Firenze körutazás, nyaralás, városnézés

A Firenzei körutazás, nyaralás, városnézés Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Firenzei körutazás, nyaralás, városnézés, a Firenzei körutazás, nyaralás, városnézés legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 12 utazás közül választhat.

Firenzei körutazás, nyaralás, városnézés foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Firenze utazás TOP 10

Az összes Firenze körutazás, nyaralás, városnézés »

Az összes Firenze körutazás, nyaralás, városnézés »

Firenze ismertető

Utazás Olaszország „gyöngyszemének“ mesés világába - Firenze
Az Itáliai-félsziget közepén található – valamint évszázadokon keresztül a Medici család által uralt – Firenze, csaknem háromszáz ötvenezer főt felölelő lakosságával napjainkban Olaszország nagyvárosai közé tartozik. A nedves szubtrópusi éghajlattal megáldott Arno folyó menti Firenzét – mivel a careggi, fiesolei, settignanói, arcetri és bellosguardói dombok által határolt síkságon fekszik – földrajzi adottságai már önmagukban is tökéletessé teszik olaszországi utazásunk választott színhelyéül.

A Toszkána régió székhelyének számító – persze mindenekelőtt a hosszú történelmi múltra visszatekintő kulturális központként közismert – Firenze mesébe illő geológiai adottságai egy helyen koncentrálják az egyébiránt magát a várost is kettészelő Mugnone és Terzolle nevű folyókat, a dombokban végződő lankás magaslatokat, kanyargós emelkedőket, valamint a szerpentines hegyi utakat és erdőket. Firenze belvárosának szűk kis utcácskái, múzeumai, templomai rengeteg felfedezésre váró érdekességet tartogatnak az ide érkező turisták számára. Bár hiába töltünk rengeteg időt Európa egyik legérdekesebb és legszebb helyének számító tradicionális városában, a műalkotásoknak és történelmi emlékeknek akkor is csupán egy töredékét láthatjuk.

Kétségtelen, hogy Firenze városa elsősorban számtalan történelmi múltba nyúló civilizatórikus látványosságával csábítja minden esztendőben a turisták tízezreit, ám ide irányuló olaszországi utazásunk végén megérkezve úgy érezzük, hogy környezete miatt is érdemes volt a városba – melynek történelmi belvárosát egyébiránt 1982-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította – utaznunk.

Mikor utazzunk?
Európa Kultúrális Fővárosának éghajlata...

Firenze sajátosan nedves szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, amely minden évben kifejezetten hideg telet és már-már kellemetlenül párásan meleg nyarat hoz Olaszországnak ebbe a mesébe illő természeti szépséggel és kulturális sokszínűséggel megáldott varázslatos világába. A Firenzére köszöntő nyári melegről az olaszországi nyaralás szerelmeseinek árulkodó adat lehet, hogy míg a magyar fővárosban a július és augusztus hónapokban 25-27 Celsius fok körül alakul az átlagos napi maximumhőmérséklet, addig Firenzében egy-egy fülledt nyári napon akár 40 Celsius fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála.

A fentiekből adódóan a Toszkána régió székhelyének tekinthető Firenzét mindenekelőtt az őszi és tavaszi hónapokban érdemes felkeresnünk, amikor igen kellemes hőmérséklettel számolhatunk. Firenze persze a hideg kedvelői számára a téli hónapokban is látogatható, jóllehet november és április között havazás is előfordulhat. A Firenze környékén lehulló csapadék mennyisége egész évben akár az ezer millimétert is elérheti, amelyből logikusan következik a levegő egész évben tapasztalható rendkívül magas páratartalma.

Firenze és történetisége dióhájban...
A Római Birodalom részét képező Firenze területe a történelmi források és régészeti leletek szerint minden bizonnyal már a Kr. e. 4. évezredben is lakott volt, ám igazi jelentőségre – és itt elég a Julius Caesar idejére eső colónia létrehozására, vagy az ezt megelőző Sulla törekvéseire gondolnunk – kétségteleül a római imperium időszakában tett első ízben szert. Az antik monda szerint nevét Fiorinus etruszk király után kapó Firenzének már a Kr. u. 3. században is rengeteg kersztény lakója volt.

Az ókori időkhöz hasonlóan a középkorban is nagy jelentőségre tett szert, hiszen a 12-13. századtól egyre inkább a gazdag firenzei kereskedő- és bankárcsaládok szerztek befolyást a városban. Az itáliai, sőt európai befolyást is gyakorló Firenze a XIV. században került a hatalmas bankárcsalád, a Mediciek kezébe. A dinasztia művészetpártolása – a korszakra általánosan jellemző klasszikus és humanista tudományok fellendülésével párhuzamosan – ösztönzőleg hatott a reneszánsz művészet kibontakozására is, amelyek együttes kölcsönhatása eredményezte azt, hogy Firenze a korabeli Európa rendkívüli ütemben fejődő sokszínű és egyben legműveltebb városa lett.

A 19. századi egységes Olaszország kialakulásáig osztrák fennhatóság alatt álló Firenze az Olasz Királysághoz való csatlakozása után sem játszott kis szerepet, amelyet jól jelez az a körülmény, hogy az 1865 és 1871 közötti időszakban a királyság fővárosa is volt.

A helyi közlekedés és firenzei sajátosságai
A Firenzei tömegközlekedés kifejezetten jónak mondható. A helyi tömegközlekedést bonyolító autóbuszokra a Santa Maria Novella főpályaudvar, illetve a nagyobb közlekedési csomópontok mellett a trafikokban és az újságosoknál is válhatunk jegyet, ráadásul Firenze egy villamosvonallal is rendelkezik. Firenzében egyébiránt több szolgáltató is lehetőséget biztosít kerékpárbérlésre, ám nem árt tudnunk, hogy a nagy múltú Firenze belvárosában kerékpárutat nemigen találunk, amely nagyban megnehezíti a hatalmas tömegben való közlekedést. Amennyiben olaszországi utazásunk során autóval érkezünk a városba, vagy személygépkocsit bérelünk, akkor jó ha tudjuk, hogy a belvárost övező tereken és utcákban fizető parkoló áll rendelkezésre, ráadásul rendszerint igen kevés szabad parkolóhellyel. 

Firenze és helyi „kuriózumokban“ szinte kimeríthetetlen világhírű látnivalói...
Egyesek szerint Firenze legfontosabb látnivalói tekintetében négy kisebb részre osztható, amelyeket egyrészt a Santa Croce, a San Marco, a Santa Maria Novella és a Palazzo Pitti fémjelez, másrészt amelyeket így egységenként akár gyalogosan is be tudunk járni. Az Itáliai-félsziget közepén elhelyezkedő Firenzébe látogatásunk alkalmával feltétlenül látnunk kell a világhírű Medici városnegyedet, amely a vallási központtól pusztán néhány méterre található.

A San Lorenzonak is nevezett városrész több mesés látnivalót is rejteget. A San Lorenzo-bazilika a város talán legrégebben épült templomai közé tartozik és a történelmi források szerint csaknem háromszáz évig szolgált Firenze katedrálisaként, míg a híres Medici család újjá nem építtette. Mivel az épület nem készült el teljesen, így homlokzatának pompázatos szegélyeit már Michelangelonak köszönhetik az ide érkező turisták. Ugyancsak kihagyhatatlan látványosságkét tárul elénk a Firenze első gótiukus templomának tekinthető – valamint a 13. században épült – Santa Maria Novella-bazilika felkeresésekor is, amely freskóinak köszönhetően szintén világhírű ismertségnek örvend.

A helyi történelmi és kulturális emlékekben elmerülni vágyókat a firenzei Szépművészeti Akadémia csábítja, amely azon túlmenően, hogy a világ egyik leghíresebb múzeuma, olyan kuriózumokat őríz, mint Michelangelo Dávid szobra, amely mindenekelőtt méretével és művészi kidolgozottságával vesz le minden látogatót a lábáról. Akár a város leggyönyörűbb és egyben leglélegzetelállítóbb kilátóhelyének számító Piazzale Michelangelora, akár a narancsos-piros kupolájú Duomó lélegzetelállító tornyára, vagy éppen a 14. században épült Ponte Vecchio nevű öreg hídra gondolunk, Firenze Olaszország gyöngyszemeként kimeríthetetlen látványosságával várja korosztálytól függetlenül a felüdülésre vágyó utazókat.
Firenze körutazás, nyaralás, városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Firenze üdülőhelyek

 

Firenze körutazás, nyaralás, városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Firenze körutazás, nyaralás, városnézés »

Firenze leírás

Firenze
Toszkána szívében, az Arno partján fekszik Olaszország és a világ reneszánsz metropolisza. A gazdag és jó üzleti érzékkel rendelkező uralkodó- és kereskedőcsalád (a Medicik) szép palotákat, templomokat és szobrokat hagytak hátra, ezért számtalan műalkotás található a városban.

Látnivalók
 
A Dóm, mellette a Campanile és a Keresztelőkápolna. A Museo Nazionale szoborgyűjteményéről híres. Paloták, templomok, kertek és szobrok. Világhírű galériák és múzeumok, többek között az Uffizi Képtár és a Pitti Palota.

Firenze körutazás, nyaralás, városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

A Magyar Köztársaság olaszországi képviselete:
Róma, Via dei Villini 12-16, 00161
Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Olasz Köztársaság magyarországi képviselete:
1143 Budapest,
Stefánia út 95.
Telefonközpont: 343-6065,
Titkárság: 343-6057,
Fax: 343-6058

Egyéb információk:

Belépõjegyek (irányárak!)
- Róma napijegy EUR 2,40
- Pompeji EUR 9,-
- Amalfi Dóm múzeum EUR 2,10
- Capri retúr hajójegy EUR 11,40
- Kék-barlang EUR 13,20
- Taormina Görög színház EUR 4,10
- Etna, 2900 m-ig dzsippel EUR 28,-
- Piazza Armerina Római villa EUR 4,10
- Segesta EUR 4,10
- Orvieto sikló az óvárosba EUR 1,30
- Velence Doge palota a Correr múzeummal EUR 9,30
- Campanile EUR 2,60
- vaporetto (egy útra) EUR 3,10

Firenze körutazás, nyaralás, városnézés foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Firenze adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások