Sintra titokzatos kútja

Ablak a Világra - Utazási magazin


Sintra titokzatos kútja


Portugáliában létezik egy palota, amelynek egy különleges kútja van. Bejárható, rejtelmes és romantikus, tehát kihagyhatatlan. A hegyek között, ám a tengerparthoz közeli Sintrában található, de minden különlegessége ellenére az egykori királyi és nemesi nyaralóhely építészeti és természeti kincsei között kevésbé tűnik fel a turistának. Pedig az élmény fantasztikus.

Sintra, portugál királyok és előkelőségek nyaralóhelye volt egykor, Lisszabontól 25 kilométerre lévő fekvése tette vonzóvá. A dúsgazdag, Rio de Janeiróban született portugál Antonio Augusto Carvalho Monteiro, miután Portugáliába költözött, úgy döntött, építtet magának házat a fővárosban, kastélyt pedig Sintrában, méghozzá olyant, amely misztikus világának megfelel. Megtalálta hozzá a tervezőt, Luigi Maninit, aki a hatalmas területen létrehozta ezt a különleges világot.

Portugália utazások >>

A Quinta da Regaleira, amely nevét eredeti tulajdonosáról, Regaleira bárónőről kapta, mára a világörökség része. Az 1898 és 1912 között kialakított kertben a látogató egy „beavatási útvonalat” tesz meg: a sétányokat először klasszikus istenszobrok övezik, azután barlang, tóval, a mitikus Léda hattyúval következik, majd keresztút, ahol elmélkedni lehet. Az útról lelépve egy hatalmas sziklának az egyik oldalát két kézzel megnyomva fedezhetjük fel azt a különleges kutat, mely ezoterikus értelemben egyszerre jelzi ez a lent és a fent összefüggéseit, és teszi lehetővé a titkos találkozást a szabadkőműves egyesület számára. Sőt a menekülést is az esetleges üldözők elől, ugyanis a 33 méter mély kút olyan, mintha a pisai ferde tornyot fordították volna a földbe, spirális lépcsősor vezet az aljára, a díszes szélrózsás padlózathoz. Barlangfolyosó kalauzol lenn a mélyben egy tóhoz – a kívülálló számára, ha kicsit magasabb a víz, rejtve marad, hol vannak a kövek, amelyekre lépve itt át lehet jutni. Van másik kijárat is egy másik sötét barlangfolyosón keresztül, ahonnan az útra kilépve és visszatekintve, szinte lehetetlen a zöld növényzettől a nyílást felfedezni.

A portugál konyha színe java >>

Továbbhaladva elérkezünk a testőrök kapujához, a babiloni mintára épült zikkurathoz, azután a tornyok, cédrusok mentén a Manuel-stílusban épült kis templomhoz, amelyben Portugália templomos lovagjainak heraldikai szimbólumai csodálhatók meg. És végül ott a kert csücskében a nyaralónak szánt, romantikus, soktornyú, kétemeletes palota, 18 szobával, köztük királyi teremmel, amelyet a portugál monarchia húsz királyának és négy királynőjének arcképe díszít. A reneszánsz hallban az egykori tulajdonos és felesége néz ránk a falakról. Kandallók, csigalépcső, a festett mennyezeten az Erő, a Szépség és a Bölcsesség megszemélyesítője köti le a látogató figyelmét. Évente mintegy 200 ezren kíváncsiak az egykori milliárdos szabadkőműves és kiváló segítői által létrehozott különleges világra, amely a ma emberének is tartogat meglepetéseket.


Forrás:   

Facebook hozzászólások

Kapcsolódó cikkek