Maldív-szigetek utazás, nyaralás

A Maldív-szigetekre induljon innen! Olcsó akciós, last minute utak a Maldív-szigetekre, a maldív-szigeteki utazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen.

Maldív-szigetek utazásai témánként csoportosítva

Maldív-szigetek: földi paradicsom

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek minden bizonnyal a világ egyik legszebb helye, és foglalt helye van a  legexklúzívabb nyaralóhelyek toplistáján.

A Maldív-szigetek mindegyik atollja olyan hihetetlenül gyönyörű, hogy alig találni rá szavakat. Meg kell néznie személyesen, és meg kell éreznie a puha, finom korallhomokot a talpa alatt, a langymeleg tengert és a szikrázó napsütést a bőrén. 

583 625 Ft / fő-től

Maldív-szigetek a pandémia alatt

Maldív szigetek pandémia alatt

Nem sok olyan hely van most a világon, ahová viszonylagos biztonsággal lehet most egy kis kikapcsolódás kedvéért utazni. A Maldív-szigetek a kevesek egyike.

A Maldív-szigetekre történő  belépéshez 1 db angol nyelvű, az itthonról történő indulást megelőző 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, valamint a belépést megelőző 24 órán belül online regisztráció szükséges.

A szállodák betartják a szigorú előírásokat. A dolgozók nem hagyták el a szállodát tavasz óta. Malé-ba, a fővárosba nem lehet bemenni sem a turistáknak, sem a szállodában dolgozóknak. A személyzeten maszk van, sűrűn és alaposan takarítanak.  

További részletek >>

583 625 Ft / fő-től

Maldív-szigetek érdekességek

Fedezd fel a mélytenger kincseit!

A mélytengeri búvárkodás a legjobb módja, hogy felfedezd a tenger élővilágát a Maldív-szigeteken. Különösen neked való elfoglaltság, ha szeretnéd látni a bálnákat a természetes élőhelyükön. Ha már gyakorlott merülő vagy, akkor a könnyűbúvárkodás a legjobb módja, hogy megismerd a korallokat és a tengeri élőlényeket, mint a delfinek, teknősök és ráják. Természetesen néhány leckét is vehetsz a helyszínen, mielőtt a mélybe merülnél.

Nem szeretsz merülni? Nem gond!

Félsz a merüléstől? Emiatt nem kell lemondanod a tenger élőlényeinek megfigyelésétől. Maldív a legjobb öt bálna és delfin megfigyelő helyek egyike a földön. Ezen kívül 20 féle bálnafajnak ad otthont. Természetesen a bálnákat és a delfineket egy tengeralattjáró fedélzetéről is megcsodálhatod. Ez egy nagyon jó módja a korallok, a tengeri halak és a tengeri élet felfedezésének.

Az utazási magazin

Maldív-szigetek

Mi mindent csinálhatunk Maldív-szigeteken?

2023.09.06

Napozás a fehérhomokos tengerparton és az all inclusive ételek italok kínálata mellett számos más izgalmas programmal is eltölthetjük az időnket!   Palackos búvárkodás közben megcsodálhatod a Maldív-szigetek fantasztikus élővilágát, a korall-öblöt körülvevő kiugró barlangokat a szürke [...] Teljes cikk

Tudtad?

A Maldív-szigeteket 26 természetes atoll, néhány sziget és elszigetelt zátony alkotja. A Maldív-szigetek legtöbb atollja egy nagy, gyűrű alakú korallzátonyból áll. A térképeken és a légi felvételeken kirajzolódó nagy, több szigetet tartalmaző gyűrűk az atolllok ás a ztonyok. A zátonyok víz felé nyúló részei a szigetek.

A repülőtér a Male szigeten van, ide érkezik minden utazó, és innen lehet hajó vagy repülő transzferrel eljutni a szállodába. Male a szigetvilágnak nagyjából a közepén helyezkedik.

A Maldív-szigetek atolljai meglehetősen szabályos láncot alkotnak, és főleg az északi és középső atollokban tömbszerű szerkezet fedezhető fel. Egyes atollokat széles és mély csatornák választják el. A Maldív-szigeteken a felszín minden feletti talaj korall eredetű.

Ha a Maldív-szigetekre vágysz

A sziporkázó kultúra és a történelmi emlékek városa: Málé

Málé, a Maldív-szigetek fővárosa, az a hely, amit megéri felfedezni, ha bele akarsz kóstolni a helyi kultúrába, történelembe és természetesen a vásárlást sem szeretnéd kihagyni a nyaralásod alatt. A Grand Friday mecset, a 17. századi struktúrájával, az egyik legfőbb turista attrakció Máléban.

A kényeztetések háza Málén

Az elméd, a tested és a lelked egy olyan helyre vágynak, ahol hagyományos gyógyításban és kényeztető bőrápolásban lehet részük. Ma a Duniye Spa a vezető spa a Maldív-szigeteken, egy világszínvonalú létesítmény, egyedülálló környezetben. Több csomag közül is válogathatsz, mint a Sense of Touch vagy a Heaven on Earth. Párok számára is van természetesen kínálat, ilyen a Full Moon Magic csomag, ami egy Maldív-szigeteken töltött nászút elengedhetetlen kiegészítője.

Amit eddig nem tudtál a Maldív-szigetek üdülőhelyeiről!

A Maldív-szigeteken a legtöbb üdülőhelynek saját szigete van. Ezek mérete lehet 2,5 km, de akár csak 150 méter átmérőjű. Ez azt jelenti, hogy nyaralásod alatt azon lehetőségek közül választhatsz, ami elérhető az adott szigeten. Gondoljunk itt az éttermekre, bárokra, a szórakoztató és sportlétesítményekre. A legtöbb üdülőhely hajókirándulásokat is kínál a helyi halászfalvakba, vagy a fővárosba, Máléba. Jelenleg 106 központi sziget közül lehet választani.

A kedvelt szigetek közé tartozik Gan és Hulhule is

A Maldív-szigetek második legnagyobb szigete Gan, ami igazi „forró turista pontként” van számon tartva, a gyönyörű strandjai, túra ösvényei és a luxus üdülőhelyei miatt. Ezen kívül Gan a vízi sportok kedvelői körében is híres. Gantól és Málétól eltekintve, Hulhule szigete is nagyon népszerű a fákkal szegélyezett, gyönyörű partjai miatt, ami nyaraláshoz ideális.

Az összes Maldív-szigeteki utazás
Maldív-szigeteki utazáshoz, nyaraláshoz minden, segítség az utazás szervezéséhez. Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz.
Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek TOP 610



Maldív-szigetek ismertető

Maldív-szigetek - utazás a paradicsomba

A Maldív szigetek 1192 szigetből álló szigetcsoport az Indiai-óceánban, az egyenlítő magasságában fekszik. Államformája köztársaság, ami 26 atollból áll. Területe Magyarországnyi nagyságú, ám ennek csak kevesebb mint 1 százaléka szárazföld. A korallzátonyokkal körülzárt szigetek hófehér homokos tengerpartja fogadja a pihenni vágyókat. A szigetek közül csak 200 lakott és további 87-et a turisták számára tartanak fenn. A Maldív szigetek domborzata sík, a szigetek nem emelkednek 2,4 méternél magasabban ki az óceánból. A korallzátonyok színes élővilága várja a búvárkodás szerelmeseit, illetve sportlétesítmények és éttermek várják a kikapcsolódni vágyókat. A szállodák a tengerparton, és cölöpökön állva bungalóként az óceánban vannak.

A köztárság fő bevételi forrása a turizmus, ezért kitüntetett figyelmet kap a természeti értékek védelme, így szélerőművekkel és napkollektorokkal állítják elő az energiát, ezzel felkerült a világ legzöldebb helyeinek listájára. 

Nemzetközi repülőtér a fővároshoz Meléhoz közeli Hululeban van. A közlekedés első sorban a vízen zajlik, de hidroplant és Maléban taxit is igénybe lehet venni. A szigetek bejárására kerékpár is bérelhető.

A Maldív-szigetek lakóinak nagy része az iszlámvallást követi, a társadalom vegyes képet mutat, az Afrikából, Ázsiából és a világ más résziből bevándorolt népek olvasztótégelye. Hivatalos nyelve a divehi, de gyakorlatilag mindenki beszél angolul.
 

Utazás az Indiai-óceán ölelésének egzotikus világába – Maldív-szigetek
A csaknem huszonhat atollra felosztható Maldív-szigetek – amelyet Marco Polo nyomán az „Indiai-óceán virágaként” is ismerünk – varázslatos világában, a nyaralók számára fenntartott mintegy nyolcvan sziget egész évben várja az egzotikus kikapcsolódásra vágyó turistákat. A Maldív-szigetek neve a helyi szingaléz lakosság „Maala Divaina” elnevezésére vezethető vissza, amely – feltételezhetően utalva az atollak formájára – „nyaklánc szigeteket” jelent. A világ legszegényebb – ám a körülmények sajátos paradoxonjaként egyben legszebb országai közé tartozó – Maldív-szigetek sajátos földrajzi adottságai azt eredményezték, hogy a területi egységet alkotó szigetek közül egy sincs, amelynek legmagasabb felszíni pontja legalább három méternél magasabbra emelkedne. Nyaralásunk színhelyeként válasszuk tehát az Indiai-óceán közepén Sri Lankától délnyugati irányban elhelyezkedő Maldív-szigetek bármelyik szigetét, biztosak lehetünk abban, hogy a jellegzetes kókuszpálmáiról és gekkóiról is közismert szigetcsoport fehér homokos tengerpartjaival, a búvárok paradicsomaként közkedvelt öbleivel és mesébe illő természeti adottságaival garantáltan elkápráztatja a napfény és a páratlanul tiszta tengervíz ide látogató szerelmeseit.

Kultúra, történelem és helyi érdekességek…

Nem tagadható, hogy az „Indiai-óceán legszebb gyöngyszemének” nevezett szigetcsoport nem elsősorban kulturális turizmusa miatt közkedvelt a Maldív-szigeteki nyaralást tervezők körében. Jóllehet, a történelem során a terület az Indai-óceán egyik fontos kereskedőútja volt, amelynek köszönhetően a kultúra is színesebb lett, ám ez nem annyira a helyi építészetben, mint inkább a nyelvben és hitvilágban érzékelhető napjainkban is. A források egy csoportja szerint a Maldív-szigetvilág őslakói a szingalézek voltak, míg mások szerint azok a dravidák, akik Dél-Indiából telepedtek a területre. A manapság alig negyedmilliós lakosság származását tekintve sokrétűnek mondható: élnek itt indiaiak, szingalézek, arabok, portugálok, európaiak, illetve afrikaiak leszármazottai. A föníciai, görög, majd kínai befolyást követően – amely időszak vallási tekintetben is meglehetősen mozgalmasnak bizonyult – a portugálok gyarmatosították a 15. században a szigeteket, amelynek a helyi lakosság nemzeti hősének számító Muhammad Thakurufaan szultán vetett véget, hogy aztán dinasztiája évszázadokon át uralja a szigetcsoportot.  A 19. századi angol gyarmatosítás után vált csak függetlenné a szigetcsoport 1976-ban, bár az ezt követő időszak is kifejezetten mozgalmasnak mondható. Az ország hivatalos vallása az iszlám lett, amely napjainkban is előfeltétele az állampolgárságnak. A Maldív-szigetek turizmusa csupán az utóbbi évtizedben lendült fel igazán és általánosságban elmondható, hogy szállodáinak jó része az ország befolyásos elitjének a tulajdonában van. 

A Maldív-szigetek turisták számára kiépült varázslatos helyszíneiről általában
A Maldív-szigetcsoport szigetei közül csaknem kétszáz teljesen lakott, és ebből több mint nyolcvan működik kifejezetten szállodaként. Ezeknek az „álomszigeteknek” gyakorlatilag mindegyike felejthetetlen élményt nyújt az ide érkező nyaralóknak. A turisták rendszerint egyetlen, trópusi kerttel övezett és víz feletti bungalókból álló szállodát találnak a varázslatos szigetek mindegyikén. A türkiz és mélykék színekben váltakozó kristálytiszta tengervíz, a vakítóan fehérhomokos tengerpart, a trópusi forróságban hűsítő pálmafák, a kikapcsolódás utáni pihenést szolgáló kényelmes bungalók vagy éppen luxusvillák és nem utolsó sorban a vendégszerető helybéli lakosság az, amelyek együttesen gondoskodnak a tökéletes nyaralásunkról, legyen szó a nyári szezonban eltöltött családi nyaralásról, vagy éppen álomszép esküvőnk utáni nászutunkról.

Látnivalók és egyéb kuriózumok

A nyaralásunk valamely Maldív-szigetekre eső színhelyére légitársasággal érkezve, a levegőből azonnal jól kivehetővé válik az ország legnagyobb városának és egyben fővárosának tekinthető Malé. A Hulhule nevű nemzetközi reptér egyébiránt maga is egy önálló kis szigeten helyezkedik el nagyjából négy kilométerre Male szigetétől. Mint utaltunk rá műemlék jellegű épületekben a szigetcsoport nem bővelkedik, ám Maléban mindenképpen ajánlott megtekintésre több mecset és a minaret is, amelyek mellett – mint tapasztalni fogjuk – a város egyéb egyházi és világi épületei is arab hatást mutatnak. Az épületek közül gazdag díszítéseivel leglátványosabb kétségtelenül – a szigetcsoport történelmébe mélyen gyökerező iszlám hatását hűen tükröző – egykori szultáni palota, amely az útikönyvekben „Péntek mecset” néven is szerepel.

