Izland körutazás

A Izlandi körutazás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Izlandi körutazás, a Izlandi körutazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 18 utazás közül választhat.

Izlandi körutazás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Izland (Jégország) neve egy ősi mondából ered, miszerint a szigeten elsőként letelepedő norvég kalandozók hívták így új hazájukat, eltévedve a végtelennek tetsző hómezőn.

Izland utazás TOP 10

Izland úti célok

Az összes Izland körutazás »

Izland

Az összes Izland körutazás »

Izland ismertető

Utazás
Izland tipikusan olyan ország, ahová szervezett csoporttal kell menni - hacsak nincs valakinek személyes ismerõse a helybéliek között. Leginkább azért nem ajánlatos egyénileg elindulni, mert a legizgalmasabb helyekre kizárólag autóval, nem ritkán összkerékhajtású terepjáróval lehet csak eljutni. A bérlés viszont irreálisan drága, ráadásul egyáltalán nem könnyû eligazodni a helyenként alig jelzett, a magyar fogalmak szerinti kacskaringós földutakra emlékeztetõ utakon. Arról nem is beszélve, hogy a természet erõinek munkája nyomán - vulkánok, gleccserek - idõrõl idõre újra kell rajzolni az itinereket...

Tehát még azok sem lennének könnyû helyzetben, akik itthonról saját terepjárójukkal tennék meg az utat a kontinensen, s komppal érkeznének Izlandra. A helyi utazási irodák viszont magas építésû, terepjáró busszal szállítják a turistákat, s ha kell, a legeldugottabbnak tûnõ helyen is rendeznek lazacos, rákos pikniket. Amúgy az izlandi konyha nemigen kínál meglepetéseket, legalábbis az egyszerû, kis éttermekben vagy büfékben. Azoknak viszont, akik hajlandóak mélyen a pénztárcájukba nyúlni, különlegesen elkészített hal, rák és bárány ínyencségeket kínálnak a fõváros néhány éttermében.

A csoporttól el-elszakadó, vállalkozó kedvû honfitársainknak amúgy nincs nehéz dolga sem Rejkjavíkban, sem más településen, mert gyakorlatilag mindenki beszél angolul és sokan megértik a németet is. Ráadásul mindenki segítõkész és érdeklõdõ. A tömegközlekedési jármûveken például véletlenül sem lebuktatni és büntetni akarják a külföldieket, hanem segítenek, s ha kell, a vezetõtõl kapott térképen rögtön el is magyarázzák, hogy hol kell leszállni egy adott látványossághoz.

Kinek érdemes Izlandra utazni?
Izland nyilvánvalóan nem lesz soha magyarok ezreinek, tízezreinek úti célja. Egyrészt mert drága, másrészt mert minden tekintetben más, mint a turisták tömegeit vonzó célországok. Viszont felejthetetlen élményt nyújthat azoknak, akik unják már a mediterrán tengerpartokat vagy a sokszor összetéveszthetõen egyforma sétálóutcákat és áruházakat kínáló nagyvárosokat, s inkább vágynak a néha zord, de gyönyörû természetbe. De úgy, hogy állandóan érezhetik egy kulturált civilizáció jelenlétét. Biztosak lehetnek abban, hogy idõben jön értük a busz, este tisztán várja õket kényelmes szobájuk, s, ha netán még kedvük szottyan megenni-meginni valamit a városban, de napközben nem váltottak pénzt, akkor bármilyen konvertibilis pénzt elfogadnak tõlük, s az átszámoláshoz a banktól aznap kapott hivatalos tarifa fénymásolatát veszik elõ segédeszközként.

Izland körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Izland üdülőhelyek

 

Izland körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Izland körutazás »

Izland leírás

A zöld sziget
Szabad fordításban Jégország lehetne Izland neve, akár az izlandi, akár az angol (Iceland) variációból ültetnénk át magyarra. Az elnevezés egy õsi mondából ered, miszerint a mai Izland szigetén elsõként letelepedõ norvég kalandozók hívták így új hazájukat, eltévedve a végtelennek tetszõ hómezõn.

Az izlandiaknak szinte mindenre van egy mondájuk, legyen szó akár természeti jelenségrõl, akár történelmük alakulásáról. A mai utazónak az az érzése, hogy nem is jégországba, hanem inkább meseországba érkezett. S nem csak a hétköznapokat is átszövõ sok monda miatt. A turistát megannyi valószerûtlenül kellemes élmény várja Izlandon.

Felüdülést jelent egy olyan országban járni, ahol szinte ismeretlen fogalom a bûnözés, ahol a vendég biztos lehet abban, hogy nem csapják be, nem lopják meg, sõt kedves, segítõkész emberek várják. De legalább ennyire üdítõ élmény a tisztaság, az abszolút szennyezetlen levegõ és víz, s végül de nem utolsósorban a sok természeti csoda

Éghajlat
A Jégország elnevezés igazságtalan is lenne, mégpedig azért, mert Izlandon nincs is igazán hideg. Legalábbis télen. A Golf-áramlat jótékony hatásaként ugyanis január-februárban is csak mínusz 1-2 Celsius- fok az átlaghõmérséklet. Igaz, meleg nyaruk sincs az izlandiaknak, a július-augusztusi középhõmérséklet sem emelkedik 11-12 fok fölé. A tavasz és az õsz értelemszerûen 6-8 Celsius-fok körüli hõmérséklettel várja az odalátogatókat. Izland a természet szerelmeseinek való, azoknak, akik szívesen és sokat sétálnak, s nem ijednek meg attól, ha szinte állandóan erõs szél fúj. Amolyan \"kirándulóidõ\" van állandóan, ami még stílszerû is, hiszen az Izlanddal való ismerkedés nem más, mint egyetlen nagy kirándulás.

