry) az egyetlen igazi hegység Kelet-Európában, és az egyik legrövidebb magas hegylánc a világon. Szûk, sziklás dombtetõk borulnak a széles gleccservölgyekre és a meredek falakra. Az alacsonyabban fekvõ lejtõket sûrû, tûlevelû erdõk borítják. Erre a viszonylag kis területre (260 m. km/5605 láb) bezsúfolt természeti szépséget csak fokozza a 30 völgy, a majdnem 100 gleccsertó és megszámlálhatatlan felbugyogó forrás. A 600 km (372 mérföld) hosszú turistaút az összes alpesi völgybe és a legtöbb hegycsúcsra elvezet. A piros jelzésû \"Tatranská magistrála\" vonal a Magas Tátra déli dombtetõin fut 65 km-en keresztül a feltûnõen változékony tájakon.
Az augusztus és a szeptember a két legjobb hónap hegyi túrákra; a július és az augusztus a legmelegebb és legzsúfoltabb. A hó akár szeptemberben is leeshet. A magasabban közlekedõ vonatok novembertõl áprilisig nem üzemelnek, amikor is a síelõk lepik el a környéket. Ótátrafüred (Starý Smokoves) a századforduló hangulatát idézi, innen az ország bármelyik részébe el lehet jutni autón vagy vonattal.

A Kis - Fátrai Nemzeti Park
A Kis Fátra (Malá Fatra) Szlovákia észak-nyugati részén, 50 km hosszúságban nyúlik el. Legmagasabb csúcsa a Velký Kriván (1709 m/5605láb). A nemzeti park szívében található a Vrátna, egy gyönyörû völgy, amelynek minden lejtõjét erdõ fedi. A túrázási lehetõségek a könnyû erdei turista útvonalaktól a látványos hegyi sétákon keresztül nagy változatosságot nyújtanak; télen a völgy népszerû síparadicsommá változik. Rengeteg hely akad, ahol meg lehet szállni és lehet étkezni, habár a nyár közepén szállást találni nem lesz könnyû. A Kis Fátra egynapos járásra van Zsolnától, közép-Szlovákia kellemes, turistamentes városától.

A Szepesi vár (Spisský hrad)
A Szepesi vár (Zipser Burg németül) Szlovákia legnagyobb vára. A kastélyt 1209-ben alapították, a tatárok a XIII. században lerombolták, majd a XV. században újraépítették. Habár a vár 1780-ban leégett, a romok és a vár fekvése így is nagyon látványos. A legmagasabb bekerített részén egy kerek gótikus torony, egy ciszterna, egy kápolna és egy derékszögû, román stílusú palota található, amely a szakadék fölé épült. A földalatti börtönben különbözõ kínzóeszközöket állítottak ki. A XII. századi város, Szepesváralja (Spisské Podhradie), a vár alatt fekszik; megközelíthetõ a Poprádról Kassa felé vezetõ fõúton keresztül.

Szlovákia foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Pozsony Nagykövetség
Cím: Sedlárska u.3
814 25 Bratislava
Előhívó: (421)(2)
Telefon: 59205-200
Ügyelet: 59205-200
Fax: 5443-54-84

Kassa Főkonzulátus
Cím: 040 01 Kosice, Hlavná 67.
Előhívó: (421)(55)
Telefon: 728-2021
Ügyelet: 728-2021
Fax: 728-2023

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1143 Budapest
Stefánia út 22-24.
Telefon: 460 9010
Fax: 460 9020

Budapest Konzuli Osztály
Cím: 1147 Budapest
Gervay utca 44.
Telefon: 251 5650, 251 7973
Fax: 251 5650

Budapest Kereskedelmi és Gazdasági Osztály
Cím: 1088 Budapest
Rákóczi út 15.
Telefon: 483 1424, 483 1425
Fax: 483 1435

Budapest Szlovák Intézet
Cím: 1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Telefon: 266 1166
Fax: 338 2592 Szlovákia foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Szlovákia adatlap

Konyha
A szlovák konyha alapételei: hús, gombóc vagy rizs sûrû szósszal leöntve, alaposan megfõzött zöldséggel vagy savanyú káposztával. Kedvelt ízesítõ a köménymag, szalonna és a rengeteg só. A fõ étkezés az ebéd: a vacsora általában hideg étel. A vegetáriánusoknak nincs sok választásuk: vigyázzanak a látszólag hús nélküli ételekre, amelyek állati alapanyaggal vagy zsírral készülnek, és készüljenek fel a sok zsíros sajtra, rántottára és burgonyára. A szlovákok inkább bor-, mint sörivók - a magyar határ mentén fekvõ Tokajból kipréselõdik egy-két finom csepp.

Ünnepek
Szlovákiában gyakorlatilag minden nap megünnepelnek egy szentet, és az \"ünnepnapok\", fesztiválok és nemzeti ünnepek széles körben ismertek. A májusban vagy júniusban tartandó Pozsonyi Líra Fesztiválon rock-koncertek hallhatóak. Júniusban vagy júliusban a Szlovákia egész területérõl összesereglett néptáncosok a Vihodnai (Výchondná) Folklór Fesztiválon találkoznak, amely Poprádtól 32 km-re nyugat felé található. A pozsonyi Jazz Napokat szeptemberben tartják.

Közlekedés
Legtöbb utas földi útvonalon közelíti meg az országot. Pozsony mindössze 64 km-re (40 mérföld) van Bécstõl, és 215 km-re (133 mérföld) Budapesttõl. Sok busz és vonat közlekedik naponta Bécs és Pozsony között, valamint Budapestet és Pozsonyt is számos vonat köti össze. Nincsenek azonban közvetlen vonatjáratok Nyugat-Szlovákia (Pozsonyt is beleértve) és Lengyelország között. Minden csatlakozás Csehországon belül van. Naponta két vonat indul Moszkvából és Moszkvába, mind a kettõ megáll Pozsonyban és Kassán.

Autóvezetés
Prágát, Brnót és Pozsonyt autópálya köti össze. A gépkocsivezetõknek érvényes hazai vagy nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezniük. Az országutak elég keskenyek, de jó állapotban vannak, a legtöbb aszfaltburkolatú.

Sebességkorlátozások
autópályán 110 km/h, az országutakon, a városon kívüli területeken 90 km/h. Lakott területen 60 km/h van érvényben, kivéve 23 és hajnali 5 óra között.
Az alkoholszint: nulla, nagyon szigorúan ellenõrzik. Komoly pénzbüntetéseket rónak ki.
Távolságok Prágától: Pozsony 330 km, Kassa 680 km.

Szlovákia földrajza
Szlovákia a Kárpátok észak-nyugati végét közrefogva Európa szívében fekszik, fizikai válaszvonalat alkotva Lengyelország és Magyarország között. A Magas Tátra lenyûgözõ alpesi hegylánca Szlovákia és Lengyelország határát alkotja. A hatalmas Tátra csúcsai közül a Gerlahfalvi (Gerlachovsky) a legmagasabb (2655 m). Szlovákia területének 80%-a 750 méterrel a tengerszint felett fekszik. A Nyitra déli része azonban már termékeny alföld, amely lenyúlik egészen a Dunáig, Szlovákia és Magyarország határaként. Szlovákiát észak-nyugaton Csehország, dél-nyugaton Ausztria, keleten pedig Ukrajna határolja.

Az évszázados erdõritkítások ellenére az ország 40%-át (fõleg) bükk- és lucfenyõerdõ borítja. A Magas Tátra állatvilágában megtalálható a medve, farkas, hiúz, mormota, zerge, vidra és nyérc. A Tátrán kívül, kisebb számban, a Nemzeti Parkban is elõfordulnak ezek az állatok. Vidéken szarvas, fácán, fogoly, réce, vadliba, sas és keselyû is látható. A szlovák vidék nem annyira szennyezett, mint más európai országoké, habár a nagyobb városok, amelyek a második világháború után gyors iparosodáson estek keresztül, igen rossz helyzetben vannak.

Éghajlat
Szlovákia nedves kontinentális éghajlatának köszönhetõen a nyár meleg, záporokkal tarkított, a tél hideg és havas, és általában jellemzõ a változékony idõjárás. A július mindenütt a legmelegebb, a január pedig a leghidegebb. Januártól egészen februárig a hõmérséklet még a síkságokon is fagypont alá zuhan, a hegyekben pedig a hideg még keményebb. Nincsen igazi \"száraz évszak\", és a hosszú, napos kánikulát könnyen szakítják meg hirtelen támadt, erõs viharok. Szlovákia legszárazabb területei a déli síkságok. A tél 40-tõl 100 napig tartó havat hoz (kb. 130-at a hegyekben), a síkságokon pedig ilyenkor sûrû a köd is.

Szlovákia foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|