Nagy-Britannia körutazás

A Nagy-Britanniai körutazás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Nagy-Britanniai körutazás, a Nagy-Britanniai körutazás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 105 utazás közül választhat.

Nagy-Britanniai körutazás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Fehéren csillogó sziklapartok, festői halászfalvak és kikötők, normann várak és kastélyok, kőcsipkés gótikus katedrálisok, patinás régi ivók és fogadók, ősi egyetemek és füstös iparvárosok országa.

Nagy-Britannia utazás TOP 10

Nagy-Britannia úti célok

Az összes Nagy-Britannia körutazás »

Nagy-Britannia

Az összes Nagy-Britannia körutazás »

Nagy-Britannia ismertető

Gasztronómia
Anglia legkevésbé vonzó sajátossága az angol konyha. Ételeik nehezek és drágák. London ugyan reneszánszát éli mind minoségben, mind konyhájában, de a tartományokba utazóknak olyan ételekre kell felkészülniük, amelyek minõségükben némi kívánni valót hagynak maguk után.

Közlekedés
Az Egyesült Királyságban a többi európai országoktól eltérõen a baloldali közlekedés szabályai vannak érvényben. Ezt nemcsak autósként, de gyalogosként is ajánlatos figyelembe venni a balesetek elkerülése céljából. A gépkocsival érkezõ turistáknak azt ajánljuk, hogy a fõváros, London belsõ kerületeit mindenképpen kerüljék el a zsúfoltság, a rendkívüli parkolási nehézségek miatt. A parkolás szabályai bonyolultak, a belsõ kerületekben a parkolás csak az arra kijelölt helyeken megengedett, idõben korlátozott, sok helyen maximum 2 óra. A parkolási díjak igen magasak, s a szabálytalanságokat pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok, nem ritka a gépjármûvek elszállítása. Magyar állampolgárok egy évig vezethetnek magyar jogosítvánnyal az Egyesült Királyságban.

Ajánlott inkább metróval vagy busszal közlekedni. A metró hálózata is a fõváros jelentõs területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérõen nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetõségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni.

Egészségügy
A Magyar Köztársaság és az Egyesült Királyság között egészségügyi együttmûködési megállapodás van hatályban. Az egyezmény értelmében magyar állampolgárok egyesült királyságbeli tartózkodása alatt az azonnali kezelést igénylõ sürgõsségi esetekben az ellátás ingyenes az állami egészségügyi szolgálathoz (NHS) tartozó kórházakban. A nem a sürgõsségi betegellátás körébe tartozó szolgáltatások térítéskötelesek, ezért minden turistának javasoljuk, hogy kiutazása elõtt kössön egészségügyi biztosítást.

Közbiztonság

A fõváros turisták által látogatott belsõ kerületei, a vidéki nagyvárosok közbiztonsága kielégítõnek mondható, azonban a turisták értéktárgyai, táskái a tolvajok kedvelt célpontjai. Felhívjuk a figyelmet a zsebtolvajlás fokozott veszélyére leginkább a londoni metró vonalain, buszokon, gyors éttermekben. A külföldi állampolgárok nem kötelesek útleveleiket tartózkodásuk idõtartama alatt maguknál tartani (kivétel Észak-Írország), ezért ajánlott az útleveleket a szálláshelyen biztonságosan tárolni.

Formalitások
A Nagy-Britanniába utazó magyar állampolgároknak nem kell vízum, de érdemes felkészülni arra, hogy a határõrök alaposan kifaggathatnak bennünket arról, hogy mit csinálunk, hogy van-e elég pénzünk és hogy van-e menettérti jegyünk. Azoknak, akik 90 napnál hosszabb ideig szeretnének kint tartózkodni, a budapesti Brit Nagykövetség tud segíteni.

Mennyibe kerül?
London Európa talán legdrágább városa. Szállásra naponta legalább 15-25 fontot kell szánni. Az étkezés 5-15 font, míg a közlekedésre 3-5 fontot, a belépõkre pedig legalább napi 5-10 fontot kell költeni. Érdemes diákigazolványt vinni, amivel 30%-ot is meg lehet takarítani e belépõjegyeken. Azt se felejtsük el megkérdezni, hogy árulnak-e olyan kombinált jegyet, ami egyszerre több múzeumba vagy kastélyba is érvényes, mert így szintén tudunk spórolni.

Szállás
Londonban szállást találni nem könnyû, nemcsak a rengeteg látogató, de a magas árak miatt is. Aki teheti, elõre foglaljon szállást fõszezonban (július-augusztus), fõleg az olcsóbb helyeken. Érdemes engedményt kérni a szállás árából, ha hosszabb ideig tartózkodunk itt, mert akár 30% kedvezményt is kaphatunk. Azt is jó tudni, hogy a több ágyas szobákért fejenként kevesebbet kell fizetni.

Turista Információ (Tourist Information Centre)
megtalálható a reptereken és a nagyobb (Victoria, Waterloo, King`s Cross), illetve néhány kisebb vasútállomáson (Richmond), egyes metróállomásokon és buszpályaudvarokon is. A Turista Információk a nagyobb állomásokon (Victoria) a szálláskeresésben is segítséget tudnak nyújtani.

Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Nagy-Britannia üdülőhelyek

Nagy-Britannia beszámolók

London a pezsgő város

London a pezsgő város

London, Nagy-Britannia, Anglia
Életem első repcsis útja Londonba vezetett, ami persze egy felejthetetlen élmény marad! Itt minden korosztály megtalálja a magának megfelelő szórakozást. Ez a város egy örökké nyüzsgő város, ahol egy pillanatra sem áll meg az élet. Soha nem látni kihalt utcákat, üres tereket. Különleges hangulata és kultúrája van minden kis negyednek. Fellelhető itt az arab, távol-keleti, közép-európai és természetesen az angol kultúra is. Ha "shoppingolni" akarsz, itt igazán megteheted, az Oxford Street-en [...]

A teljes bejegyzés

Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Nagy-Britannia utazási magazin

UNESCO Világörökségi helyszínek Skóciában

A 4 leglátványosabb hely Skóciában, amit látnod kell. 1.Forth Bridge A Forth Bridge Skócia legrégebbi világörökségi helyszíne, ami 2015 júliusában lett 125 éves. A Firth of Forth-tól mintegy kilenc mérföldnyire, Edinburgh-tól nyugatra Queensferry-ben, a vasúti híd volt a világ első konzolos hídja. A 2.529 méterével még mindig az egyik leghosszabb híd a maga nemében. 1890-ben nyílt meg, attól a pillanattól kezdve, ahogy a vonatok átvették a hosszú távú utazás piacát.   2.Szent Kilda 1930-ban Szent Kilda teljes lakossága (összesen 36-an) elhagyta a távoli szigetcsoport egy lakott szigetét, Skóciától nyugatra 110 mérföldnyire, a szárazfölddel szemben. Ez volt a falu vége, amely legalább 1000 évig létezett. Más bizonyítékok viszont azt mutatták, hogy az emberek közel 4000 éve használják a szigetet. Szent Kilda egyike a ritka UNESCO Világörökségi helyszíneknek, amelyek kulturális és természeti értékei szerepelnek a listán. Skóciában 1986-ban regisztrálták az első [...]
Teljes cikk

TOP 5 látnivaló Londonban

Ha Londonba utazunk, számos olyan élményben lehet részünk, melyet a világon sehol máshol nem tapasztalhatunk, csak és kizárólag a szigetországban. Izgalmas látnivalók sokasága vesz körül bennünket bármerre is járjunk a városban. De lássuk, melyek azok, amik kihagyhatatlanok a királyi fővárosban.  Tower Bridge A Temzén átívelő több mint 60 méter hosszú Tower Bridge, építése óta eltelt 121 évben London egyik legfontosabb szimbólumává vált. A felnyitható forradalmi technikai megoldásokat alkalmazó középső nyílást egy kétszárnyú billenőhíd alkotja. Az őrtornyokban lévő mozgató szerkezet, kiállítás keretében folyamatosan várja a kíváncsi turistákat A Parlament és a Big Ben A Temze partján végighúzódó méreteiben is lenyűgöző angol parlament nem csupán a külső szemlélőnek nyújt különleges látványt. Az épület belsejében 1100 terem és számos belső udvar található, amelyek mindegyikében az angol történelem híres alakjainak képeit, szobrait találjuk. Az épület két végét, mindkét oldalon [...]
Teljes cikk

Oxford, ahonnan a legtöbb miniszterelnök indult

Oxford hírneve összeforrt a legrégebbi angolszász egyetemmel a Universíty of Oxford-dal, amelyről már a 12. századból is vannak feljegyzések. Az egyetem impozáns, több száz éves épületei a belvárosban elszórva helyezkednek el, egy kényelmes sétával szinte mindegyik megtekinthető. Vagyis nem egy központi intézményről van szó, hanem több mint 40 független kollégium szövetségéből áll. Az összes kollégium közül a Christ Church adta a legtöbb miniszterelnököt Angliának.A kollégium középkorias hangulatot árasztó épületegyüttese számos film forgatásának színhelyéül is szolgált. A nagyteremben (Great Hall) forgatták például a Harry Potter-filmek számos jelenetét. Érdekesség, hogy a kollégiumhoz tartozó 16. századbeli Christ Church katedrális egyetemi kápolnaként is funkcionál, amivel egyedülállónak számít a világon. De érdemes még ellátogatni a High Streeten található Magdalen College-ba is, ami az egyik legszebb és egyben leglátogatottabb a kollégiumok között. 1458-ban Sir William of [...]
Teljes cikk

A Heathrow-n nyit repülőtéri szállodát az easyHotel

Az easyHotel jövőre nyitja meg szállodáját Európa legforgalmasabb repülőterén, a Heathrow-n, miután a vállalat aláírta második angliai szerződését a The Eclipse Hotels Grouppal, amely 2008 februárjában nyitja meg az easyHotel Luton szállodát.A most kötött franchise-szerződés szerint a szálloda 2008 tavaszától kínál olcsó szálláslehetőséget a Heathrow belföldi és nemzetközi utasai számára. Az easyHotel Baselben, Londonban és Budapesten üzemeltet jelenleg szállodát, novemberben pedig újabb svájci szállodát nyit Zürichben. [...]
Teljes cikk

A töklámpás legendája

A töklámpás eredete egy nagyon régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack, templomnak még a közelébe sem ment, jólesett ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és részeg cimborákkal mulatozni. Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsón kívül nem kívánt magának társaságot.  A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott, el kellett venni a kedvét a további kísérgetéstől. Jack egy hatalmas fához vezette a pokol királyát és rávette, mérkőzzön meg vele fáramászás tekintetében. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, nem gondolta volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban képes alulmaradni: Jack megvárta míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd egy keresztet vésett a törzsbe, hogy ellenfelét megakadályozza a [...]
Teljes cikk

Már Angilában is tilos dohányozni a nyilvános helyiségekben

Vasárnap reggel óta tilos dohányozni Angliában a nyilvános helyiségekben, beleértve az éttermeket és a pubokat, valamint a munkahelyeket is.Nagy-Britannia entitásai közül Anglia az utolsó, ahol betiltották a nyilvános helyeken való füstölést – írja az MTI információira hivatkozva az Uno.hu. Skóciában 2006 márciusa, Walesben és Észak-Írországban pedig 2007 áprilisa óta nem szabad rágyújtani középületekben. A tilalom vonatkozik minden középületre, a zárt légterû irodákra, a zárt vagy részben zárt munkahelyekre. Az angliai dohányosok vasárnap óta csak az érintett épületek elõtt, a házak kertjében vagy hátsó udvarában hódolhatnak szenvedélyüknek. [...]
Teljes cikk

Nyilvános házak (Public House) Angliában

A nyilvános alkoholfogyasztás színhelye Angliában a pub. A név a Public House (nyilvános ház) kifejezés rövidítésébõl származik. Régen a pubban csak sört mértek, az ételkínálat szerény volt. Ma sok helyen már bort is rendelhet a vendég, az ételkínálat is bõvült. A leggyakrabban fogyasztott sör a langyosan csapolt, erõs \"ale\". A kontinentális értelemben vett sör a \"lager\", népszerû a Guiness. Elterjedt ital a \"Cider\" nevû alkoholos almamurci. A sör mértékegységei a \"pint\" (kb. fél liter) és a \"half\" (kb. negyed liter). PUB-ajánló:- Ye Olde Cheshire Cheese: Az egyik leghíresebb londoni pub. Számos irodalmi mûben is elõfordul.Wine Office Court, EC4, U Blackfriars.http://pubs.com/chesec4.htm - The Eagle: Modern, divatos kocsma.159 Farringdon Road, EC1, U Farringdon.- The Dove: Pub a Temze partján, történelmi épületben.19 Upper Mall, W6, U Hammersmith.http://pubs.com/dovew6.htm - Anchor [...]
Teljes cikk

Edinburgh, a méltóságteljes és előkelő skót város

Edinburghról szóló útikönyvek ekképp szólnak Skócia lakosainak habitusáról, viselkedéséről: \"…hírnevet szereztek tartózkodó és kimért viselkedésükkel\" és bár \"a skótok általában barátságos és jólelkű emberek, de…a túláradó szívélyességet esetleg gyanúval szemlélhetik.\"Edinburgh méltóságteljes és előkelő, a történelem ott ténfereg szélfútta, macskaköves utcáin, középkort idéző falai között. Fekvése szerencsés, a város utcáit különös tekervényekbe rendező \"hegyek-völgyek\" váltogatják egymást, az óváros hegycsúcsa pedig büszkén emeli a magasba az Edinburghi Várat. Edinburgh város talán a sziklára épült várról kapta nevét, amelynek építtetője Edwin (Edwin`s Burgh), Northumbria kilencedik században élt királya volt, egyes történészek viszont kitartnak ama elmélet mellett, miszerint a `din Eidyn` kelta kifejezés szülte az Edinburgh nevet. Lett légyen bárhogyan is, annyi bizonyos, hogy a város története a stratégiai fontosságú vár épülésekor [...]
Teljes cikk

London, amit feltétlenül látni kell...

Londonban járva az első nap úgy érzi az ember, szüntelenül veszélyben az élete. Nem is figyel másra, csak a szokatlan irányból robogó autókra. A második napon a tömeg ijeszti. Harmadnapra felveszi a város ritmusát, és úrrá lesz rajta a kalandvágy. Negyednap aztán kijelenti: ide vissza kell jönni. Ha csak pár napot tölt is el a hangulatos metropolisban, az alábbiakat feltétlenül látnia kell! -A Hyde Parkban a Speaker`s Cornert, ahol 1850 óta bárki szabadon szónokolhat. - A Piccadilly Circus neonreklámokkal borított házfalait. - A Temzét. Az utóbbi években megtisztították, így újra vannak halak, sirályok és hattyúk. - A Buckingham-palotát, amely Viktória királynő óta az uralkodó rezidenciája. A hatszáz teremből 18 látogatható. - A Covent Gardent, amely egykor zöldségpiac volt, ma a régi raktárépületekben és vásárcsarnokokban üzletek és pubok vannak. - A British Múzeumot, ahol négymillió (!) kiállítási tárgy, köztük az ókori egyiptomi, görög és római kincsek láthatóak.- A Towert, [...]
Teljes cikk
Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Nagy-Britannia körutazás »
 

Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Nagy-Britannia körutazás »

Nagy-Britannia leírás

London, Európa legnagyobb városa, méltán rászolgál a \"globális falu\" elnevezésre. Kevés város létezik a világon, ahol annyi náció élne együtt, mint itt. A látogatónak gyakran az az érzése, hogy épp az angolok vannak a legkevesebben, és hogy csak a grandiózus épületek emlékeztetnek arra, hogy ez a város volt valaha a Brit Birodalom központja. Az indiai éjjel-nappalik, a Notting Hilli karibi karnevál, a kínai újév ünneplése a Kínai Negyedben, a fekete utcai zenészek ugyanúgy hozzátartoznak a városhoz, mint az õrségváltás a Buckingham Palota elõtt, a zárás elõtti harangozás a pubokban vagy a szombati krikett. Ez talán kicsit furcsa lehet az elõször idelátogatóknak, de pont ezért is érezheti magát otthon az ember.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részébol hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Edinburgh
Edinburgh a világ egyik legnagyszerűbb városa. Drámai fekvése, kiemelkedő építészeti öröksége és a kulturális élet ereje hamar elbűvöl minden látogatót. A történelmi Óváros zsúfolt bérházai kontrasztban állnak a György-kori Újváros rendezett soraival, amely más városokban akár történelmi negyed is lehetne. A háttérben megpillanthatjuk a Forth torkolatát, a Pentland Hillst, és a Calton Hillt. Legjobb, ha gyalog járjuk be Edingburght, a sétát kezdjük az Edinburgh kastélynál: gyönyörű, romantikus és a város véres múltjának emléke. Edinburgh-nak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig. Ezekben az időszakokban már jó előre szállást kell foglalni.

Glasgow
Sokáig Edinburgh elhomályosította a csupán 30 mérföldre (48 km) lévő várost, de Glasgow-ban valójában sok a látnivaló. Már maga mögött hagyta a munkanélküliség, a gazdasági depresszió és a városi erőszak miatt kialakult rossz hírnevét. Az 1980-as és 90-es években újra kitalálta magát kulturálisan és szociálisan egyaránt. Kétségkívül skót város, csordultig vibrálással és energiával. A városközpont a hajóépítő folyó, a Clyde északi partján épült. A látnivalók nagy területen szétszórva találhatók, a Sauchiehall Street-re a boltok, pubok és éttermek miatt érdemes elmenni.

St. Andrews
Ez a gyönyörű és szokatlan város, mámorító főzetté olvasztja a középkori romokat, a golfmekkát, a szeles tengerpartot és az egyetemet. Egykor Skócia egyházi fővárosa volt, ma a golf a város \"vallása\". Itt kapott otthont a Royal and Ancient Golf Club (Királyi és Ősi Golf Klub), és itt van a világ leghíresebb pályája, az Old Course is. A kikötő fölött trónol egy lerombolt kastély, a romok körül az ország egykor legnagyobb katedrálisa, amit a reformáció alatt kifosztottak. A városközpontban sikátorok torkollanak a macskaköves utcákba, gyalog is közel van egymáshoz a városkapu, a kápolnák, egy középkori kereszt és a múzeumok. Ahogy Cambridge-ben és Oxfordban, itt sincs az egyetemnek külön egyetemi városa, az épületei szétszórva találhatók a központban.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Cardiff
A pezsgő kereskedelmi és egyetemi város nem tartozik a turisták által leglátogatottabb helyek közé. Akik mégis megnézik, felfedezhetik maguknak a kastélyt, a Nemzeti Múzeumot és galériát, a felújított kikötőt és jónéhány építészeti szépséget is. Jó kiindulási pont ahhoz, a környék érdekességeinek bebarangolásához.

Snowdonia Nemzeti Park
Nagy-Britannia második legnagyobb parkja (a Lake District után) 1352 km2 területen terül el. A park területén található a Snowdon (1068 m), ami a Skót Felföldtől délre Britannia legmagasabb pontja. Évente átlagosan 500 ezren látogatják. A parkban vannak még folyók, tavak, vízesések, erdők, lápok, jégvájta völgyek és van egy szép tengerpart is, sőt kő- és bronzkori temetkezési helyek, római erődök, normann kastélyok, gőzmozdony sínek, és az ország bányászmúltjának különféle emlékei.

St David\'s
Ez a különleges hely nemcsak egy egyszerű falucska, van egy katedrálisa, és szorosan kötődik Szt. Dávidhoz, akinek itt vannak a hamvai. A XII. század végén épült katedrális nem vált a környék jellegzetes tájékozódási pontjává. Építőinek legfőbb törekvése az volt, hogy elrejtsék a norvégok támadásai elől. Az építményt régi idők hangulata lengi be. A padló \"részeges\" lejtése az 1248-as földrengésnek köszönhető. A középkorban azt tartották, hogy ha valaki kétszer elzarándokol a katedrális szentélyéhez, az felér egy római zarándoklattal.

Conwy
A fallal körülvett középkori városok gyönyörű példája. A Conwy Kastély nyolc lőréssel ellátott tornyának látványa uralkodik a városon. Alakját leginkább az határozza meg, hogy sziklára épültek az alapjai. A legszebb kilátás a Conwy folyón túlról nyílik, melyhez a Snowdonia vonulatai adnak drámai hátteret. A városfal háromnegyede, 22 tornyával és három eredeti kapuval együtt épségben fennmaradt.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást. Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Belfast
Egy író egyszer írország Riójának nevezte Belfastot, mely dombokkal, tavakkal és folyóvölggyel övezett. Ez a robosztus északi metropolisz - mely egy falucska volt a 17. században - sokban hasonlít Liverpoolhoz és Manchesterhez, ezekhez az Ír-tenger partján fekvő szeles városokhoz. Belfast volt az ulsteri ipari forradalom motorjának gépháza. A különböző iparágak - vászonkészítés, kötélgyártás, hajóépítés - fejlődése minden tíz évben megduplázta a város méretét. A világ legnagyobb szárazdokkja itt van, és a hajógyár óriás darui a kikötő fölé magasodnak. Manapság egyre változik a városkép. A városközpontban sétálóutcákat alakítottak ki, ahol le lehet ülni padokra és hallgatni az utcazenészeket. Sok jó állapotban lévő Viktória és Edward korabeli épületet láthatunk, az ajtók és ablakok felett szépen kidolgozott szobrokkal.

 

Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

Nagykövetség
Cím: 35 Eaton Place
London SW1X 8BY
Előhívó: (44)(20)
Telefon: 7235-52-18
Ügyelet: 7235-52-18
fax 7823-13-48

Főkonzulátus
Cím: 35/B. Eaton Place
London SW1X 8BY
Előhívó: (44)(20)
Telefon: 7235-26-64
Ügyelet: 7235-52-18
fax 7235-86-30

Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Nagy-Britannia adatlap

Időzóna: GMT

Főváros: London

Terület: 244.820 km2

Népesség: 59.511.464 fő

Népsűrűség: 242 fő/km2

Népcsoportok: angol (81,5%), skót (9,6%), ír (2,4%), walesi (1,9%)

Közigazgatási beosztás: 47 megye, 7 városi megye, 26 körzet, 9 régió, 3 sziget

Államforma: alkotmányos monarchia (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország)

Fekvés: Nyugat-Európa, szigetek (beleértve a sziget északi 1/6-od részét, Írországot is), az Északi-tenger és az Észak-Atlanti óceán között fekszik, Franciaországtól észak felé.

Országhívószám: 44

Autójelzés: GB

Elektromosság: 240 V, 50 Hz

Hivatalos nyelv: angol

Beszélt idegen nyelvek: skót, ír, walesi

Vallások: anglikán (57%), katolikus, presbiteriánus, muszlim

Hivatalos pénz: 1 font = 100 penny

Legfontosabb iparágak: gép- és közlekedésieszköz-gyártás, kőolaj-finomítás, vegyipar, vas-, acél-, és színesfémkohászat, atomipar, fémtömegcikk-gyártás, híradástechnika, hajógyártás, textíl- és ruházatiipar, papír- és nyomdaipar, élelmiszer-, bőr-, cipőipar, építőipar, üveg-, porcelán- és kerámiaipar, fa- és bútoripar.

Vasúthálózat hossza: 16.878 km

Úthálózat hossza: 372.000 km

Nagy-Britannia körutazás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.




(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|