Várna nyaralás

A Várnai nyaralás Induljon innen! Olcsó akciós, last minute Várnai nyaralás, a Várnai nyaralás legfontosabb információi és utazási ajánlatai egy helyen. 22 utazás közül választhat.

Várnai nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazási Irodához.


Várna utazás TOP 10

Várna úti célok

Az összes Várna nyaralás »

Az összes Várna nyaralás »

Várna ismertető

Nyaralás Bulgária „tengei fővárosában“ - Várna
Várna – magyar szemmel egyébiránt Hunyadi János végvári hős nevéről ismeretes történelmi színtér és egyben Burgasz mellett a magyarok által a huszonegyedik század „újra felfedezett“ üdülőhelye – a Fekete-tenger partján fekvő legnagyobb bolgár üdülőparadicsom.

A Bulgária „tengeri fővárosának“, vagy más néven „nyári fővárosának“  is nevezett Várna, mint túristaközpont – amely mindössze csupán tizenhét kilométerre fekszik a szintén méltán híres Aranyparttól – nem csupán rendkívül tiszta tengervizének és hosszan elnyúló homokos tengerpartjának köszönhetően nyújt a napozás szerelmeseinek egy életre szóló élményt.

A római korban Moesia tartomány stratégiai kikötővárosának számtó Várna üdülőhely, a nyaralók valamennyi korosztálya számára több híres nevezetességének, igazi kuriózumnak számító műemlékének, és remek kulturális kínálatának – nem is szólva változatos szórakozóhelyiről, éttermeiről, hangulatos kávézóiról – köszönhetően az üdülés igazán tartalmasá tehető, ahol az eseményekkel teli nap végére megfáradt nyaralókat szállodák, hotelek, panziók és kedvező árú apartmanok is várják.

Várna  a kikötővárosi hangulat és a tengerparti üdülőhely miliőjének sajátos kombinációja, ma is érzékelhető „lüktető“ történelemmel, csodálatos tengerparti szakaszokkal és széles tengerparti strandszakaszokkal.

Várna és amit tengerpartjáról tudni érdemes
Várna meglehetősen hosszú és igen finom homokos tengeri partszakasszal rendelkezik. Partjainak egyik legfőbb különlegessége, hogy a várnai nyaralók számára csaknem ötven-hatvan méter szélességű homokos sáv áll rendelkezésükre nyári tengerparthoz fűződő vágyaik kielégítésére. Várna tengerpartjának varázslatosságát mindenekelőtt a kék,-és tiszta tengervize, partszakaszának sárga homokja és a mögöttes zöldellő kiemelkedően szép területek összhangja adja. 

Várna a turisták szemével

Nevezetességek és látnivalók Bulgária „tengeri fővárosában“

Várnát számos történelmi nevezetességén túlmenően is meglehetősen mozgalmas és pezsgő kulturális élet jellemzi, rengeteg színvonalas étteremmel és vendéglátó egységgel. Szigorúan a tengerpartnál maradva is akad a várnai nyaralást választók számára nem kimondottan „tengeri látnivaló“, hiszen itt telinthető meg a tizenkilencedi században már létező elegáns Tengerparti Park és Várna infrastrukturális fejődésének köszönhetően a közelmúltban kialakított  amfiteátrum és planetárium is.

Minden várnai nyaraló számára feledhetetlen gyönyört nyújthat Várna egyik legimpozánsabb épülete, a Szűz Mária Mennybemenetel Katedrális, az egykori örmény negyedben található Örmény templom, illetve a Septimius Severus császár idejéből fennmaradt római fürdő maradványai. Amennyiben várnai utazásunk során megtekintjuk a fent említett rópai fürdőt, akkor érdemes szemügyre venni a tőle csupán „kőhajításnyira“ található, tizenhetedik században épült  Szent Anasztász templomot és a Várnai Történeti Múzeumot is.

 
Várna nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Várna üdülőhelyek

Várna legjobb szállodái

!pont - nincs értékelés
Hotel Luna 4*

Hotel Luna 4*

Várna
Ár:
  54 789
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Hotel Preslav 3*

Hotel Preslav 3*

Várna
Ár:
  58 854
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
!pont - nincs értékelés
Hotel Berlin Golden Beach 4*

Hotel Berlin Golden Beach 4*

Várna
Ár:
  88 286
Ft / fő-től (8 napra)
Értékelés:
Tetszik:


Nem tetszik:


Egyéb:
Várna nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Várnai programok, fesztiválok, ünnepek

június
15

Várnai Nyári Komolyzenei Fesztivál

2020.06.15


Várna /
augusztus
15

Varna Nap

2020.08.15


Várna /
 

Időjárás

 Várna és időjárása
Bulgária időjárásából adódóan természetesen a középkorban kikötővárosként funkcionáló Várna klimatikus viszonyai is alapvetően mediterrán jellegűek, amely lehetővé teszi, hogy a nyári időszak kevés csapadékmennyiségével párhuzamosan az éves szezon Burgaszban is már május végén elkezdődik és tart gyakorlatilag október végéig.

A szezon előtti májusi, valamint a szezont követő szeptember-októberi hónapok – a maguk  19-20 Celsius fokos átlaghőmérsékletével – már kimondottan alkalmasak kirándulásokra és túrázásra. A bizáci kor kultúrális hatásának egyes aspektusait magán viselő Várna üdülőváros homokos strandjai azonban kétségtelenül a nyári főszezon 26 Celsius fokos nappali átlaghőmérsékletével biztosítja kiváló feltételeit az ideális hőmérsékletű sós tengervíz nyújtotta csodálatos örömökhöz.

Várna nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.

Az összes Várna nyaralás »

Várna leírás

 Várna - Bulgária

 
A város a Fekete-tenger és a Várnai tó partján található. Lakossága 350 000, mellyel a Fekete-tenger partvidékének legnagyobb városa címet nyerte el. De nem csak ezzel a címmel a büszkélkedhet, hisz az ideutazó turisták Bulgária „nyári fővárosának” tették meg. Rengeteg nevezetesség található itt, úgy mint a várnai székesegyház, a Tengerészklub, a Drámai színház vagy akár a Szent Miklós templom, mely 1866-ban készült el.
 
A székesegyház alapkövét I. Sándor fejedelem első uralkodója tette le, 1880-ban. Maas orosz építész neobizánci stílusú épületet tervezett, mely elkészülte után Bulgária második legnagyobb temploma lett. A székesegyház a Szűz Mária mennybemenetele nevet kapta. Az építményt három oldalról csodás park veszi körül, ahonnan jól láthat a püspökség épülete, mely mindössze két emeletes, azonban pompás könyvtára és kápolnája van.
 
Akit igazán érdekel a bolgár képzőművészet, az látogasson el a Képtárba, mely feltehetően német mintára épült neogótikus stílusban, és eredetileg egy középiskola működött a falain belül.
 
A tengeri kert Várna legnagyobb és legismertebb parkja, mely otthont ad a várnai akváriumnak, delfináriumnak és planetáriumnak is.
Várna nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Vízum, követség

A Magyar Köztársaság nagykövetségének címe:
Szófia, 6. Septemvri 57.

Konzuli félfogadási idő a szófiai magyar nagykövetség épületében:
Hétfőn – szerdán – pénteken: 9-11 óráig.

A nagykövetség az alábbi telefonszámokon érhető el munkaidőben:
Magyarországról: 00359-2-963-1135, 00359-1-963-1136, 00359-2-963-3143.
Bulgáriából: 963-1135, 963-1136, 963-3243.

A nagykövetség állandó ügyeletének mobil telefonszáma:
Magyarországról: 00359-88-813-080
Bulgáriából: 088-813-080

A nagykövetség konzuljának mobiltelefonszáma:
Magyarországról: 00359-88233156
Bulgáriából: 088-233-156

 

A Bulgáriába belépő külföldi állampolgárok, akik 48 óránál tovább tartózkodnak az országban, kötelesek a szálláshelyüket hivatalosan a lakhely szerinti rendőrkapitányságon bejelenteni. Szállodákban ez automatikusan történik, egyébként pedig a szállásadó kötelessége. A határon belépéskor mindenki kap egy statisztikai lapot, amelyet a határon kilépéskor bevonnak. A szálláshely bejelentését a helyi rendőrség ezen lapok alapján igazolja. Elmulasztása 100 USD-ig terjedő pénzbírság kiszabását vonja maga után. A 48 órát meghaladó bejelentés nélküli tartózkodás akár 1000 USD-ig terjedő pénzbírsággal járhat.

Bulgáriába gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi gépkocsi-biztosítási kártya (zöld kártya) felmutatása kötelező. 2001. december 1-től az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek is kötelező az egészségbiztosítás. (A teljes körű utasbiztosítás megkötését ettől függetlenül is feltétlenül javasoljuk.)

A bolgár határőrizeti szervek a gépjárművel belépő külföldi állampolgár útlevelébe regisztrálják a belépő gépjármű adatait is, ami azt jelenti, hogy kizárólag azzal a gépjárművel lehet elhagyni az országot, amellyel a belépés történt. Más gépjárművel, vagy a regisztrált gépjármű nélkül történő mindenfajta határátlépési kísérletet a bolgár határőrizeti szervek illegális gépjármű-importként kezelnek. Amennyiben valamilyen oknál fogva (baleset, meghibásodás, a gépkocsi eltulajdonítása, stb.) a határon történő kilépés mégis a regisztrált gépkocsi nélkül történik, előtte azt a helyi vámügyi szerveknél igazoltatni kell.

Bulgáriában megszüntették a helyszíni bírságot. Ez azt jelenti, hogy a gépjárműveket igazoltató hatósági személy szabálysértés megállapítása esetén köteles a pénzbírságról csekket kiállítani, amelyet a szabálysértő személynek nem helyben, hanem a legközelebbi pénzintézetnél kell befizetnie. Bármiféle helyszínen történő fizetési kötelezettség kirovása jogtalan.

Akinek Bulgária területén ellopták az autóját, annak a következőképpen kell eljárnia a problémamentes hazautazás érdekében:

- A káreset helyszínén illetékes Rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, és erről igazolást adnak ki.
- A kerületi Ügyészségtől igazolást kell beszerezni a Rendőrkapitányságon tett bejelentésről.
- A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése a Legfőbb Ügyészségen, Szófiában történik.
- A Legfőbb Ügyészség által hitelesített igazolással jelentkezni kell a fővárosi, vagy megyei Vám Parancsnokságon, ahol két eljárás közül lehet választani:

 1. az autó vámjának és ÁFÁ-jának, helyben történő befizetése,
 2. írásban nyilatkozni az összeg hazatérés utáni – banki úton történő -befizetéséről 10 napon belül.

E KETTŐ VALAMELYIKÉNEK HIÁNYÁBAN BULGÁRIA NEM HAGYHATÓ EL!

Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy külföldi valutát Bulgáriába, de az 500 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk (1 EU = 2 BGL). Kilépésnél 5000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 5000 és 20.000 leva közötti összeg esetén írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). A 20.000 levás határt meghaladó összeg esetén pedig a Bolgár Nemzeti Bank engedélyét kell kérni. Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni. Az automaták a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Utcán történő pénzváltás nem ajánlott.

Az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány, 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkoholtartalmú ital, 2 liter bor, 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg neszkávé, 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea, 50 ml parfüm, 250 ml kölni, 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer, valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

Útlevél (személyazonosságot igazoló okmány) elvesztésekor, a Külföldiek Adminisztratív Ellenőrző Hivatalától (Szluzsbata za adminisztrativen kontrol na csuzsdencite) igazolást kapnak a jegyzőkönyv felvételéről.

Az útlevelet helyettesítő okmányért a nagykövetség konzuli részlegéhez kell fordulni. (Lásd. alul)

Tudnivalók gépkocsival utazók részére:

A 2003. évi idegenforgalmi szezonban is gyakoriak a gépkocsi-lopások, különösen a külföldi rendszámú személygépkocsik eltulajdonítása. A nyaralás zavartalansága érdekében javasoljuk a repülőgéppel, vonattal, autóbusszal történő utazást!

Belépéskor a határon fizetendő autópályadíj kilométerenként 0,10 USD, de minimum 5 USD (Bulgáriában ugyanis az autópályákon nincsenek kapuk, és matricás rendszer sem működik).

Az autóutak használatáért az autópályadíj felét kell fizetni.

A fenti címeken a Kalotina (jugoszláv határ) – Szófia-Kulata (görög határ) útvonalon személygépkocsira nem kell díjat fizetni. A Kalotina-Szófia-Plovdiv-Szvilengrad (görög-török határ) útvonalon fizetendő díj: 15 USD.

Amennyiben az országból való kilépéskor a fenti díjak kifizetésének igazolását kérik, és azt nem tudják igazolni, 50 USD büntetést róhatnak ki.

Az útmenti parkolók és pihenőhelyek használatáért – ugyancsak belépéskor – 2 USD a fizetendő díj.

A Rusze-Giurgiu Duna-hídon történő áthaladás díjai:

 • személygépkocsi 7 USD
 • autóbusz (5-16 tonnáig) 36 USD
 • kamion 95 USD
 • utánfutó (750 kg-ig) 8 USD
 • személyenként 3 USD

Komphasználati díjak: Vidin-Calafat

 • személyautó 21 USD 17 EUR
 • személyenként 4 USD 3 EUR
 • autóbusz 55 USD 45 EUR
 • személyautó+utánfutó 42 USD 35 EUR
 • kamion 95 USD 85 EUR

Orjahovo-Becket

 • személyenként 4 USD 3 EUR
 • személyautó 22 USD 17 EUR
 • autóbusz 55 USD 45 EUR
 • személyautó+utánfutó 40 USD 35 EUR
 • kamion 95 USD 95 EUR
 • mikrobusz+utánfutó 50 USD 45 EUR
 • autóbusz+utánfutó 65 USD 55 EUR

Fenti díjakon kívül a belépéskor a jármű fertőtlenítéséért (a fertőtlenítő vályún történő áthaladásért) 2 USD-t kell fizetni.

Az autós turisták ne aludjanak az autóban, általában kerüljék az éjszakai autózást, értéktárgyakat, autós táskát, stb. napközben se hagyjanak ellenőrizetlenül a gépkocsiban!

A bolgár rendőrség központi segélyhívó száma: 166, a mentőké 150, a tűzoltóságé 160. A belépő külföldiek a határállomásokon a rendőrség hívószámait idegen nyelveken ismertető tájékoztató füzeteket kapnak.

Autómentő telefonszáma: 91-146

A rendőrök egyenruhája kék színű, de a közlekedési rendőrök kiegészítésként sárgás-zöldes fényvisszaverő mellényt viselnek.

A közlekedési rendőrség (KAT) személygépkocsijain a különleges megkülönbözető jelzést (kék lámpa) a szélvédő felső részénél, annak teljes szélességében helyezték el.

Háromféle utcai telefon üzemel Bulgáriában:

 • BTK (állami), a fülke színe szürke, zsetonnal működik (1 zseton ára: 50 sztotinka).
 • Mobika (magán), a fülke színe kék, kártyával (5-15 BGL) és zsetonokkal is működik.
 • Bulfon (magán), a fülke narancsszínű, csak kártyával (5-25 BGL) működik.

A megfelelő kártyákat és zsetonokat újságárusító pavilonokban, üzletekben, stb. lehet megvásárolni.

Várna nyaralás foglalásához forduljon a Start Utazáshoz. Az utazási iroda elérhetőségeit megtalálja az oldal tetején.


Várna adatlap(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek