Svédország

A Svédországi Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Svédországi , a Svédországi legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 27 utazás közül választhat.

Svédországi foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Nagyon hideg, nagyon nagy, nagyon drága, nyáron nagyon zöld, télen nagyon sötét. Svédországban minden nagyon.

Svédország utazás TOP 10

Svédország úti célok

Az összes Svédország »

Svédország

Az összes Svédország »

Svédország ismertető

A Svédországba látogatóknak - az ország demokratikus hagyományaira és rendezett jellegére való tekintettel - veszélyhelyzetekkel, kockázatokkal jórészt nem kell számolniuk. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy Svédországban következetesen őrködnek a törvények betartatásán, és az egyes bűncselekmények vagy kihágások elkövetői számára külföldi állampolgárságuk nem jelent enyhítő körülményt vagy mentességet a felelősségre vonás alól.

Svédország Európa egyik legdrágább országa, ezért megfelelő anyagi fedezet nélkül nem célszerű elindulni. Tekintettel arra, hogy hazánknak Svédországban nincs tiszteletbeli konzulja, egyedül a nagykövetség képes a konzuli segítségnyújtásra, ám ez az ország nagy méretei miatt sokszor nehézségbe ütközhet.

Fontos, hogy a Svédországba utazó magyar állampolgárok rendelkezzenek utazási, poggyász- és balesetbiztosítással, ugyanis ezek nélkül bajba jutásuk esetén jelentős összegek kifizetésére kényszerülhetnek.

Az országaink között érvényes egészségügyi ellátási egyezmény csupán a heveny megbetegedések esetén szükséges kórházi fekvőbeteg-ellátás igénybevételekor nyújt a svéd állampolgárokéval megegyező elbánást. Ebből következően a leggyakrabban előforduló ambuláns kezelésekért teljes árat kell fizetni.

A gépjárművel érkezőknek legyen teljes körű gépjármű-biztosításuk és zöld kártyájuk, a vasúton, autóbuszon érkezők rendelkezzenek visszafelé szóló menetjeggyel.

Közlekedés és kommunikáció
A fõbb svéd városokat vasúttal és repülõvel is meg lehet közelíteni. A tömegközlekedés a városokban is kitûnõ, Stockholmban vonat, busz, villamos és metró is közlekedik. Az utakat karbantartják, és a városi területeken kívül a forgalom nem jelentõs. Az országnak három nemzetközi repülõtere van.

A kommunikációs rendszer igen fejlett, számos újság és rádiócsatorna van az országban. A Svéd Mûsorszolgáltató Szervezetnek ma már több másik mûsorszolgáltatóval kell versenyeznie.

 

Kapcsolatteremtés
A svédek rendszerint megrázzák egymás kezét a találkozáskor. A megszólítás tipikusan a keresztnéven történik, a tisztséget csak a legformálisabb alkalmakkor említik. Bevett köszönés a God dag (\"Jó napot\"), a God morgon (\"Jó reggelt\"), a Hej (\"Szia\") és az Adjö (\"Viszlát\"). A svédek szeretnek otthon szórakozni, a pontosság kiemelkedõ fontosságú. Rossz idõ esetén a vendégektõl elvárják, hogy cipõiket levegyék, és váltócipõt húzzanak fel.

Étkezési szokások
A svédek igen egészségtudatos táplálkozást folytatnak, általában tisztában vannak az általuk fogyasztott ételek tápanyag-tartalmával. A tipikus svéd reggeli kávéból, gyümölcslébõl, knäckebröd-bõl (ropogós kenyérbõl), tojásból és filmjölk-bõl (íróból) áll. Vidéken az ebéd a fõétel, amely rendszerint egy fogásból áll. A svédek sok heringet, fasírtot, pácolt lazacot (gravad lax-ot) és burgonyát (potatis-t) esznek. Augusztus utolsó három hete a rákszezon, ekkor megnõ az országban a rákfogyasztás. Hagyományos ételnek számít a sárgaborsóleves is. Mindezek mellett a svédek nem vetik meg a francia, olasz, thai, kínai és mexikói ételeket sem.

A svédek rendszerint napjában háromszor étkeznek. Könnyû reggeli reggel 7 óra körül, ebéd délben és vacsora este 6 körül. Vendégségben illik megvárni, amíg a házigazda pohárköszöntõt (Skal-t) mond, amelynél illik a házigazda szemébe nézni. Mivel a vendégek általában magukat szolgálják ki az asztalon lévõ tálakból, illetlenségnek számít ételt hagyni a saját tányéron.

Ünnepnapok
Svédországban ünnepnap a Szilveszter (december 31.) és az Újév (január 1.) is. A Vízkereszt ünnepét január 6-án tartják. A Húsvétot (Pask) Nagypéntektõl Húsvét hétfõig ünneplik. Ekkor a gyermekek húsvéti boszorkánynak öltöznek, arcukat befestik és a szomszédoktól csokoládét gyûjtenek. Április 30-án a Walpurgis éj alkalmával ünneplik a tavasz visszatértét. Május 1-e a Munka Ünnepe. Húsvét után 40 nappal, Áldozócsütörtökön Krisztus mennybemenetelét ünneplik. Pünkösdvasárnapot és pünkösdhétfõt szintén tiszteletben tartják.

A legnagyobb svéd fesztivált, a Viking idõkbõl származó Midsommar-t (Nyárközepet) június utolsó hétvégéjén tartják, a jó õszi aratás reményében.

Svédországban november 2-a a Mindenszentek Napja. Ezt december 13-án a Luca-fesztivál követi, amikor minden családban a legidõsebb lány Szent Lucának öltözik, és a nap reggelén süteményt és kávét szolgál fel a család többi tagjának, bár manapság \"Lucát\" választanak az iskolákban és a nagyobb városokban is, akik aztán kórházakban, gyárakban vagy irodákban szolgálnak fel kávét és süteményt. A Luca-nappal kezdõdik a Jul- (Karácsony-) szezon, amely Karácsony estéjén ér véget, amikor a svéd Mikulás, a jultomte, ajándékot hoz a gyerekeknek. A pár nappal Karácsony elõtt felállított karácsonyfát csak január 13-án szedik le.

Svédország foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Svédország üdülőhelyek

 

Svédország foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Svédország »

Svédország leírás

Államforma
Svédország államformája alkotmányos monarchia, az állam élén a monarcha (király vagy királynõ) áll, akinek szerepe inkább szimbolikus. A kormányfõi tisztséget a miniszterelnök tölti be, akinek személyére a parlament (Riksdag) elnöke tesz javaslatot, amelyrõl az egész Riksdag dönt. A Riksdag 349 tagját négy évre választják. A helyi ügyeket önkormányzatok intézik. A választójog 18 éves koruktól kezdve illeti meg a választópolgárokat.

A svédek fõvárosa
Istókhalom, ahogy a nyelvújíts korában átnevezték. Stockholm a középkortól az ország fõvárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentõsebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felõl mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13. századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tûz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fõvárostól keletre fekvõ Djurgarden nemcsak egy gyönyörû park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ elsõ skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertbõl, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena
Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slott, ahonnan gyönyörû kilátás nyílik a kikötõre és a Vattern-tóra. A 15. századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg
Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötõjérõl és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerûbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyûjteményeirõl híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visby
Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland
Öland kis szigete a vaskori erõdítményrõl, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk.

A Svéd Király
XVI. Károly Gusztáv, 1946. április 30-án született a Hága Palotában. Tanulmányait a stockholmi királyi palotában kezdi meg, majd 1966-ban érettségizik a Sigtuna Bennlakásos Gimnáziumban. Az érettségit követõen a katonai szolgálatot választja, két és fél év kiképzésen vesz részt a hadseregben, a haditengerészetnél és a légierõnél, különös hangsúlyt fektetett a tengerészetre, amelyben tiszti fokozatot ért el, és számos hajón szolgált. 1968 és 1969 között Károly Gusztáv felsõfokú tanulmányokat folytatott történelem, szociológia, politikatudomány, pénzügyi jog és közgazdaság témakörökben az Uppsalai Egyetemen, majd a Stockholmi Egyetemen közgazdaságtant is tanult. Károly Gusztáv részt vett a svéd állandó ENSZ-képviselet munkájában, dolgozott a londoni svéd nagykövetségen és Franciaországban is. 1973-ban, VI. Gusztáv Adolf halálát követõen, 27 évesen lett Svédország királya. 1976-ban feleségül vette a német Silvia Sommerlath-ot, akitõl három gyermeke született. XVI. Károly Gusztáv kedveli a vadászatot, a vitorlázást és a síelést. Világszerte ismert környezetvédõ tevékenységérõl, a WWF szervezet svédországi ágának tiszteletbeli elnöke

Svédország foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Nagykövetség
Cím: Dag Hammarskjölds Väg 10
115 27 Stockholm
Előhívó: (46)(8)
Telefon: 661-67-62, 662-56-75
661-67-62, 662-56-75 661-67-62
Fax: 660-29-59 Svédország foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Svédország adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|