Minden ide érkező akár gyalogosan is felfedezheti a helyi életvitelbe bepillantást engedő kikötőket, illetve a reggeli halpiacot. Megcsodálhatjuk továbbá a Joomhore Maiden közparkkal szemközt kiépült legendás fa-kikötőt is, ahol a hivatalos protokoll szerint fogadják a Maldív-szigetekre érkező állami méltóságokat. A helyi történelmi emlékek után érdeklődő Maldív-szigeteki nyaralókat pedig a szigetek kultúrájába bepillantást engedő Nemzeti Múzeum várja.

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

További remek helyek Maldív-szigeteki nyaralásra

Észak-Male-atoll
A Male-hoz legközelebb eső atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhető, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget. 

Transzferidő: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval. Ideális Búvárkodáshoz. 

Ari-atoll

Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától. A második legnagyobb koralzátony.

Transzferidő: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

Lhaviyani-atoll 

Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el. 

Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

Dél-Nilandhe-atoll
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik. 

Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek legjobb szállodái

5pont - 1 értékelés
Embudu Village 3*+

Embudu Village 3*+

Ár:
1 015 540 Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszett:
A gyorshajóval 12 perc alatt a szigeten voltunk a reptérről. A bungallót el tudtuk foglalni rögtön a megérkezésünk után (de. 10.00). A kiköltözésünk du 15.15-re esett, és addig maradhatunk a szobában külön kérés nélkül. A személyzet rendkívül barátságos, figyelmes, de nem tolakodó. Születésnapi meglepetés, búcsú esti terítés stb. A szobák tenger közeliek ( fél percen belül), tiszták, klimatizáltak, hűtővel, vízforralóval felszereltek. A kaja nagyon finom, változatos, bőséges, óriási választék( európai konyha is). A tenger csodálatos, gazdag állatvilággal. Minden reggel kaptunk fejenként 1,5l vizet a szobába (teljes panzióval voltunk). A konnektor univerzális (EU szabvány is).
Nem tetszett:
Ilyen nincs. Talán az átszállás Dohában: sokat kellett várni (bő 4 órát)... de ez az utazás 😁!
Egyéb:
Nem volt vészes az innivaló: egy másfél literes víz 4 dollár, dobozos kóla szintén 4 dollár. Szuper volt, csak ajánlani tudom mindenkinek.
4.6pont - 5 értékelés
Sun Island Resort & Spa 4*+

Sun Island Resort & Spa 4*+

Ár:
1 085 100 Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Jó volt a szervezés. A sziget gyönyörű volt, még szebb mint amit elképzeltünk.
Nem tetszett:
A hosszú utazás, itthonról a szigetig 23 óra (és vissza ugyanúgy). Az all inklusive szolgáltatásba nem tartozik bele minden étel és ital.
Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Royal Island Resort & Spa 5*

Royal Island Resort & Spa 5*

Ár:
869 000 Ft / fő-től (10 napra)
Értékelés:
Tetszett:
Nem tetszett:
Egyéb:

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Maldív-szigetek utazási magazin

Mi mindent csinálhatunk Maldív-szigeteken?

Napozás a fehérhomokos tengerparton és az all inclusive ételek italok kínálata mellett számos más izgalmas programmal is eltölthetjük az időnket!   Palackos búvárkodás közben megcsodálhatod a Maldív-szigetek fantasztikus élővilágát, a korall-öblöt körülvevő kiugró barlangokat a szürke zátonycápát, angyalhalat és tonhalat.   Élvezd a naplementét! Helyi hajóval vagy csónakkal tehetünk egy órás utazást és talán még delfinekkel is találkozhatunk.   Kipróbálnád a szörfözést? A világ egyik legjobb szörfözési célpontjaként ismert Maldív-szigetek megfelelő földrajzi előnnyel rendelkezik, amely lehetővé teszi az egész éves szörfözést.Tegyünk egy látogatást a szigetek fővárosában Maléban, számtalan bevásárlási és szórakozási lehetőség vár ránk.    Tengeralattjárót próbáltad már? Ha nem a Maldív-szigeteken ezt az élményt is kipipálhatod a bakancslistádról. 2-3 órán keresztül élvezheted a víz alatti világot, kb. 80 USD-t kell fizetned [...]


Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is!

Megmutatjuk melyek az új utazási trendek 2023-ban. Az egzotikus úti célok sosem látott népszerűségnek örvendenek. Míg a koronavírus-járványt megelőzően jellemzően csak téli időpontokban vágytunk távoli, meleg helyekre, addig újabban már szinte minden hónapban egyformán népszerűek az alábbi nyaralóhelyek. Talán ennek – többek között – az is az oka, hogy az éghajlatváltozás miatt, teljesen kiszámíthatatlanná vált, hogy mikor tökéletes az időjárás egy tengerparti nyaraláshoz. Ha meg az eső-nap arányát úgysem tudjuk befolyásolni, akkor élvezzük ki azt, ami van. Carpe Diem! Nyaraljunk amikor ráérünk, pl. tavaszi szünet az új nyári szünet!   Emellett egyre többen kezdenek ráébredni arra, hogy elő- vagy utószezonban nemcsak a turistaáradatot kerülhetjük el, hanem a kiemelkedően, néhol irreálisan magas főszezoni árakat is. Azt már mindannyian megtanultuk, hogy az ünnepi időszakok részvételi díjai hihetetlen magasságokba emelkednek, de azt talán még kevesen tudják, hogy [...]


Hová lehet most utazni? (2021.02.09)

Még mindig viszonylag kevés olyan hely van a világon, ahová egyáltalán lehetséges egzotikus tengerparti pihenésre utazni. Összegyűjtöttük a legjobban ajánlható helyeket, és az utazás feltételeit:Maldív-szigetek a Maldív-szigeteki beutazáshoz az itthonról történő indulást megelőző legfeljebb 4 napos (96 órás), angol nyelvű - negatív - PCR tesztet és az érkezés előtt 24 órával online regisztráció szükséges. A Start Utazáson feltűntetett árak az indulás előtti PCR teszt árát tartalmazzák. A nyitva tartó maldív-szigeteki szállodák a járvány kitörése óta gyakorlatilag karanténban vannak, a szállodák személyzete nem hagyhatja el a szigeteket vagy ha igen, akkor nem térhet vissza. Az intézkedések miatt a maldív szállodák biztonságosnak mondhatóak. A Maldív-szigetek az elmúlt pár hétben kifejezetten népszerű célponttá váltak egész Európában, ezért a decemberi és januári töredék árak már sajnos nem érhetőek el. Még nem üzemelnek teljes töltöttséggel, de a korábbi szinte [...]


Hogyan utazhatunk most a Maldív-szigetekre

(2021. január 6-án felülvizsgálva)Nem sok olyan hely van most a világon, ahová viszonylagos biztonsággal lehet a közeljövőben egy kis kikapcsolódás kedvéért utazni. A Maldív-szigetek a kevesek egyike.   A Start Utazáson kínált utak Qatar Airways járatán repülnek, dohai (Qatar) átszállással.    Utazás feltétele a Maldív-szigetekre a pandémia alatt A Maldív-szigetekre történő  belépéshez 1 db angol nyelvű, a Maldív-szgetekre történő utazás megkezdésétől számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, valamint a belépést megelőző 24 órán belül online regisztráció szükséges. Az angol nyelvű PCR teszt árát a Start Utazáson feltűntetett részvételi díj tartalmazza. A teszt elvégzéséhez az ügyintézőink az időpontot leegyeztetik és igény esetén segítenek az online regisztráció elvégzésében.    Dohában a repülőteret nem lehet elhagyni, maszk viselése szükséges.     Mi egyebet kell tudni az utazás és a nyaralás körülményekről a [...]


8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz

8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Szereted a homokot, a napot és a szörfözést? Ha megfelelő app van az okostelefonodon, akkor például kikeresheted, hogy melyik parton élvezheted a legtöbb napsütést. Itt vannak a legjobb választásaink.Waterkeeper Swim Guide Évente több millió ember betegszik meg a strandok szennyezett vízével való érintkezés következtében. Ám ez az alapvető strandalkalmazás segít megtalálni a legtisztább strandokat úszáshoz, szörfözéshez, vagy csak egy könnyű sétához. A 100 különböző strandfigyelő forrás adatainak felhasználásával a Swim Guide valós idejű frissítéseket biztosít a víz minőségéről és tisztaságáról, így megmutatja, hogy a víz biztonságos-e az úszáshoz. Ha megtalálja a megfelelő helyet, keresse meg a térképet, vagy keressen egy strandot név szerint. A leírásban szerepelnek információk a kényelmi szolgáltatásokról, a mentőkről, a parkolókról és minden másról, amit tudni kell. TuneInHallgassd meg [...]



Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


 

Időjárás



Maldív-szigetek leírás

Figyelem! A male-i repűlőtérre érkezéskor a vámvizsgálatnál a szeszesitalokat, buddhaszobrokat elveszik, melyet a visszautazásnál visszaadnak.

Éghajlat
A Maldív- szigeteken trópusi az éghajlat, az éves hõmérsékletkülönbség nagyon csekély: 28 C- 31 C. A májustól szeptemberig tartó esõs idõszakban a délkeleti monszun hatására nagy mennyiségû csapadék hullik. Októbertõl áprilisig az északkeleti monszun idején az éghajlat viszonylag száraz.
A levegõ páratartalma mindenütt magas, amit egy kicsit enyhít a tenger felõl fújó állandó, gyenge szél. Növény- és állatvilág
A szigetek homokos talaján elsõsorban kókusz- és csavarpálmák, kenyérfák és trópusi bokrok nõnek. A szirtek és a lagúnák világában igen gazdag halállomány él. A tengeri teknõsök sok sziget homokpartján rakják le tojásaikat.

Politikai rendszer
A Maldív-szigetek 1965 júliusában nyerték el függetlenségüket. 1968 novemberében lépett életbe az új alkotmány, amely az országot elnöki köztársasággá nyilvánította. Az államfõ öt évre, közvetlenül választott, széleskörû politikai hatalommal fölruházott elnök. Az országgyûlés évente csak háromszor ülésezik, politikai befolyása alig van. Az ország 19 közigazgatási körzetre és a közvetlenül a kormánynak alárendelt fõvárosi körzetre oszlik.

Népesség
A lakosság arab, szingaléz, maláj származású keverék. Mintegy 200 õslakos él még. A szigetek lakossága igen fiatal; 40%-uk 15 év alatti. 1911-ben regisztrálták, hogy a férfiak 20 %-kal többen voltak, mint a nõk, ez az arány lassan már megszûnik. Az atollok lakottsága nagyon eltérõ; kb. a lakosság 1/4-e (70.000 fõ) a fõszigeten, Malén él. Az ország nyelve a szingalézzel rokon dhivehi, az írásuk arab eredetû.

Történelem
A Maldív-szigeteket i.e. 500 körül népesítették be Dél-Indiából vagy Ceylonból bevándorolt indoárják. A i.sz.szerinti elsõ századokban viszont a szigetek már fontos állomásai voltak a tengeri kereskedelemnek. A középkorban arab és perzsa kereskedõk terjesztették el a mohamedán vallást, ami 1153-ban államvallás lett. A portugálok 1558-ban gyarmatosították a szigetet, csak rövid 15 évre. A szigetvilág a kalózok gyakori célpontja lett, ezért a szigetlakók a németalföldiektõl kértek és kaptak segítséget, önkéntes adó fejében. Miután az angolok 1796-ban elfoglalták Ceylont, a szigetek fölötti felségjogot is átvették a németalföldiektõl. 1887-ben hivatalos védelmi szerzõdést írtak alá, de az angolok sem avatkoztak be az ország belügyeibe. Miután Ceylon 1948-tól független lett a Maldív-szigetek közvetlenül a londoni Colonial Office-hoz tartoztak. 1965. július 26-án kikiáltották a Maldív-szigetek függetlenségét, az 1968-as népszavazás végképp eltörölte a monarchiát, s elnöki demokráciát hozott létre.

Kultúra
Bár a Maldív-szigetek a 12. századig az indiai kultúra befolyása alatt voltak, s kultúrájukat jelentõsen befolyásolta a szomszédos Ceylon, ma már az iszlám elõtti korszaknak alig találhatók emlékei. A szigeteket régészetileg még alig tárták fel. Templomépítészetben igen fejlett kõfaragómûvészet jött létre. A mecseteket elsõsorban korall-mészkõbõl építették, belsejüket mûvészi faragások díszítik. Maléban a Nagy Péntek mecset jellegzetes minaretjével és a Szultán- parkban lévõ múzeum figyelemre méltó.

Öltözködés, helyi szokások
Az öltözködésben a lenge, könnyû ruházat ajánlott. A nudizmus az egész ország területén tilos. A turistáktól elvárják a helyi hagyományokhoz történõ alkalmazkodást: ruhának kell takarnia a combot és a vállakat, amikor a lakott területeket látogatják meg.

Szigetek: a szigetcsoportok területének mindössze 0,5%-a szárazföld, a többi a szigeteket összekötő Indiai-óceán. A szigetek alapterülete sokszor az egy négyzetkilométert, magassága a 2 métert sem haladja meg.

Javaslata: Mindenképpen ajánlatos búvárszemüveget, pipát és békatalpat magunkkal vinni, mert rendkívül gazdag a vízi világ, ami csodálatos élményt nyújt majd.

Földrajzi helyzet: a Maldív - szigetek az Indiai-óceánon, Sri Lankától nyugatra, Indiától délre helyezkedik el.

Időeltolódás: +4 óra Magyarországhoz képest, Sri Lankához viszonyítva -1 óra.

Érkezés: érkezéskor a repülőtérről kilépve jobb és baloldalon pultok találhatóak. Mindegyik szigetnek van saját pultja, a pultok felett ki vannak írva a szigetek nevei. Kérjük, keresse meg az ön által foglalt sziget pultját és adja oda a safari travel által kiállított vouchert. Ezután a pultnál található partnerünk odakíséri önöket a hajóhoz, amely a transzfert biztosítja.

Elutazás:  a recepciónál szobaszám szerint ki vannak írva a hajótranszferek indulási időpontjai. Kérjük, hazaindulás előtt nézze meg, hogy hány órára kell kint lenni a kikötőbe a hajó indulásánál.

Repülőtér: a nemzetközi repülőtér a Hulhule szigeten épült 1981-ben. A területet, hogy elég hosszú legyen a kifutópálya, korallal töltötték fel, így a meghosszabbított sziget maga a repülőtér. Itt látható a világ egyetlen olyan kifutópályája, amely az óceánból indul és az óceánban végződik.

 

Koralzátony-füzérAz Indiai-óceánban az Egyenlítõ magasságában 800 km hosszan húzódó koralzátony-füzér 1196 szigetet számlál. A köztársaság alapterülete 90 000 km2, ebbõl a szárazföldé csupán 298 km2.

A fehér homokos (finom koralltörmelék) tengerpartot sekély, kristálytiszta vízû lagúna övezi, pompázatos vízivilággal. A víz egész évben 27C körüli, a levegõ hõmérséklete is viszonylag állandó, 30C. Az állandó légmozgás mellett elõfordulhat langyos trópusi esõ, ennek köszönhetõ a szigetekre jellemzõ dús vegetáció. A korallzátonyok közül csupán 200-at népesítenek be az õslakosok. Ezen felül 87 szigeten valóságos \"Paradicsom\" várja a pihenésre vágyókat és a búvárkodás szerelmeseit.

Ezeken a szigeteken az egyedüli építmény maga a szálloda, a hozzá tartozó éttermekkel, bárokkal, sportlétesítményekkel.A szállodát tulajdonképpen trópusi kerttel övezett bungalók alkotják, melyek a part közelében, pálmafák alatt sorakoznak.

A szigeteket hajójáratok kötik össze; a hajózás központja Male. Nemzetközi repülõtér a Maléhoz közeli Hulule szigeten van. A fontosabb szigetek között rendszeres a hajójárat, de hajót bérelni lehet is. A szigeteken kerékpáron és gyalog közlekednek, Maléban van taxi is. A fõ turistaszezon októbertõl áprilisig tart, amikor kevés a csapadék.

A Maldív-szigetek legtöbb atollja egy nagy, gyűrű alakú korallzátonyból áll, amely számos kis szigetet támogat. A szigetek átlagosan csak egy-két négyzetkilométer területen terülnek el, és az átlagos tengerszint felett 1–1,5 m  között vannak. Bár a nagyobb atollok némelyike ​​északról délre körülbelül 50 km, keletről nyugatra pedig 30 km  hosszú, egyetlen sziget sem hosszabb nyolc kilométernél. 

A Maldív-szigeteken nincsenek dombok, de egyes szigeteken dűnék vannak, amelyek 2,4 métert  tudnak elérni a tengerszint felett, például Hithadhoo (Seenu Atoll) ÉNy-i partja az Addu-atollon. A szigetek túl kicsik ahhoz, hogy folyók legyenek, de némelyikükben kis tavak és mocsarak találhatók.

Átlagosan mindegyik atollnak körülbelül 5-10 lakott szigete van; az egyes atollok lakatlan szigetei körülbelül 20-60-at tesznek ki. Néhány atoll azonban egy nagy, elszigetelt szigetről áll, amelyet meredek korallpart vesz körül. Az ilyen típusú atollok legemlékezetesebb példája Fuvahmulah nagy szigete, amely az Egyenlítői-csatornán található.

A Maldív-szigetek trópusi növényzete a lakott és a lakatlan szigeteken különbözik. A lakott szigeteken apró banán-, papaya-, alsócomb- és citrusfák vannak a tanyák mellett, míg a rendelkezésre álló földfoltokban kenyérfa-fákat és kókuszpálmákat termesztenek. Másrészt a lakatlan szigeteken többnyire különféle bokrok (magū, boshi) és mangrove (kuredi, kandū) vannak a vízvonal mentén, valamint néhány kókuszfával.

Egyes szigetek mocsarasak, míg mások magasabbak a hullámhatás miatt felhalmozott homok és kavics miatt. A talaj gyakran nagyon lúgos, és a nitrogén-, kálium- és vashiány súlyosan korlátozza a mezőgazdasági potenciált. A föld tíz százalékát, vagyis körülbelül 26 km²-t taróval, banánnal, kókuszdióval és más gyümölcsökkel művelik. Csak a buja Fuvammulah-sziget termel gyümölcsöket, például narancsot és ananászt - részben azért, mert Fuvammulah terepe magasabban helyezkedik el, mint a többi sziget, így a talajvíz kevésbé esik be a tengervízbe. A népesség növekedésével azonban a megművelt területek még ezen a szigeten is gyorsan csökkennek.

A Maldív-szigeteket 26 természetes atoll alkotja, néhány sziget és elszigetelt zátony együtt.  Ezen atollok közül a legnagyobb a Boduthiladhunmathi, míg a legtöbb szigetet tartalmazó atoll a Huvadhu.
A Maldív-szigeteken a felszín felett minden föld korall eredetű. Egyes atollok között széles és mély csatornák vannak.

Egyes atollok időben számos sziget formájában és elszigetelt zátonyok formájában vannak, amelyek kisebb atoll képződmények közé sorolhatók.  A Maldív-szigetek atolljai meglehetősen szabályos láncot alkotnak, és főleg az északi és középső atollokban tömbszerű szerkezet látható.  Maga az "atoll" szó eredete a Maldív-szigetek nyelvén található. Az "Atoll" -t (dhivehi: atholhu) ma már sok nyelven használják világszerte.

Hagyományosan a maldív lakosok nevükön „-madulu” vagy „-mathi” végződésű atollokat neveznek, anélkül, hogy a végén feltennék az „Atoll” szót. Például helyes, ha egyszerűen Kolhumadulhu-t írunk, anélkül, hogy a végén hozzáadnánk az „Atholhu” szót. Ez a helyzet a Faadhippolhu néven ismert atollon is.

A Maldív-szigetek számos atolljának számos gyönyörű búvárterülete miatt ezt az országot világszerte a búvárok elsődleges célpontjaként forgalmazzák. Ezért az elmúlt néhány évtizedben számos útmutató és térkép jelent meg a legjobb búvárhelyekről, amelyek közül néhány nagyon pontos és sokféle hasznos tippet ad.


ÉSZAK-MALE-ATOLL
A Male-hoz legközelebb esõ atoll viszonylag rövid ideig tartó transzferrel elérhetõ, és itt található a legtöbb, turizmus számára megnyitott sziget.
Transzferidõ: kb. 20 perc-2,5 óra között „dhoni”-val vagy gyorshajóval.

ARI-ATOLL
Ez az atoll fekszik legmesszebb Male városától.
Transzferidõ: kb. 2,5 óra gyorshajóval vagy kb. 35 perc hydroplannal.

LHAVIYANI-ATOLL
Az Észak-Male-Atolltól északra fekszik, és gyorshajóval vagy hydroplannal lehet elérni. A Kuredu-sziget a Lhaviyani-Atoll északi részén helyezkedik el.
Transzferidõ: kb. 4-5 óra gyorshajóval vagy kb. 40 perc hydroplannal.

DÉL-NILANDHE-ATOLL
A mindeddig csaknem érintetlenül maradt atollhoz jelenleg 2 szálloda-sziget tartozik.
Transzferidõ: kb. 40 perc hydroplannal.

 

Maldív-szigeteki utazás, nyaralás foglalásához forduljon forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások