Libanon

A Libanoni Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Libanoni , a Libanoni legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 0 utazás közül választhat.

Libanoni foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


A mai Líbia földjéről indultak a Földközi-tenger meghódítására a rejtélyes főníciaiak, találmányukkal, az azóta is az egyik leghatékonyabb fegyverrel, a pénzzel felvértezve.

Libanon

Libanon utazás TOP 10

Libanon úti célok

Az összes Libanon »

Libanon

Az összes Libanon »

Libanon ismertető



Libanon üdülőhelyek

 

Libanon foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Libanon »

Libanon leírás

Környezet, éghajlat
Libanon a Földközi-tenger keleti partvidékén fekszik, Szíria és Izrael \"ölelésében\". Kicsiny területe ellenére domborzata nagyon változatos. A keskeny tengerparti sáv az ország szíve, itt él a lakosság nagy része. Az ország belsejét a Libanoni-hegység vonulata uralja, legmagasabb pontja a Qornet as-Sawda 3000 méter magas. Tovább haladva az ország belseje felé érjük el az 1000 méter mély Bekaa völgyet, mely kiváló bor- és marihuána termő vidék. Az Anti -Libanon hegység a völgytől keletre húzódik. A változatos domborzat miatt az éghajlat is óriási eltéréseket mutat. A partvidéken mediterrán éghajlat uralkodik, a tél hűvös és esős, a nyár száraz és forró. A hegyekre hegyvidéki klíma a jellemző, nyáron kellemes hőmérsékletével, télen pedig remek sípályáival csalogatja a vidék a forróság vagy az eső elől menekülőket. A Bekaa völgyben a nyár elviselhetetlenül forró, télen pedig a hideg és a havazás teszi próbára az itt élőket.

Látnivalók:

Bejrút még nem tért magához a 17 éves háború sokkjából, az épületek nagy részén még látszanak a bombázás nyomai, a városban óriási a zsúfoltság és a káosz. A kaotikus állapotot tovább növeli az építészeti kettőséget. Gyönyörű iszlám építészeti emlékek bújnak meg a betonrengetegben, modern házak mellett hagyományos házak találhatók, a széles utakon pedig a legújabb autók előzgetik a többévtizedes roncsokat. A Hamra negyed a főváros üzleti, kereskedelmi és turisztikai központja. Itt vannak a leghíresebb múzeumok, az egyetem Régészeti Múzeuma és a Sursock Múzeum. A belváros egy részét sikerült helyreállítani, nagy része azonban még mindig romokban hever. A Nagy Mecset az egyetlen számottevő építészeti emlék ezen a környéken. A tengerparti Galamb Szikla a város legérdekesebb természeti látnivalója.

Byblos 7000 éve lakott, az ókori kereskedelem egyik legfontosabb központja volt. A fennmaradt emlékek között ezért éppúgy találunk 2500 éves kunyhómaradványt, mint római kori amfiteátrumot, de krisztus előtt 2800-ból is maradtak emlékek, Baalat Gebal temploma és egy L alakú templom. A város másik nevezetessége a Viaszmúzeum, ahol a libanoni történelem leghíresebb és leghírhedtebb alakjait lehet megismerni. A város strandja remek.

Tyre városa római kori romjairól híres. Vízvezetékeket, szarkofágokat és egy 20000 nézőt befogadó színházat is megcsodálhatunk itt. A színházban minden nyáron művészeti fesztivált rendeznek. Sajnos a város nagyon közel van az izraeli határhoz, ezért meglehetősen veszélyes idelátogatni.

Gasztronómia
A helyi ételek fantasztikusan finomak, az ízletes és friss alapanyagokat remekül bolondítják meg a helyi fűszerekkel, így kapják meg a török és arab konyha enyhén franciás elegyét. Előételként általában spenótos pitét, sült sajtot, töltött szőlőlevelet szolgálnak fel. A főétel általában bárányból vagy halból készül, ezt töltik meg rizzsel vagy dióval. Salátával tálalják. A nemzeti étel a kibbe, amely darált nyers vagy sült bárányhús pitába töltve. Az italok közül ne hagyjuk ki a kávét, az ayrant és a legnépszerűbb szeszes italt, az arakot se.

Ünnepek, rendezvények
Libanonban a muszlim vallás hívei mellett nagy számban élnek keresztények is, ezért az ünnepek között megtaláljuk a katolikus egyház nagy ünnepeit, a Húsvétot és a Karácsonyt is. A legnagyobb muszlim ünnepek a Ras as-Sana (az Újév), az Achoura, a Ramadán és a böjtöt lezáró Eid al-Fitr. Az állami ünnepek közül a legjelentősebb a Függetlenség Napja (nov. 22.) és a Qana Nap, amely az izraeliek által lemészárolt 107 ártatlan libanoni polgár emlékének adózik. Baalbek városa minden júliusban 4 napos világhírű művészeti fesztiválnak ad otthont.

Libanon foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be a Libanoni Köztársaságba, melyet a libanoni diplomáciai és konzuli képviseletek állítanak ki.  

Magyar állampolgárok részére ismét van lehetőség a bejruti repülőtéren és a libanoni közúti határátkelőhelyeken a legfeljebb egy hónapos tartózkodásra jogosító vízum felvételére is.  Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított fél évig, hosszabb tartózkodás (egyéves) esetén 18 hónapig érvényesnek kell lennie.

Libanon budapesti Nagykövetsége három hónapig érvényes, többszöri vízumot adhat ki magyar állampolgárok részére, az ügyintézés ideje egy munkanap. A három hónapos érvényesség hat hónapra meghosszabbítható.

Vízumdíjak:
-
Egyszeri beutazó vízum: 10.500.-Ft
- Kétszeri beutazó vízum: 15.000.-Ft
- Többszöri beutazó vízum: 21.000.-Ft

A budapesti libanoni nagykövetségen minden munkanapon van ügyfélfogadási idő 09.00 és 14.00 óra között. A vízumkérő adatlaphoz mellékelni kell az útlevelet, az útlevél fénymásolatát egy példányban és 2 db fényképet.

Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha a libanoni vízum érvényes.

30 évnél fiatalabb nők vízumbeszerzéséhez a libanoni idegenrendészet engedélye szükséges, melyet a libanoni nagykövetség intéz és átfutási ideje általában 2 nap. Ha közeli hozzátartozójukkal utaznak (férj, apa, anya, testvér, gyermek), ezen engedélyeztetés nem szükséges

Libanon foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Libanon adatlap

Időzóna: GMT+2

Főváros: Bejrút

Terület: 10.400 km2

Népesség: 3.578.036 fő

Népsűrűség: 306 fő/km2

Népcsoportok: libanoni (81%), palesztin, örmény, cserkesz

Közigazgatási beosztás: 5 kormányzóság

Fekvés: Közép-Ázsia, határos a Földközi-tengerrel, Izrael és Szíria között helyezkedik el.

Országhívószám: 961

Autójelzés: RL

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: arab

Beszélt idegen nyelvek: francia, angol, örmény

Vallások: muszlim (52%), keresztény (40%), drúz

Hivatalos pénz: 1 libanoni font = 100 piaszter

Legfontosabb iparágak: kőolaj-finomítás, cementgyártás, dohánygyártás, textilipar, ékszergyártás, cukoripar, olívaolajgyártás

Libanon foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|