 

Élet Izlandon
A Magyarországnál alig nagyobb szigeten kevesebben élnek, mint Miskolcon. Viszont nagyon jól. A halakban gazdag tenger, a termálvízben gazdag föld - Izlandon minden lakást, gyárat és melegházat a felszínre törõ \"ingyen\" forró vízzel fûtenek - és az olcsó villamos energiát biztosító vízi erõmûvek biztosítják az ország polgárainak jólétét. Jövedelmük megengedi, hogy mindent megvásároljanak maguknak, amire szükségük van, még akkor is, ha Izlandon szinte minden drága importból származik. Mondani sem kell, a magyar turisták számára nem a bevásárlóutak célpontja a kis szigetország. De meg is érdemli az, aki Izlandon az áruházakban bolyong, mialatt a sehol másutt nem látható természeti jelenségeket csodálhatná.

Látnivalók
Akár körutazáson, akár rejkjavíki központú csillagtúrán vesz részt valaki, megcsodálhatja a néhány percenként magasba lövellõ gejzíreket, az ihatóan tiszta vizû, pisztrángban és lazacban gazdag sebes folyókat, a világ leghíresebb vízeséseivel vetekedõ méretû zuhatagokat, a fortyogó földbõl elõtörõ gõzfelhõket, a Holdra induló ûrhajósoknak gyakorlóterepül szolgáló lávafennsíkokat vagy megmártózhat a Kék lagúna állandóan forró vizében, s ha csak moziban is, de megnézheti a ma is mûködõ vulkánok néhány évvel ezelõtti kitörésérõl készült filmeket.

Izland körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet, a tovább-, illetve a hazautazást biztosító hajó- vagy repülőjegy felmutatása mellett legfeljebb 90 nap időtartamra vízummentesen utazhat Izlandra.

A munkavállalási céllal Izlandra utazó magyar állampolgároknak meg kell nevezniük egy munkaadót, és munkavállalási engedéllyel kell rendelkezniük.

Izland részese a schengeni egyezménynek, így magyar állampolgár ott-tartózkodása a schengeni térségen belüli tartózkodásnak számít, és mint ilyen, 6 hónapon belül csupán abban az esetben minősül 90 napig vízummentesnek, ha a jelzett időszakban nem tartózkodott ennyit más schengeni tagállamokban. A túltartózkodás kiutasítást vonhat maga után.

Az útlevélnek az ország tervezett elhagyását követően még 3 hónapos érvényességgel kell bírnia. 

A három hónapot meghaladó tartózkodás vízumköteles. Ez esetben vízum a budapesti dán nagykövetségen igényelhető:
Cím:  1122 Budapest XII. Határőr út 37
Tel.: (1)- 3557-320
Fax: (1).3753-803

Nagykövetség
Cím: Sophus Lies gt. 3.
0244 Oslo 2.
Ideiglenes címünk 2004. április 7-től: 0161 Oslo, Storingsgatan 8.

Előhívó: (47)(22)
Telefon: 44-14-01, 55-24-18, 55-24-19
Ügyelet: 44-14-01
fax 44-76-93

Izland körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Izland adatlap

A legnagyobb szigetek

Heimaey - 13.4 km2
Hrísey in Eyjafjördur - 8 km2
Hjörsey in Faxaflóa - 5.5 km2
Grímsey - 5.3 km2 (itt metszi a sarkkör Izlandot)
Flatey in Skjálfandi - 2.8 km2

Legmagasabb hegyek

Hvannadalshnjúkur - 2119 m
Bardarbunga - 2000 m
Kverkfjöll - 1920 m
Snaefell - 1833 m (Az izlandi hegyek királya)
Hofsjökull - 1756 m
Herdubreid - 1682 m (a királynõ)

Legnagyobb gleccserek

Vatnajökull - 8300 km2 (Európában a legnagyobb)
Langjökull - 953 km2
Hofsjökull - 925 km2
Myrdalsjökull - 596 km2
Drangajökull - 160 km2

Legnagyobb tavak

Pórisvatn - 83-88 km2
Pingvallavatn - 82 km2
Lögurinn - 53 km2
Myvatn - 37 km2
Hvítárvatn - 30 km2

Legmélyebb tavak

Öskjuvatn - 220 m
Hvalvatn - 160 m
Jökulsárlon, Breidamerkursandur - 150 m
Pingvallavatn - 114 m
Pórisvatn - 113 m

Leghosszabb folyók

Pjórsá - 230 km
Jökulsá á Fjöllum - 206 km
Ölfúsá/Hvítá - 185 km
Skjálfandafljót - 178 km
Jökulsá á Dal - 150 km

Legmagasabb vízesések

Glymur - 190 m
Háifoss - 122 m
Hengifoss - 110 m
Seljalandsfoss - 65 m
Skógafoss - 62 m
Dettifoss - 44 m (legnagyobb vízhozam Európában)
Gullfoss - 32 m
Godafoss - 12 m

Izland körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|