Split

A Spliti Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Spliti , a Spliti legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 26 utazás közül választhat.

Spliti foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Split utazás TOP 10

Az összes Split »

Split

Az összes Split »

Split ismertető

Split - Horvátország

Split az a hely, ahol Dalmácia szívverését érezhetjük. Split a romantikus ugyanakkor nyüzsgő közép-dalmáciai város története igen különleges. Tulajdonképpen a város egy palotából, Diokleciánusz palotájából jött létre melyet maga a római császár építetett ezerhétszáz évvel ezelőtt. A császár innen irányította a Római Birodalom ügyeit.

A palotakomplexum éppen maradt pincéje számos kulturális, történelmi és művészeti eseménysorozatnak ad helyet, ilyen például a spliti nyári játékok.

Az építmény két különlegessége, hogy az egyetlen olyan római palota mely a mai napig lakott is és hogy mára az UNESCO világörökség részévé lett. A palotában található a Split védőszentjéről elnevezett Szent Dujmo katedrális és Split főtere is.
A városkában található két egyiptomi szfinx is a Szent Duje székesegyház bejáratánál valamint a Szent Iván templom mellett.

Ha Splitben járunk, semmiképp ne mulasszunk el egy igazi mediterrán ebédet a tenger gyümölcseiből, de nagyon ízletesen készítik errefelé a marhahúst is. Ebéd után pedig jól esik valamelyik nyugodt kis kávézó teraszán egy kávé vagy egy frissítő frissen facsart narancslé mellett nézelődni. S ha már eleget ejtőztünk tegyünk egy sétát a Prokurativ mellett egészen a Marjanig húzódó tengerparti sétányon, a riván ahonnan akár a Split mellett tornyosuló Kozjak és Mosor hegycsúcsait is megleshetjük. Ha pedig valami igazán „spliti” életérzésre vágyunk látogassunk el a piacra, érdekes élményben lehet részünk.
A város számos kalandra is ad esélyt, mint a barlangaszás, a vitorlázás, kerékpározás, vízisí, jet ski vagy akár rafting a Cetina folyón. De a kevésbé bátraknak sem kell  a szálláshelyen maradniuk, hiszen kiváló program és mozgási lehetőség lehet felkeresni az egyik leghíresebb zarándokhelyet Medugorjet vagy akár megmászni a Marjan hegyet. Este pedig ha még mindig maradt energiánk keressük fel valamelyik helyi diszkót egy tánc erejéig, igen tartalmas szórakozás.


A város a térség egyik legnagyobb kikötője, ahonnan kiváló hajókirándulásokra invitálnak bennünket a helyiek. Ne mulasszunk el részt venni egyiken!

Split foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Split üdülőhelyek

 

Split foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Split »

Split leírás

Split az egyik legszebb és legöregebb dalmát város. Az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai település Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlékegyüttes a hetvenes évek óta áll az UNESCO védnöksége alatt.
Split fontos szerepet tölt be Horvátország közlekedésében is, hiszen naponta számos hajó indul innen a nyaralók által látogatott szigetek tucatjaira (Korcula, Brac, Hvar Stb.)

Letenyétől kb. 560 km.

Programajánlatok: Trogir és Split óvárosa, Knin középkori erődje, Kornati-szigetcsoport, Vransko-tó – Horvátország legnagyobb tava, Krka-vízesés, Hvar- és Vis-sziget, a Kék-barlang Bisevo-szigeten, Biokovo-hegység

Split foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

A Magyar Köztársaság horvátországi képviselete:
Zágráb:
Pantovzak 255-257, 10 000 Zagreb
Tel: 385-1-4890-906,
Fax: 385-1-457-9301

A Horvát Köztársaság magyarországi képviselete:
1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15.
Tel:  354-1315, 269-5854, Fax: 354-1319

A horvát pénzt illetően az egyes személyek a Horvát Köztársaságba, ill. a Horvát Köztársaságból max. 2.000 Kunát vihetnek magukkal. A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal: a kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie. Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot.

A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is. Személyautók, csónakok, hajók, lakókocsik és más szállítóeszközök ideiglenesen max. 6 hónap időtartamra vihetők be, olyan szállítóeszközök tekintetében,

  • amelyet ideiglenesen visz be az országba állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldi munkahellyel rendelkező személy,
  • amelyet saját szükségletei céljából használ állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldön ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
  • amelyet külföldön regisztráltak, illetve helyeztek forgalomba az állandó külföldi lakcímmel, külföldi munkahellyel, vagy külföldi telephellyel rendelkező személy nevére.

A fent említett személyek külön formális eljárás nélkül bevihetnek különböző személyes tárgyakat, beleértve a speciális és sportfelszereléseket, amelyekre szükségük van a Horvát Köztársaságban való tartózkodásuk során pihenés, szórakozás, egészségmegőrzés, stb. céljából. Kulturális javak (ritka gyűjtemények, archeológiai leletek, képek, szobrok, régi könyvek, stb.) csak a kulturális örökség védelmét ellátó és ebben illetékes hatóság engedélye alapján vihetők be az országba, illetve ki az országból.

Split foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Split adatlap

(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások