Karpathos nyaralás

A Karpathosi nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Karpathosi nyaralás, a Karpathosi nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 25 utazás közül választhat.

Karpathosi nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Karpathos utazás TOP 10

Az összes Karpathos nyaralás »

Az összes Karpathos nyaralás »

Karpathos ismertető

Ékszerdoboz az Égei-tengeren – Karpathos
Karpathost joggal nevezik Rodosz és Kréta között – a Dodekaniszosz-szigetcsoport második legnagyobb tagjaként – Görögország egyik legszebb dél-égei ékszerdobozának, amely csodálatos klímájával, a meredek „tengerbe zuhanó” sziklaszirtek lenyűgöző pompájával, erdővel tarkított vagy éppen kopasz hegyoldalaival, csendes és érintetlen öbleivel, homokos strandjaival gyakorlatilag egész évben várja az egzotikus élményekre szomjazó nyaralókat és utazókat. A görögországi szigetek valamelyikére nyaralást tervezők közül csak kevesen tudják, hogy Karpathost a turizmus csupán az elmúlt években „fedezte fel“ igazán, ebből adódóan a Karpathoson nyaralni vágyók nem fognak találkozni kiépített turistaközpontokkal, vagy hatalmas szállodakomplexumokkal. A sziget legalkalmasabb a nyugodt, pihentető nyaralásra, amelyet persze páratlan természeti szépségén és adottságain túlmenően – előljáróban érdemes utalnunk rá, hogy a erősebb széllökések miatt a sziget szörfözni vágyóknak igen kedvelt célállomás –a jellegzetes görög kultúra megismerése tovább „fűszerez“. 

Szenvedély, tradicionalitás és gasztronómia
Karpathos történetisége

Az égei-tengeri görög szigetek kalandos történetét ismerve már meg sem lepődünk azon, hogy Karpathos földrajzi elhelyezkedéséből és idegen hatalmak civilizációs terjeszkedő törekvéséből eredően több kultúra keveredésének sajátos színtere. Az ókorba visszanyúló történelmének kezdetétől fogva, a rajta felváltva uralkodó rómaiak, velenceiek éppúgy nyomot hagytak a karpathosiak népviseletében, vagy éppen gasztronómiai jellegzetességeiken, mint a 15. században térséget uraló törökök. Karpathosi nyaralásuk során bármerre is járunk a szigeten, utazóként mindenhol föltűnnek a jellegzetes díszítésű házak, figyelmünket megragadó színes falaikkal és a helybeli lakosok hagyományőrző tradíciójának irigylésre méltó harmóniájával. Karpathos elnevezésének „pathos” kifejezése görögül szenvedélyt jelent, és úgy tűnik, elnevezése rendelkezik némi racionális maggal, hiszen a Karpathosra utazó és visszatérni szádékozó nyaralók olyan rendkívüli szépségű szigetként jellemzik Karpathost, amelyet leginkább a vadregényes tájegységek és az egyszerű falvak váltakozásának harmóiája jellemez. Egyes források szerint Karpathos a 18. század végéig folyamatosan a kalózok búvóhelyeként szolgált és a legenda szerint híres kalózok – mint például Rõtszakállú Ibrahim is – itt rejtegették kincseiket. Első ízben a 19. század végén, majd a huszadik század második évtizedében érte el Karpathost is az az elvándorlási hullám, amely a korszakban egyébiránt a Kárpát-medencére is oly jellemző módon késztetett arra számos családot és családfőt, hogy szerencsét próbáljon az USA-ba, Kanadába, vagy éppen a távoli Ausztráliába.

A „sokarcú” Karpathos – látnivalók a szigeten
Karpathos egyedülállóan kellemes klímája már önmagában is nagy sétákra csábítja az ide látogatókat, és mivel a modern értelemben vett „aktív turizmus“ nem jellemző a szigeten, nincs is ilyen értelemben „elrontva“ a sziget. Gondolatainkat és lelkünket szabadjára engedve élvezhetjük a tenger varázslatos kékségét és az egyes esetekben ahhoz közeli fenyőerdők, narancs és olíva ligetek látványát.  Karpathoszi nyaralásunk alkalmával itt kereshetjük fel Európa egyik legszebbjének tartott fürdőzőhelyet, az Apella-strandot, illetve a Karpathos félszigetének számító Afiartis-félsziget, ezt a széljárás miatt virágzó és közkedvelt szörfparadicsomot.
A karpathosi utazásban gondolkodóknak kihagyhatatlan látványosság a sziget központjának, Pigadia-nak – vagy más néven Karpathos városának –látványa. A közelmúltban a főváros közelében bukkantak rá az évezredek homályába burkolózó, ám a helyszínen rekonstruált szentély színhelyére, Neptun barlangjára, melynek értékes leletei múzeumokban áll a látogatók rendelkezésére.  A sziget központjában tekinthetik meg a karpathosra utazók Potideon ősi településének a mükénéi kultúra által létrehozott városának romjait, ahol egyébiránt egy több mint 20 méter magas akropoliszt is emeltek, ám a fokozatos – főníciai, majd a mínoszi – hódítások hatására a város fokozatosan elnéptelenedett. 

A görög népi kultúra testközelből 
Tradicionalitása miatt a Karpathosra utazást tervezők számára kihagyhatatlanok a sziget kicsinyke halászfalui és hegyi települései, mint Finiki, Voloda, Othos, de bebarangolhatjuk az olyan vallási centrumnak számító helyiségeket is, mint a Menetes-től északra elterülő Aperio, amely a karpathosi-kassosi püspökség központja, az egész település látványát meghatározó püspöki palotával. A sziget északi része a legkopárabb vidék, de egyben a legszebb is. Karpathos északi része kopárabb és ebből adódóan sziklás geológiai adottságainak köszönhetően látványban gazdag. A sziget északi részen érdemes felkeresnünk az igen népszerű üdülőfalut, Diafanit 

A sziget közlekedési lehetőségi és annak sajátosságai
A Karpathosra utazóknak a szigeten való közlekedésre szükségül lesz autóbérlésre, mivel – mint fentebb utaltunk rá – Karpathos az utóbbi években vált kedvelt turistacélponttá és enélkül nem lehet problémamentes  ennek a páratlan szépségű égei-tengeri ékszerdoboznak a felfedezése. Tömegközlekedéssel a karpathosi nyaralók találkozhatnak a szigeten, ám – a görög szigetek autóbuszmenetrendjének pontosságát, illetve megbízhatóságát ismerők számára nem meglepő módon – nem lehet rá megnyugtatóan alapozni. Az autós közlekedés sem problémamentes, mivel benzinkutat csak Pigadia és annak szomszédságában találhatunk. Jogosítvány, vagy autóbérlés hiányában váaszthatjuk Karpathoson a taxizást is, ám az éjszakai életet kedvelőknek azt sem árt tudniuk, hogy éjfél után szinte lehetetlen taxit fogni.
Karpathos nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Karpathos üdülőhelyek

Karpathos legjobb szállodái

4.7pont - 2 értékelés
Bay Watch Apartmanház

Bay Watch Apartmanház

Pigadia
Ár:
  199 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Rendkívül hangulatos tiszta apartman. Kedves tulajdonos.

Nem tetszik:
Az apartmanhoz tartozó vízpart homokos de a vízbe bejutni nagyon nehéz volt mert sziklás és csúszott. De elérhető távolságokban van homokos strand.

Egyéb:
Tiszta szivemböl ajánlom mindenkinek. Pigadia szélén van nem a központba így csendes hely. De minden rövid kis sétával elérhető.
4.5pont - 1 értékelés
Hotel Albatros 3*

Hotel Albatros 3*

Amoopi
Ár:
  257 910
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Super kilátás, győnyörű sziget...

Nem tetszik:


Egyéb:
4.4pont - 5 értékelés
Iliada Apartmanház

Iliada Apartmanház

Pigadia
Ár:
  189 900
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:
Kellemes csalódás! Az Iliada tulajdonosnője, Sophia, mindvégig végtelenül kedves és szolgálatkész volt velünk. Amit ígértek, maximálisan teljesítették. Tisztában voltunk azzal, hogy nem 4 csillagos szállodában vagyunk.-- Két naponként tiszta ágyneműt húztak, takarítottak. A mi szobánk egy keskeny utcára nézett, egyáltalán nem volt zajos, bár nyitott ajtónál aludtunk, Sophia ugyanis az első este azt javasolta, hogy próbáljuk ki légkondi nélkül és ez nálunk működött ( pedig térítés ellenében használhattuk volna ). Az ide hallható csendes kecskemekegést, kutyaugatást mi kifejezetten pozitívan értékeltük.

Nem tetszik:
Hiányzik a távozáskor egy csomagszoba!

Egyéb:
Karpathos nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Karpathos utazási magazin

Karphatos, a hagyományőrzés szigete

Karpathos egy, még turisták által nem annyira felfedezett görög sziget. Egy sziget, mely leginkább azok tetszését nyeri el, akik valami újat szeretnének látni, valami görögösen hagyományosat, bájosat. Mindazoknak ajánljuk, akik nem kifejezetten a luxust és a nyüzsgő éjszakai életet keresik, hanem a nyugalmat és az élet egyszerű örömeit.A Dodekanisszosz-szigetcsoport második legnagyobb szigete, mondhatnánk Kréta és Rhodos között félúton fekszik, 301 km2 területen.A sziget északi és déli része egymástól teljesen különbözőek és két nagyobb hegy is taláható itt – a Kali Limni (a sziget közepén) és a Profi ti Ilias északon.Északon a táj vadabb, szinte érintetlen, néhány hegyi faluval (északon „pano choria“-nak nevezik őket).A déli rész falvai a „kato choria“ (lenti falu) közös nevet viselik.A sziget a zöld szigetek közé tartozik. Híres néhány hagyományosan épített és díszített kőházáról is. Karpathosra és lakosaira igen jellemző a [...]
Teljes cikk

Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség

Álmodozó, büszke, hagyományőrző. A Nap, a tenger, a homok, legendák és mítoszok, erdők és völgyek, történelem és vendégszeretet Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség. A Dodekanéz szigetcsoport második legnagyobb szigete, mondhatnánk Kréta és Rhodos között, félúton fekszik, 301 km2 területen. A sziget északi és déli része egymástól teljesen különbözőek és két nagyobb hegy is taláható itt a Kali Limni (a sziget közepén) és a Profiti Ilias északon.Északon a táj vadabb, szinte érintetlen, néhány hegyi faluval (északon „pano choria-nak nevezik őket). A déli rész falvai a „kato choria (lenti falu) közös nevet viselik. A sziget a zöld szigetek közé tartozik. Híres néhány hagyományosan épített és díszített kőházáról is.Karpathosra és lakosaira igen jellemző a hagyományos életvitel, rendkívül büszkék múltjukra és főleg az északon élő emberek ilyen légkörben nevelik ma is gyermekeiket. Nem ritka [...]
Teljes cikk
Karpathos nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Karpathos nyaralás »
 

Időjárás

Időjárás Karpathoszon
Tervezzünk akár karpathosi családi nyaralást, vagy egyéni karpathosi utazást – a rengeteg napozással és tengeri fürdőzéssel egybekötött kikapcsolódásra – tökéletesen megfelel a júniustól szeptember közepéig tartó időintervallum. A karpathosi nyaralást említő útleíró kiadványok közül több hangsúlyozza, hogy a sziget klímáját nagyban befolyásolja a meltemi elnevezésű, illetve alapvetően szaharai eredetű forró széljárás, ami ráadásul nyáron aktív. A meleg, ám igen erős széllökéseknek köszönhetően sokan szörfözési céllal keresik föl az égei-tengeri szigetet, jóllehet megtalálhatjuk a nyugodt, szélvédett, a forróságban felüdülést nyújtó és mesébe illő szépséggel megáldott öblöket is. Június beköszöntével a nappalok átlaghőmérséklete – így a tenger vize is – folyamatosan emelkedik, ráadásul eső előfordulásának is egyre csekélyebb a valószínűsége.

A július – augusztus hónapok a legforróbbak, hiszen a szélvédett öblökben a hőmérséklet 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. A szeptember közepétől október végéig is kiváló klimatikus viszonyokkal megáldott Karpathos – hiszen ebben a periódusban sem ritkák a 28-30 Celsius fokos melegek – szezonon kívül is feledhetetlen élményt nyújt a nyaralni vágyóknak. 





Karpathos nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Karpathos nyaralás »

Karpathos leírás



Vízum, követség

Görögország hívószáma: 30

A Magyar Köztársaság képviselete Görögországban:

Athén, 16, Kalvou Slr. 154 52 P. Pschico,
Tel: 30-1-67-25-994. Fax: 30-1-64-70-890

Görögország képviselete Magyarországon:

1063 Budapest, Szegfu u. 3.
Tel: 322-8004. Fax: 342-1934
Ügyfélfogadás: hétfõ-péntek 10.00-13.00

Nyitvatartás - szieszta
Postahivatalok üdülõhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelõtt is nyitva tartanak. Üzletek reggel 9-tõl 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfõn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bõrárut, ruhát is lehet kapni.

 
Idõeltolódás
Magyarországhoz képest +1 óra. Repülõgépek érkezési és indulási idõpontja, a találkozók idõpontjai mindig a helyi idõ szerint értendõk.

Múzeumok, fényképezés

A múzeumok általában 9-15 óráig vannak nyitva. Egyes területeken, katonai repülõtér, múzeumok (helyenként fizetni kell a fényképezésért) tilos a fényképezés, ezt egyértelmû tiltó táblával jelzik. (lap teteje)

Kapcsolatteremtés
Bevett szokás a kézfogás, ugyanakkor barátok és rokonok között gyakori az ölelés és a puszi is, fiatal férfiak pedig néha hátba veregetéssel helyettesítik a kézfogást. Általánosan használt kifejezés a Kaliméra sas (\"jó reggelt\") és a Kalispéra sas (\"jó estét\"). A barátok és családtagok keresztnevükön szólítják egymást, míg az idegeneket foglalkozásuknak megfelelõen szokás megszólítani (pl. \"Doktor Úr\", vagy \"Tanár Úr\"). A görögök régen azt hitték, hogy bármely idegen álruhában megjelenõ isten lehet, ezért mindenkivel kedvesek voltak, ez a szokás máig fennmaradt. A kisebb városokban a barátok és a rokonok elõzetes bejelentkezés nélkül is gyakran meglátogatják egymást.

Ünnepek

A görög év ünnepségek és események sorozatából áll: ezek között akad vallási és kulturális is, pár pedig csak jó indok egy tisztes mulatásra. Gynaikratia, január 8-án a szerepcsere napja az északi falvakban. A nõk a kávézókban (kafeneia) és más olyan társasági központokban töltik a napot, ahol a férfiak általában összegyûlnek, miközben az otthon maradt férfiak a házimunkával foglalatoskodnak.

A görög farsang februárban, márciusban zajlik, a Nagyböjt elõtti három héten át tart, jelmezekkel, lakomákkal, hagyományos táncokkal és általános jókedvvel.

Húsvét a legjelentõsebb ünnepség gyertyás felvonulásokkal, lakomákkal és tûzijátékokkal. A hangsúlyt inkább a Feltámadásra, mint a Megfeszítésre helyezik, úgyhogy nagy az ünneplés.

Az ország területén számos nyári ünnepségsorozatot tartanak, a leghíresebb az Athéni Fesztivál (júniustól szeptemberig) ami drámai és zenei elõadásoknak nyújt otthont az ókori amfiteátrumokban. Nyáron jön el a dionüszoszi részeges tivornyák ideje is, melyeket borfesztiválnak álcáznak. Ezeken, a jelképes belépõdíj megfizetése után annyit iszol, amennyit csak akarsz. A legnagyobb fesztiválokat Rethymno -ban és Alexandroupolis-ban tartják.

Menyi pénzre lesz szükségünk?

Legalább annyit, mint amennyit itthon elköltünk, de ha van rá lehetõség inkább 30-50%-kal többet. Az árak Görögországban is széles skálán mozognak, attól függõen, hogy hol vásárolunk és mely részén az országnak. A szigetek általában drágábbak, mint a szárazföld, de azt se felejtsük el, hogy a nyaralás alatt hajlamosak vagyunk kicsit lazábban kezelni a költségvetést.

Éttermekben, szórakozóhelyeken kb. 10% borravalót szokás adni és a taxik utasai is felkerekíthetik a viteldíjat. Görögország pénzneme az EURO. A magyar forintot csak a Görög Nemzeti Bank váltja be, nem túl jó árfolyamon. A bankok általában 8-13 óráig vannak nyitva. A bankokon kívül utazási irodákban szállodákban is lehet pénzt váltani, a legkedvezõbb lehetõségre az utaskísérõ felhívja a figyelmet.

Utazás saját gépjárművel
Görögországban az autópályán a maximális sebesség 120 km/h, az országúton 100km/h míg lakott területen a nálunk is kötelező 50km/h.

Az alkoholos befolyásoltságot is igen szigorúan nézik, hozzánk hasonlóan helyszíni teszttel, de ha szükséges kórházi vérvétellel is ellenőrizhetik.

Fontos, hogy ugyan az új rózsaszín kártyás jogosítvánnyal lehet közlekedni Görögországban, azonban ha nem saját gépjárművünket használjuk akkor nemzetközi jogosítvány kell. Annál is inkább, mert ha az illető közúti balesetet szenved, a hatóság úgy veszi, hogy nem volt jogosítványa, és ellene eljárást indít.

Görögországban, ha problémánk adódna keressük fel a  Turista Rendőrséget, melynek kirendeltségei az egész országban megtalálhatóak. A görög mentők telefonszáma: 166, közlekedési baleseteknél a központi rendőrséget a 100-as telefonszámon lehet elérni.

Közlekedés

Az úticél a helyi- és helyközi tömegközlekedéssel, buszjáratokkal érhetõ el a legolcsóbban. A menetrend nem mindig szentírás, a megállók is esetlegesek. A taxik általában taxiórával közlekednek, hosszabb útra viszont bátran alkudják ki az árat. A viteldíjak hasonlóak a magyarországi árakhoz, éjjel viszont magasabbak. Céltaxikba (olcsóbb) szokás egyszerre több utast is felvenni hasonló útvonalon. A sofõrnek, különösen csomagcipelés után, jól esik a borravaló.

Autóbérlés

Autót 21 évesnél idõsebb, legalább 1 éves jogosítvánnyal rendelkezõ vendégeink bérelhetnek. A bérautóra kötelezõ és casco biztosítás ist adnak, ez utóbbi azonban nem vonatkozik a gumi és az alváz sérüléseire. Mindig gyõzõdjön meg arról, hogy az autó biztosított, mert az egyébként olcsónak tûnõ ajánlat igen sokba kerülhet egy apróbb koccanás esetén is. Az árak nem tartalmazzák az üzemanyagköltséget, és csak legalább 3 napos bérlet esetén korlátlan a kilométer felhasználás. A KRESZ szabályai lényegében azonosak az itthoniakkal, de érdemes számításba venni a görög sofõrök mediterrán temperamentumát és a szokatlan útviszonyokat.

Motorbérlés

A kismotorok, robogók nagyon kellemes közlekedési eszközök a nyári forróságban, de ne feledjék, hogy két kerekük van és könnyen borulnak, az utasokat pedig nem védi semmi a sérüléstõl. Csak akkor kölcsönözzön motort, ha jártas a vezetésében és tartsa szem elõtt, hogy casco biztosítás hiányában Önt terheli az esetleges károk megfizetése.

Orvosi ellátás:
Jó ha tudjuk, amennyiben kisebb szigeteken töltjük a nyaralást, hogyha ott valami baj érne, és a kórházba szállítást csak vízi vagy légi úton oldható akkor annak költsége kizárólag a beteget terheli. Magyar biztosító társaságok orvosi és baleset biztosítását a görög kórházak csak abban az esetben fogadják el miután a magyar vagy nemzetközi biztosító társaság görögországi partnerével, egyeztettek.

Oltás nem szükséges, de házi patikánkat ezúttal se felejtsük otthon.

Gyógyszertárak, orvos

farmakio felirattal és zöld kereszttel jelzik. Ha orvosra van szüksége, forduljon bizalommal helyi képviselõnkhöz, ennek hiányában a szálloda recepciójához, vagy az apartman tulajdonosához! Rendszeresen szedett gyógyszereit dobozzal együtt vigye magával, mivel a külföldi orvos csak így tudja beazonosítani a terméket.

Ivóvíz
A csapvíz Görögországban szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, éppen ezért ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.

Közbiztonság
Kellemes sétáinkat nyugodtan tervezhetjük az éjszakába nyúlóan is, hisz Görögországban nem kell tartanunk a veszélyektől.  A közbiztonság nagyon jó, de ha estlege mégsem szeretnénk késő este csámborogni, válasszunk egyet a sok és nagyon olcsó taxi közül, mellyel gyorsan a szállásunkra érhetünk. 

Karpathos nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Karpathos adatlap





(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások